“Ζεστό – κρύο” ο Μητσοτάκης με τους αγρότες
Με τα πέντε συν ένα μέτρα για τους αγρότες, που ανακοίνωσε χθες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να επιτύχει ένα συν δύο στόχους.
Ιδανικά η κυβέρνηση θα ήθελε βέβαια να μπει φρένο στα μπλόκα. Ήδη όμως αγρότες δηλώνουν ότι δεν τους ικανοποιούν τα μέτρα και πραγματοποιούν συλλαλητήριο σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Agrotica.
Αν δεν σταματήσουν εντελώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις, το Μαξίμου ευελπιστεί ότι τουλάχιστον θα ικανοποιηθούν οι αγρότες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Και είτε θα σπάσει το αγροτικό μέτωπο είτε τουλάχιστον δεν θα ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας προς τα δεξιά στις ευρωεκλογές.
Τρίτον, η κυβέρνηση αρχίζει και στρώνει το έδαφος για λογικές κοινωνικού αυτοματισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης χθες στη Βουλή κάρφωσε τους αγροτοσυνδικαλιστές, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση μάζευε τα περί κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων.
Σχετικό Άρθρο
Μητσοτάκης: 5 + 1 νέα μέτρα για τους αγρότες
Τα καρφιά Μητσοτάκη για αγροτοπατέρες
“Τα fake news μπορούν να ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο, από πόλη σε πόλη, από κάθε «αγροτοπατέρα» σε κάθε πρόθυμο κομματικό γραφείο. Όμως αυτά δεν είναι ούτε σωστή ενημέρωση, ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός και δεν είναι σίγουρα αποτελεσματική πολιτική. Αντίθετα, θα έλεγα ότι είναι «μπλόκα» στην αλήθεια, στη συνεργασία και στις υπεύθυνες λύσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Δήλωσε επίσης δυο φορές “δεν θα μοιράσουμε δωρεάν χρήμα”. Αλλά και ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει το σύνθημα “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”.
Τόνισε ότι ένας στους 7 αγρότες που έχουν δηλώσει ζημιές στον ΕΛΓΑ έχουν υποβάλλει φάκελο για την κρατική αρωγή. Υπερασπίστηκε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ιδίως των Θεσσαλών αγροτών.
Ο κ.Μητσοτάκης τέλος διαμήνυσε στους αγρότες ότι “πολλά – όχι όλα – από τα αιτήματα τους είναι δικαιολογημένα”. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στα ρεαλιστικά αιτήματα όσον αφορά στο κόστος παραγωγής, με την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και την έκπτωση 10% στο ηλεκτρικό ρεύμα για την περίοδο υψηλής κατανάλωσης (Μάιο- Σεπτέμβριο).
Ενώ σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση δίνει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών στα πλαίσια της κοινωνικής δικαιοσύνης, “διότι πολλές κοινωνικές τάξεις έχουν σήμερα προβλήματα στη χώρα μας”.
Την κυβερνητική γραμμή ξεκαθάρισε δε το βράδυ της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. “Αυτά είναι τα μέτρα και δεν έχει άλλα” διαμήνυσε στους αγρότες ο κ.Μαρινάκης μιλώντας στον Alpha και επικαλούμενος ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Σχετικό Άρθρο
Μαρινάκης προς αγρότες: “Τα μέτρα είναι αυτά και δεν έχει άλλα”
Το αγροτικό “πακέτο Μητσοτάκη”
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή ανακοίνωσε πέντε συν ένα μέτρα, κόστους 82 συν 150 εκ ευρώ και συγκεκριμένα:
- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το 2024.
- Πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο.
- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ ευρώ.
- Επιδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία για συνεταιρισμούς, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών, αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, με τη μορφή διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέτρο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά 30% για μία δεκαετία.
- Πρόγραμμα για μεμονωμένους αγρότες με τίτλο “Φωτοβολταϊκά στο χωράφι” ύψους 30 εκ ευρώ.
- Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας, ώστε να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών και των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.
Τι λένε οι αγρότες
Οι αγρότες πάντως καταρχήν χαρακτήρισαν τα μέτρα “σταγόνα στον ωκεανό”. Και αυτό καθώς αντί για επιστροφή του ΕΦΚ ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο. Ενώ αίτημα τους παραμένει το πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι δε παραγωγοί πχ της Μακεδονίας παραπονούνται ότι το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης εστιάζει μόνο στη Θεσσαλία. Το μέτρο πάντως που φέρονται να υποδέχονται οι αγρότες με ικανοποίηση αφορά στη ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στη ΔΕΗ, που ήταν ένας πραγματικό βαρίδι.
Σχετικό Άρθρο
Ανυποχώρητοι οι αγρότες μετά τα “ψίχουλα” Μητσοτάκη – “Ο αγώνας μας τώρα ξεκινά”
Βέβαια στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι καθώς οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς έχουν πολλά και διαφορετικά αιτήματα ανάλογα με την περιοχή και τον τομέα δραστηριότητας τους, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανακοινώσουν ένα πακέτο που θα ικανοποιούσε άπαντες.
Ενώ παραμένει και για τους Έλληνες αγρότες βραχνάς η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και ιδίως οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με Λατινική Αμερική και Ασία. Επ αυτού ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι ξεκινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ.
Αλλά στην ΕΕ οι διεργασίες αργούν. Εν τω μεταξύ όμως στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι από το Μάρτιο ούτως ή άλλως τα τρακτέρ θα φύγουν αναγκαστικά από τα μπλόκα για να επιστρέψουν στα χωράφια.