Ελλάδα

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για καταδικασθέντες

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, στο οποίο βασίζονται σε ένα μεγάλο μέρος οι αλλαγές που προτείνονται στο σχέδιο νόμου γύρω από τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για μία πλατφόρμα στην οποία συγκεντρώνονται οι φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) που θα δεχθούν να έχουν καταδικασθέντες ως εργαζόμενους. «Η εφαρμογή έχει όφελος. Οι άνθρωποι αυτοί θα προσφέρουνε εργασία και δεν θα έχει κόστος. Έχουμε 1.500 θέσεις εργασίας που προσφέρονται σήμερα, με στόχο τις 5.000. Αυτά τα άτομα θα εργάζονται χωρίς επιβάρυνση, ενώ μέχρι σήμερα αναστέλουν και φεύγουν. Ο ελληνικός λαός θα έχει μόνο όφελος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, εξηγώντας πως πλέον η κοινωφελής εργασία θα θεωρείται ποινή και θα πρέπει να εκτελείται με συγκεκριμένο τρόπο: «Πρέπει να αντιμετωπιστεί το αίσθημα ατιμωρησίας και πρόταση και επιθυμία μας είναι να υπάρξει μια κλιμάκωση της έκτισης των ποινών ανάλογα με τη βαρύτητα τους».

Σχετικό Άρθρο

Ελλάδα

Κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθηγητές των νομικών σχολών της χώρας

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον 130 πιστοποιημένους φορείς και 1520 θέσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των υποθέσεων είναι διαχειρίσιμος, αφού αφορά σε καταδικασθέντες, η πλημμεληματική ποινή των οποίων ούτε αναστέλλεται ούτε εξαγοράζεται. Τέλος, προβλέπεται και η δυνατότητα τακτικών και έκτακτων ελέγχων με εισαγγελική παραγγελία, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα «τυπικής εμφάνισης στην εργασία».
Όπως αναφέρθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, για κάθε ημέρα φυλάκισης αντιστοιχούν δύο ώρες χρηματικής ποινής, συνεπώς καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών (300 ημερών), θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία εξακοσίων (600) ωρών. «Η ψηφιακή πλατφόρμα με συνεχή και αδιάκοπη ενημέρωση, θα παρέχει στους εισαγγελείς εκτέλεσης ποινών και στους επιμελητές κοινωνικής αρωγής σαφή και πλήρη εικόνα για τα στοιχεία του κάθε Φορέα και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας που παρέχονται με αναλυτική περιγραφή τους. Συγκεκριμένα, ορίζονται οι φορείς στους οποίους θα παρέχεται η κοινωφελής εργασία. Καθημερινά εντάσσονται στην πλατφόρμα δεκάδες φορείς, που καλύπτουν όλο το δικαστικό χάρτη όλης της χώρας, παρέχοντας επαρκή αριθμό θέσεων σε 339 κατηγορίες απασχόλησης» τονίστηκε.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε παράδειγμα όπου 40χρονος έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για κλοπή, από το Πλημμελειοδικείο. Κατόπιν αίτησης του σε παροχή κοινωφελούς εργασίας 600 ωρών ορίζεται ότι ο καταδικασθείς θα παρέχει κοινωφελή εργασία επί 4 ώρες ημερησίως για διάστημα ενός έτους, καθώς υπολογίζεται βάση του νομοσχεδίου ότι μία μέρα φυλάκισης αντιστοιχεί σε 2 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
Η έναρξη ισχύος της παροχής κοινωφελούς εργασίας θα είναι παράλληλη με την έναρξη της ισχύος του Νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς προβλέπεται πλέον η κατάργηση του άρθρου 98 του ν. 4623/2019 περί αναστολής της.

Για παραβίαση περιοριστικών όρων

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το ζήτημα της μη τήρησης των περιοριστικών όρων, επ’αφορμής του 17χρονου που συνελήφθη για την καταδίωξη στον Ασπρόπυργο όπου έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός, ο υπουργός Δικαιοσύνης, επεσήμανε πως έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την καλύτερη οργάνωση ώστε να αποφεύγεται η παραβίαση των περιοριστικών όρων από κατηγορούμενους.
«Σκοπός μας να οργανωθεί καλύτερο θεσμικό πλαίσιο και ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Δεν προσαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο στις δυνατότητες που έχει καθένας… Αυτή τη στιγμή η προετοιμασία που κάνει το ΠΡΟΠΟ προβλέπει ότι το κόστος για το «βραχιολάκι» θα είναι χαμηλό. Το μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία είναι να μην εγκληματείτε δεν είναι υποχρεωτικό» επεσήμανε ο Γιώργος Φλωρίδης.
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Μπούγας δήλωσε: «Το εάν ένας κατηγορούμενος θα παρακολουθείται, θα το κρίνει δικαστικός λειτουργός. Δεν χρειάζεται όλοι να πηγαίνουν στην ΕΛΑΣ, θα μπορούν να παρουσιάζονται και στη δικαστική αστυνομία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button