Βασιλιάς Κάρολος: Το επτασφράγιστο μυστικό του Παλατιού για τον καρκίνο
Με καρκίνο διαγνώστηκε ο Βασιλιάς Κάρολος, όπως γνωστοποίησε χθες, Δευτέρα (05/01) το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, με την είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου.
Η διάγνωση του Καρόλου έρχεται περίπου 1,5 χρόνο αφότου έγινε μονάρχης, μετά από τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, τον Σεπτέμβριο του 2022.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τη μοναρχία της Ελισάβετ θεωρείτο ένδειξη αδυναμίας η πληροφόρηση του κοινού για θέματα υγείας της βασιλικής οικογένειας, αλλά η “new age μοναρχία” εμφανίζεται ως πιο “ανθρώπινη”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παλατιού, ο Βασιλιάς Κάρολος έχει διαγνωστεί με μια μορφή καρκίνου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης θεραπείας του για υπερπλασία προστάτη, ωστόσο, δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη.
Στην ανακοίνωση, δεν κοινοποιούνται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το στάδιο του καρκίνου ή το είδος, αλλά αναφέρεται πως ο Βασιλιάς ξεκίνησε “τακτικές θεραπείες” τη Δευτέρα (05/02).
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ λένε ότι ο Bασιλιάς “παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και ανυπομονεί να επιστρέψει σε πλήρη δημόσια υπηρεσία το συντομότερο δυνατό”.
Θα αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του και αναμένεται ότι άλλα ανώτερα στελέχη της βασιλικής οικογένειας θα βοηθήσουν και θα τον υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
“Η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από καρκίνο” καταλήγει η ανακοίνωση.
Αν και θα σταματήσει τις δημόσιες εκδηλώσεις του, ο Βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός του κράτους.
Σχετικό Άρθρο
Η στιγμή που το BBC ανακοινώνει ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο
Παραμένει στα καθήκοντά του – Η ενημέρωση στους γιους του
Ο Κάρολος ενημέρωσε προσωπικά και τους δύο γιους του για τη διάγνωσή του.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο επόμενος στη σειρά για τον θρόνο, θα επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντα αργότερα αυτή την εβδομάδα, αφότου απουσίαζε προκειμένου να στηρίξει τη σύζυγό του, Κέιτ Μίντλετον, στη δική της ανάρρωση από την επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, ανακοίνωσε το Παλάτι του Κένσινγκτον σε δήλωση τύπου νωρίτερα τη Δευτέρα (05/02).
Ο Ουίλιαμ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον πατέρα του, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον πρίγκιπα της Ουαλίας.
Ο δούκας του Σάσεξ, πρίγκιπας Χάρι, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μίλησε με τον πατέρα του και θα ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τον δει τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε το γραφείο του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ.
Ο Βασιλιάς επέστρεψε στο Λονδίνο από το Σάντρινγκχαμ στο Νόρφολκ το πρωί της Δευτέρας (05/02) και το Παλάτι λέει ότι έχει ξεκινήσει θεραπεία ως εξωτερικός ασθενής.
Αν και θα διακόψει τις δημόσιες εκδηλώσεις του, ο Βασιλιάς θα συνεχίσει τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των γραφειοκρατών και των ιδιωτικών συναντήσεων.
Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ θα συνεχιστούν δια ζώσης, εκτός εάν οι γιατροί συμβουλέψουν να περιορίσει αυτή την επαφή.
Υπάρχει ένας συνταγματικός μηχανισμός για όταν ο αρχηγός του κράτους αδυνατεί να ασκήσει επίσημα καθήκοντα – σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να διοριστούν «σύμβουλοι του κράτους» για να υποκαταστήσουν τον μονάρχη.
Προς το παρόν περιλαμβάνει τη βασίλισσα Καμίλα, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, την πριγκίπισσα Άννα και τον Πρίγκιπα Εδουάρδο. Ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Άντριου δεν καλούνται πλέον, καθώς δεν εργάζονται βασιλικά μέλη.
Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου στη Βρετανία – Οι πιθανές θεραπείες
Στα 75 του χρόνια, ο Βασιλιάς βρίσκεται σε μια ηλικία που οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χρόνο πάνω από το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων αφορούν άτομα ηλικίας 35 ετών και άνω. Τα υψηλότερα ποσοστά είναι στην ηλικιακή ομάδα 85-89.
Σύμφωνα με το Cancer Research UK, οι πιο συχνοί καρκίνοι μεταξύ των ανδρών ηλικίας άνω των 75 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του εντέρου, του πνεύμονα, του δέρματος μελανώματος και του προστάτη.
Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η πρώτη θεραπεία που επιχειρείται για τους περισσότερους τύπους της νόσου, σύμφωνα με το NHS. Ωστόσο, η δήλωση του Παλατιού αναφέρει ότι ο βασιλιάς «έχει ξεκινήσει σήμερα ένα πρόγραμμα τακτικών θεραπειών», τις οποίες θα λάβει ως εξωτερικός ασθενής. Αυτό υποδηλώνει έναν άλλο τύπο θεραπείας του καρκίνου, όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
Το ιστορικό της υγείας του Βασιλιά Καρόλου – Η πρόσφατη επέμβαση
Μέχρι πρόσφατα ο Βασιλιάς φαινόταν να έχει αξιοζήλευτη υγεία για έναν άνδρα της ηλικίας του, γράφει ο Τζακ Μάλβερν, των The Times. Τα προβλήματα της υγείας του περιορίζονταν, κυρίως, στα χέρια του, τα οποία τον έκαναν να αστειεύεται για τα «λουκάνικα δάχτυλά του» του, αλλά και διάφορα ατυχήματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της ιππασίας.
Το 1990, ο Βασιλιάς έσπασε το χέρι του σε δύο σημεία αφού έπεσε από το άλογό του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πόλο. Το 1998 έσπασε ένα πλευρό όταν έπεσε από το άλογό του ενώ κυνηγούσε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σε χόνδρο στο δεξί του γόνατο. Τρία χρόνια αργότερα έπεσε αναίσθητος κατά τη διάρκεια μιας πτώσης σε αγώνα πόλο και επίσης έσπασε ένα οστό στον δεξιό του ώμο κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού αλεπούς. Εγκατέλειψε το πόλο το 2005.
Ο Κάρολος υποβλήθηκε σε εγχείρηση για κήλη το 2003 αφού τραυματίστηκε κατά την τοποθέτηση φρακτών και το 2008 του αφαιρέθηκε ένας μη καρκινικός – καλοήθης όγκος από τη μύτη του.
Ο Βασιλιάς Κάρολος έκανε μια επέμβαση προστάτη σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Λονδίνου πριν από περίπου μια εβδομάδα.
Ο Βασιλιάς είχε επιλέξει και σε εκείνη την περίπτωση να δημοσιοποιήσει τη θεραπεία του προστάτη του, με στόχο να ενθαρρύνει περισσότερους άνδρες να κάνουν ελέγχους προστάτη, ανέφερε τότε το Παλάτι.
Η υπερτροφία του προστάτη είναι μία καλοήθης πάθηση που εκδηλώνουν εκατομμύρια άνδρες στον κόσμο.
Λέγεται ότι ο Κάρολος ήταν ευχαριστημένος που ευαισθητοποίησε σχετικά με το θέμα, με τον ιστότοπο του NHS να αναφέρει μια “έκρηξη” στην ζήτηση για ενημέρωση σχετικά με τις παθήσεις του προστάτη.
Οι ευχές από Σούνακ, Μπάιντεν, Τραμπ, Μακρόν
Οι πολιτικοί ηγέτες της Βρετανίας αντέδρασαν γρήγορα στην είδηση. Ο Ρίσι Σουνάκ, ο πρωθυπουργός, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ευχόταν στην Αυτού Μεγαλειότητα πλήρη και ταχεία ανάρρωση».
“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιστρέψει σε πλήρη ισχύ σε ελάχιστο χρόνο και ξέρω ότι ολόκληρη η χώρα θα του εύχεται καλά”, είπε ο Σουνάκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε εν τω μεταξύ ότι «ανησυχεί» για τον βασιλιά Κάρολο.
«Ανησυχώ για αυτόν. Μόλις άκουσα για τη διάγνωσή του», είπε ο Μπάιντεν στο Λας Βέγκας όταν ρωτήθηκε για την εξέλιξη. Ο Μπάιντεν είπε ότι αναμένει να μιλήσει σύντομα με τον βασιλιά, «αν θέλει ο Θεός».
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social ότι «είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, τον οποίο γνώρισα καλά στη διάρκεια της προεδρίας μου. Προσευχόμαστε όλοι να έχει ταχεία και πλήρη ανάρρωση».
Οι ηγέτες των εθνών της Κοινοπολιτείας, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πρόσφεραν επίσης την υποστήριξή τους στον Βασιλιά.
«Εύχομαι στην Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιά Κάρολο Γ΄ ταχεία ανάρρωση. Οι σκέψεις μας είναι με τον βρετανικό λαό», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο X.