οικονομία

Βασιλείου – Eurobank: Πώς “κλειδώνει” η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού

“Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον πολλών νέων ευκαιριών που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και πολλούς άλλους σημαντικούς τομείς. Για να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες αυτές και να υποστηρίξουμε επενδύσεις που απαιτούν μεγάλο ύψος κεφαλαίων σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, οι τράπεζες, μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν σε μέγεθος.”

Αυτό ανέφερε στην ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και επικεφαλής Corporate & Investment Banking, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου

«Η Ελλάδα είναι σε ένα πολύ καλό σημείο πλέον σε σχέση με το παρελθόν και οι τράπεζες διαθέτουν καλά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίων, είναι κερδοφόρες ενώ έχουν αναπτύξει, επιπλέον, σημαντική τεχνογνωσία. Επομένως, είναι μία καλή στιγμή για εξωστρέφεια ώστε να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επέκτασης και σε αγορές εκτός της Ελλάδας.

Η παρούσα χρονική συγκυρία βρίσκει πολλούς διεθνείς επενδυτές να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τους οποίους γνωρίζουμε πλέον και συνεργαζόμαστε για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και έτσι ανοίγει μία νέα προοπτική χρηματοδότησης ανάλογων έργων που υλοποιούνται από τους ίδιους στο εξωτερικό» τόνισε και προσέθεσε:

«Όσον αφορά τα μείζονα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κλιματικής αλλαγής, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτά αποτελούν πρόκληση για όλους μας αλλά κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς απαιτούν σημαντικούς πόρους. Ο στόχος μας ως τράπεζες είναι να υποστηρίξουμε ενεργά αυτή τους τη μετάβαση ώστε να μην υστερούν σε σχέση με τις μεγάλες και ανεπτυγμένες εταιρείες και να συνεχίσουν να προσφέρουν με τον ίδιο ρυθμό στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας.

Τουρισμός: Που πρέπει να εστιάσει ο τουριστικός κλάδος σύμφωνα με όσα έχουν ακουστεί μέχρι τώρα και τι κάνουν οι Τράπεζες για αυτό;

1. Υποδομές Τουριστικών Επιχειρήσεων: Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων 5*, σημαντικές αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις καταλυμάτων, πολλά luxury brands έχουν έρθει και επενδύουν στην Ελλάδα με μακροχρόνιο ορίζοντα, ενώ και σε γαστρονομικό επίπεδο έχουμε εξελιχθεί πολύ. Σε αυτό τον τομέα οι τράπεζες έχουν στηρίξει και θα συνεχίζουν να στηρίζουν σταθερά όλες τις επενδύσεις που στόχο έχουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, καθώς σαφώς υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και είναι πολύ θετικό ότι στο πλάνο υπάρχουν ακόμα πολλά σημαντικά έργα προς υλοποίηση.

2. Δημόσιες Υποδομές: Κεντρικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, περιφερειακά και μικρά αεροδρόμια, μαρίνες, δίκτυα τηλεπικοινωνιών και πρόσβαση στο διαδίκτυο, υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, υποδομές ενέργειας και ύδρευσης είναι απαραίτητο να αναβαθμιστούν και σε κάποιες περιπτώσεις να σχεδιαστούν εκ νέου. Και σε αυτό τον τομέα έχει συντελεστεί πρόοδος και η χρηματοδότηση των τραπεζών προχωρά απρόσκοπτα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αλλά σίγουρα υπάρχει ανάγκη για πολλά ακόμα έργα τα οποία είναι απαραίτητα για τη χώρα.

3. Διαχείριση Προορισμών (DMOs – Destination Management Organizations): Υπολειπόμαστε αρκετά σε σχέση με τις χώρες του εξωτερικού στη διαχείριση και προώθηση προορισμών, κάτι που αποτελεί σημαντική παράμετρο για μία τουριστική χώρα αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνουν ακόμα οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

4.Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού: Η μακρά περίοδος της κρίσης κατά την οποία μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού στράφηκε στον κλάδο τουρισμού ήταν η μεγάλη ευκαιρία μας να αναπτύξουμε τουριστικά στελέχη σε όλα τα επίπεδα καθώς και την αντίστοιχη κουλτούρα γύρω από τη στελέχωση (μισθός, παροχές, κατάλληλες συνθήκες εργασίες κ.λπ.). Φαίνεται όμως ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία αυτή όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα σήμερα ο κλάδος να αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης και να είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος.

Βιωσιμότητα: ‘Ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα για τις επιχειρήσεις είναι το θέμα της βιωσιμότητας στην οποία οι επισκέπτες, και ειδικά οι νεότερες γενιές, δίνουν μεγάλη προσοχή, όχι ως ηθική υποχρέωση αλλά ως αυτονόητη επιλογή. Οι τράπεζες καλλιεργούν το awareness και δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη βιώσιμη μετάβαση, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και υπάρχουν άλλοι τουριστικοί προορισμοί που έχουν καταγράψει αρκετά σημαντικότερη πρόοδο σε σχέση με την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button