Τζόρτζια Λάλε: Η πρώτη της αντίδραση μετά την εντολή απόσυρσης της ροζ ελληνικής σημαίας
Αλγεινή εντύπωση αλλά και θύελλα αντιδράσεων σε κόμματα της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η εντολή του Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη για την απόσυρση από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη του έργου τέχνης της Τζόρτζια Λάλε το οποίο αναπαριστά την ελληνική σημαία με ροζ χρώμα.
Σχετικό Άρθρο
Ροζ ελληνική σημαία: Αντιδράσεις για την εντολή απόσυρσης – “Μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση”
Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς η σημαία πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες.
Σύμφωνα με την περιγραφή του “το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους”.
Υπενθυμίζεται πως, πριν από την απόφαση Γεραπετρίτη, είχε προηγηθεί παρέμβαση του επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρη Νατσιού, στη Βουλή απ’ όπου έκανε λόγο για “κουρέλι” τονίζοντας ότι “στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο παρουσιάστηκε χθες αυτό το κυριολεκτικά κουρέλι ως σημαία μας! Το μόνο χρώμα που δέχεται η γαλανόλευκη, είναι το κόκκινο από το αίμα των ηρώων μας!”.
Σχετικό Άρθρο
Η ροζ ελληνική σημαία στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης και η εντολή απόσυρσης
Μετά από λιγότερες από 24 ώρες, το έργο αποσύρθηκε με εντολή του Έλληνα ΥΠΕΞ…
Τι απαντά η Τζόρτζια Λάλε
Η εξέλιξη αυτή έφερε και την πρώτη αντίδραση της δημιουργού του έργου τέχνης η οποία, πέρα από τις επιθέσεις ακροδεξιών, δέχεται και ένα κύμα συμπαράστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κόσμο που αξιολόγησε θετικά το έργο της και εστίασε στην ουσία του μηνύματος που θέλησε να στείλει για ένα σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει την Ελλάδα.
Η Τζόρτζια Λάλε, έχει αναδημοσιεύσει πολλά μηνύματα υποστήριξης στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, στον οποίο μάλιστα, κάτω από την ιδιότητά της “καλλιτέχνης”, έγραψε:
“Λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς”.