οικονομία

Τράπεζες: Επιστρέφουν “θεραπευμένα” τα “κόκκινα” δάνεια του παρελθόντος

Εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή των πρώτων θεραπευμένων – εξυγιασμένων δανείων στις τράπεζες από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (Servicers).

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η επαναπώληση στις τράπεζες δανείων που θα έχουν εξυγιάνει οι εταιρείες διαχείρισης εκτιμάται ότι θα είναι ύψους 10 δισ. ευρώ, μέσα στα επόμενα 2 – 3 χρόνια, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας το συνολικό ποσό εκτιμάται ότι θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Προκειμένου οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να είναι σε θέση να κάνουν την προσομοίωση του κύκλου εξυγίανσης των υπό διαχείριση δανείων με αυτόν που υπαγορεύουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για τα δάνεια των τραπεζών και να θεωρούνται «πράσινα», προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις στα συστήματά τους.

Για τον σκοπό αυτό οι επενδύσεις των servicers στην τεχνολογία καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του συνολικού επενδυτικού τους budget, το οποίο για την καθεμία από τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κινείται στα 10- 15 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι επαναπωλήσεις εξυγιασμένων δανείων στις τράπεζες δεν θα αφαιρέσουν από τους servicers τα έσοδα που είχαν από τη διαχείριση των εν λόγω δανείων, αλλά αντιθέτως θα αποφέρουν μεγάλα κέρδη, αφού δάνεια που αγοράστηκαν ως κόκκινα στα 20 σεντς και ως πράσινα θα πουληθούν στα 70 – 80.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι η διαδικασία με την οποία τα πρώην «κόκκινα», νυν ρυθμισμένα, αλλά και συνάμα θεραπευμένα δάνεια θα επιστρέψουν ως υγιή δάνεια στην οικονομία μέσα από τον τραπεζικό τομέα, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κλάδου τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η διαδικασία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, τα δάνεια που έπειτα από επιτυχή ρύθμιση έχουν «πρασινίσει» και παραμένουν ενήμερα χωρίς καθυστερήσεις τουλάχιστον για μια διετία, μπορούν να επιστρέψουν στα τραπεζικά βιβλία, όχι όμως και στο ενεργητικό της τράπεζας από την οποία μεταβιβάστηκαν.

Προφανώς ο Ενιαίος Επόπτης, SSM, δεν επιτρέπει στις τράπεζες να αποκτήσουν εκ νέου τα κόκκινα δάνεια που είχαν στον ισολογισμό τους και τα οποία, αφού πωλήθηκαν σε επενδυτές απευθείας ή μέσω τιτλοποιήσεων, σήμερα «πρασίνισαν».

Αυτό που όμως μπορεί να συμβεί είναι να αγοράσει η μία τράπεζα τα πρώην «κόκκινα» δάνεια της άλλης, υπό τον όρο πάντα ότι τα εν λόγω χαρτοφυλάκια έχουν ρυθμιστεί, έχουν πλήρως θεραπευτεί και εξακολουθούν να είναι ενήμερα ύστερα από 24 μήνες.

Με τον τρόπο μεγάλο αριθμός δανειοληπτών που κοκκίνησαν εξαιτίας της κρίσης και όχι λόγω απροθυμίας πληρωμής θα μπορέσουν να ξανά να γίνουν αξιόχρεοι πελάτες των τραπεζών. Για τον λόγο αυτό μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τον Επόπτη για να «τρέξει» ακόμη περισσότερο -και ίσως σε μεγαλύτερη έκταση- η επαναγορά θεραπευμένων δανείων τα επόμενα χρόνια.

Νέες πωλήσεις κόκκινων δανείων 10 δισ. το 2024

Την ίδια στιγμή το 2024 αναμένεται να βγουν προς πώληση νέα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10 δις. ευρώ. Το μεγαλύτερο από τα χαρτοφυλάκια αυτά είναι το πρώην «Αριάδνη» της PQH, για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν στις αρχές της εβδομάδας μη δεσμευτικές προσφορές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσφορές υποβλήθηκαν από Fortress, Bain Capital και Davidson Kempner.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο, συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ, μετονομάστηκε σε Alphabet και χωρίστηκε σε τρία νέα χαρτοφυλάκια.

Συγκεκριμένα:

1. ένα χαρτοφυλάκιο λιανικής, αξίας 1,4 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ) με εξασφαλίσεις αξίας 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει οφειλές από 16.000 οφειλέτες
2. ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων, αξίας 2,1 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 7,1 δισ. ευρώ) με εξασφαλίσεις αξίας 3,1 δισ. ευρώ, με οφειλέτες 6.500 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών (μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές)
3. ένα χαρτοφυλάκιο με δάνεια συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 4,8 δισ. ευρώ), με λίγες ή καθόλου εξασφαλίσεις. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει οφειλές 17.500 οφειλετών.

Σημειώνεται ότι το Alphabet περιλαμβάνει σε ποσοστό άνω του 60% δάνεια της πρώην Αγροτικής.

Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα της PQH να πουλήσει δάνεια καθώς η προηγούμενη διαδικασία πώλησης υπό την κωδική ονομασία Ariadni δεν ευοδώθηκε και κηρύχθηκε άγονη τον καλοκαίρι του 2022 καθώς οι προσφορές, σύμφωνα με την PQH οι δύο δεσμευτικές προσφορές που είχαν κατατεθεί (από το σχήμα Fortress–Bain–DK και από την Εllington) ήταν κάτω από την «κόκκινη γραμμή» των 730 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button