Τράπεζες: Αλλαγή επενδυτικού κλίματος έπειτα από 10 χρόνια
Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα που εισέπραξαν από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα το τελευταίο 48ώρο στο Λονδίνο οι επικεφαλής των συστιμικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την διάρκεια του διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε η Morgan Stanley για λογαριασμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με διοικήσεις τους να έχουν πληθώρα επαφών με επενδυτές.
«Για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια το κλίμα όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες ήταν εντελώς διαφορετικό. Έχουμε σχεδόν γυρίσει στον ιδιωτικό τομέα, έχουμε κερδοφορία, περιορίσαμε σημαντικά τους δείκτες των προβληματικών δανείων, και αυτά είναι συστατικά ικανά να μας ξανατοποθετήσουν στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη» τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης και προσθέτει ότι «σε όλες τις επαφές ήταν διάχυτο το κλίμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις προοπτικές της, χωρίς καμία αμφιβολία στους επενδυτές για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
Συνολικά το road show στο Λονδίνο, όπου παρουσιάστηκε το νέο αφήγημα της ελληνικής οικονομίας μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και τις πωλήσεις της συμμετοχής του ΤΧΣ σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, χαρακτηρίστηκε από την συμμετοχή περίπου 25% περισσότερων συμμετοχών επενδυτών σε σχέση με πέρσι και υψηλότερο επίπεδο αντιπροσώπευσης θεσμικών χαρτοφυλακίων. Τα μεγάλα ονόματα, όπως και πέρσι, ήταν εκεί: Fidelity, Capital, BlackRock, Norges, Allianz/Pimco, Pictet Asset Management, Wellington, Fiera, GIC, RWC, Power Corporation of Canada, Sumitomo Mitsui Trust κ.ά.
Η ατζέντα
Στο χθεσινό τραπεζικό μενού του συνεδρίου, οι ξένοι επενδυτές εστίασαν όπως ήταν αναμενόμενο στα περιθώρια αύξησης της πιστωτικής επέκτασης το 2024, με δεδομένο ότι το 2023 δεν επιτεύχθηκαν οι αρχικοί στόχοι και κατ’ επέκταση στη διατήρηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα τις συζητήσεις απασχόλησε και το ζήτημα του μερίσματος και κυρίως εάν θα διανείμουν και πόσα οι τράπεζες από τα κέρδη του 2023 και φυσικά της κερδοφορίας, ιδίως στο σκέλος των επιτοκιακών εσόδων.
Τα λοιπά θέματα των απευθείας επαφών που είχαν με τους επενδυτές οι Έλληνες τραπεζίτες περιελάμβαναν τα δάνεια (πιστωτική επέκταση και πολύ λιγότερο για νέα κόκκινα δάνεια), τις καταθέσεις και τη συνολική ρευστότητα των τραπεζών, τον Ηρακλή ΙΙΙ και αν θα γίνει χρήση του και από τις τέσσερις συστημικές, την ψηφιοποίηση και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση του πελάτη και την εφαρμογή των κριτηρίων ESG.
Όπως ήταν αναμενόμενο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς των Ελλήνων τραπεζιτών συγκέντρωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έχοντας ακόμη «νωπή» τη συμφωνία με την Unicredit που σηματοδότησε την είσοδο της πρώτης τράπεζας στην ελληνική αγορά ύστερα από 17 χρόνια. Αυξημένο ενδιαφέρον και για την Eurobank, καθώς μαζί με την Alpha Bank είναι οι πρώτες δύο ελληνικές τράπεζες που έχουν απεμπλακεί πλήρως από τον κρατικό έλεγχο μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ.
Τα «φωτά» των διεθνών επενδυτών «έπεσαν» και στην Εθνική Τράπεζα, μετά την πρόσφατη επιτυχή διάθεση του 22% των μετοχών της, ενώ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζα Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δέχθηκε καταιγισμό ερωτημάτων από επενδυτές ενόψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ την άνοιξη του 2024.
Μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς πήρε χθες και μια πρώτη «γεύση» του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος βγαίνοντας στην αγορές με έκδοση ομολόγου senior preferred για 500 εκατ. ευρώ. Ήδη μετά τις πρώτες δύο ώρες που άνοιξε το βιβλίο, οι προσφορές που κατατέθηκαν υπερέβησαν το 1 δις. ευρώ, ενώ λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ξεπέρασαν και το 1,6 δις. δηλαδή πάνω από 3 φορές η υπερκάλυψη. Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) της Τράπεζας Πειραιώς, άνοιξε το πρωί με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,125% αλλά με το κλείσιμο της διαδικασία να πέφτει στο 6,875%.
Το στίγμα του Πρωθυπουργού
Συνολικά πάντως το στίγμα των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας έδωσε την Δευτέρα με την ομιλία του σε επενδυτές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να εμπεδώσει περαιτέρω το κλίμα αξιοπιστίας της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ισχυρή εντολή που έχει η κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, σκοπεύοντας να προχωρήσει με μια επιθετική ατζέντα που θα διασφαλίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στους επενδυτές ότι η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης και ότι πρώτη πρόκληση είναι το πώς θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης, όμως, που δεν θα αποτυπώνεται μόνο στους δείκτες, αλλά θα είναι φιλική προς τους επενδυτές, βιώσιμη, θα αξιοποιεί τις τεχνολογικές προκλήσεις και θα είναι κοινωνικά δίκαιη.