υγεία

Το τέλος του «μη βγαίνεις έξω με λουσμένα μαλλιά, θα κρυώσεις»

Στη λίστα με τις φράσεις που έχουν πει περισσότερο οι Ελληνίδες μητέρες στα παιδιά τους, ιστορικά, μετά το «ζακέτα να πάρεις», πρέπει να είναι το «μη βγαίνεις έξω με λουσμένα μαλλιά, θα κρυώσεις».

Επιστήμονες από την Αγγλία ερεύνησαν το θέμα (φευ) και ανακάλυψαν πως τα υγρά μαλλιά, δεν αυξάνουν τις πιθανότητες που υπάρχουν για να κρυώσουμε.

Με μια εξαίρεση: αν ο ιός του κοινού κρυολογήματος (γρίπη) ή άλλος ιός που πλήττει το αναπνευστικό βρίσκεται ήδη στο σώμα μας, η έξοδος με υγρά μαλλιά μπορεί να προκαλέσει την έναρξη της εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Την ίδια ώρα, οι χαμηλές θερμοκρασίες (του χειμώνα) βοηθούν τον ιό της γρίπης να επιβιώσει καλύτερα.

Το σύνολο των σχετικών ερευνών ενημερώνει ότι η ευαισθησία μας σε ιογενείς λοιμώξεις σχεδόν διπλασιάζεται, όταν πέφτει η θερμοκρασία ακόμα και 5 βαθμούς Κελσίου.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Ο χειμώνας δημιουργεί ένα πιο ευχάριστο ‘περιβάλλον’ για τα μικρόβια που υπάρχουν έξω και μέσα στο σώμα μας.

Μελέτη του 2018 αποκάλυψε ότι το μέσα άκρο σε κάθε ρουθούνι περιέχει υποδοχείς που μπορούν να ανιχνεύσουν βακτήρια που εισπνέουμε -από κάποιον που είναι στο χώρο που είμαστε κι εμείς και βήχει ή φταρνίζεται ή αν αγγίξουμε ένα πόμολο ή άλλη επιφάνεια που έχει ακουμπήσει κάποιο άρρωστο άτομο και μετά αγγίζουμε τα μάτια ή το στόμα μας.

Άπαξ και βρει το μικρόβιο ή ο ιός το δρόμο προς τη μύτη μας, ειδοποιείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και στέλνει μικροσκοπικές φυσαλίδες στη βλέννα, ώστε να σκοτώσει τον εχθρό πριν προκαλέσει μόλυνση.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους ιούς. Δηλαδή, αν μας πλήξει κάποιος, το ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει την άμυνα.

Όταν όμως, κρυώνει η μύτη μας, η ικανότητα της να αμύνεται σε συγκεκριμένα μικρόβια μπορεί να μειωθεί.

Έτσι γινόμαστε πιο ευάλωτοι.

Συμπερασματικά, τα υγρά μαλλιά δεν συνεπάγονται κρύωμα, από μόνα τους.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΚΡΥΩΜΑ

Σύμφωνα με το University Hospitals, ο καλύτερος τρόπος για να μην κρυολογήσουμε είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να μένουμε μακριά από ανθρώπους που έχουν γρίπη.

Επίσης, η τακτική άσκηση 150 λεπτών μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα ή 75 λεπτών άσκησης υψηλής έντασης την εβδομάδα διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό. Δηλαδή, το βοηθάμε να καταπολεμήσει τους ιούς.

Ο καλός ύπνος και η διατήρηση των επιπέδων άγχους σε χαμηλά επίπεδα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή ασθενειών, όπως το κρυολόγημα.

Αν καπνίζουμε, καλό είναι να σταματήσουμε αυτήν τη συνήθεια, γιατί δεν βοηθάμε την κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button