οικονομία

Το πρόγραμμα δανεισμού το 2024 – Πρόωρες αποπληρωμές στο “ραντάρ”

Στην άντληση ποσών έως 10 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, προσβλέπει, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τη νέα χρονιά, με βάση τα όσα αναφέρει στο ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης νέων ομολόγων 8 έως 10 δισ. ευρώ. Οι εκδόσεις αυτές εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτηση από τα έντοκα κρατικά ομόλογα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δόσεων από τα δάνεια του επίσημου τομέα και σε αποπληρωμές χρέους 12 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων είναι από έντοκα γραμμάτια και δάνεια του επίσημου τομέα.

Οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα καταβάλει 5,4 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,8 δισ. ευρώ για τόκους. Επίσης, προσβλέπει σε έσοδα 4,1 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές, όπως Ταμείο Ανάκαμψης, και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μείωση των ταμειακών διαθέσιμων κατά 3,62 δισ. ευρώ. Από τις ανάγκες αυτές αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το δανειακό πρόγραμμα για το 2024 θα έχει πιθανότατα δύο σενάρια, ένα με δανεισμό στα 7 δισ. ευρώ και ένα δεύτερο στα 10 δισ. ευρώ.

Σχετικό Άρθρο

Οικονομία

“Ακριβά μου”… Χριστούγεννα

Παράλληλα, προγραμματίζεται η πρόωρη αποπληρωμή εντόκων και μια νέα δόση για την πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (Greek Loan Facility – GLF), υπολογίζοντας για τον λόγο αυτό κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, η στρατηγική χρηματοδότησης για το 2024 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, συνοδευόμενη από τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους, την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρέους και τη διατήρηση ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας.

Η στρατηγική χρηματοδότησης στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων και στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης. Επιπρόσθετα η περιορισμένη και στοχευμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων οφείλεται κυρίως στην αντίστοιχη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι στα 356,597 δισ. ευρώ ή 172,6% του ΑΕΠ ανήλθε το δημόσιο χρέος πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε η ΕΛΣΤΑΤ, στον Οκτώβριο, στη Eurostat, στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοποίησης Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) του 2023. Το ΑΕΠ ανήλθε σε 206,62 δισ. ευρώ,

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button