Το μόνο “φτερούγισμα” της καρδιάς που δεν πρέπει να παραβλέψεις
Όπως πέφτει η θερμοκρασία και πλησιάζουν οι γιορτές, είναι χρήσιμο να πούμε δυο πράγματα, ώστε να ζήσουμε όλοι να θυμόμαστε το 2023.
Το ανθρώπινο σώμα έχει χαρακτηριστεί από επιστήμονα ως ‘άθλιο’ στην αντιμετώπιση του κρύου.
Το αλκοόλ τώρα, έχει προσδιοριστεί ως η κύρια αιτία του Συνδρόμου της Καρδιοπάθειας των Διακοπών. Αφορά τον πολλαπλασιασμό στα περιστατικά των καρδιακών παθήσεων, σε άτομα που δεν είχαν πρότερη σχετική διάγνωση.
Η κοινή συνισταμένη και των δυο απειλών για την υγεία μας είναι η κολπική μαρμαρυγή.
Όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση, αν δεν αμελήσουμε τα σημάδια, έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιβίωση μας.
Καλές γιορτές να έχουμε.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
Στις γνώσεις που έχουν κατακτήσει οι ερευνητές είναι πως στις αντιδράσεις του σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας ανήκει -μεταξύ άλλων- η εμφάνιση νέου λίπους και η αλλαγή των μυών, ώστε να επιβιώσουμε.
Για να προσαρμοστούμε στο κρύο -να ζεσταθούμε-, πρέπει να μετακινηθεί το αίμα σε μεγάλη απόσταση.
Όταν κάνει πολύ κρύο, το σώμα ‘θυσιάζει’ τη ροή του αίματος, για να διατηρήσει τη θερμοκρασία στον πυρήνα (aka θερμοκρασία σώματος).
Σχετικό Άρθρο
Πόσο κρύο αντέχει το ανθρώπινο σώμα
Το κρύο πιέζει (στρεσάρει) και την καρδιά κι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθουμε καρδιακή προσβολή, στηθάγχη ή να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα προβλήματα.
Μελέτη έχει ενημερώσει πως οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και οι διακυμάνσεις τους, συνδέονται με την αύξηση των περιστατικών καρδιακών επεισοδίων, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικών επεισοδίων, ανευρυσμάτων και κολπικής μαρμαρυγής τον χειμώνα.
Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, έδειξε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ήταν
- 19% υψηλότερος το χειμώνα από ό, τι το καλοκαίρι και
- 10% τοις εκατό υψηλότερος από ό, τι την άνοιξη.
Ένα στα 3 άτομα ηλικίας από 55 ετών και άνω αντιμετωπίζουν κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή στη ζωή τους.
Γίνονται 1 στους 5 σε όσους μεγαλώνουν χωρίς χρόνια ασθένεια ή συννοσηρότητα.
Σχετικό Άρθρο
Το κρύο αυξάνει τα καρδιακά επεισόδια – Πώς να προφυλαχθούμε
Άλλες έρευνες τονίζουν πως στο πικ του κρύου καιρού, αυξάνεται κατακόρυφα και ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής.
Και αυτό μας αφορά όλους. Όχι μόνο, όσους έχουν διαγνωστεί με καρδιοπάθειες.
Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που δεν λαμβάνουν θεραπεία, έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό ρυθμό.
Η πιθανότητα για θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια διπλασιάζεται.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ
Η κολπική μαρμαρυγή (Atrial Fibrilaltion – AF) είναι ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός. Η αρρυθμία που αντιλαμβανόμαστε ως φτερούγισμα στο στήθος. Ξεκιν΄παει από τους άνω θαλάμους της καρδιάς (κόλπους).
Όταν αυτό συμβαίνει βραχυπρόθεσμα, δεν είναι επικίνδυνο. Από την άλλη όμως, περίπου οι μισοί ασθενείς με ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό μπορεί να αναπτύξουν πλήρη κολπική μαρμαρυγή.
Πώς προκύπτει το «φτερούγισμα»;
Η καρδιά συστέλλεται και διαστέλλεται χωρίς ρυθμό, με αυξημένους παλμούς (100-150 το λεπτό) και το αίμα δεν πηγαίνει σωστά προς τα όργανα. Αντ’ αυτού, λιμνάζει στους κόλπους της καρδιάς (άνω θάλαμοι). Επειδή δεν προκαλείται η συστολή των κόλπων, το αίμα που επιστρέφει από διάφορα όργανα στην καρδιά, δεν πάει σωστά παντού.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων «είναι ένας καλά τεκμηριωμένα παράγοντας κινδύνου θρομβοεμβολικών συμβαμάτων, ιδιαίτερα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Παρουσιάζει, όμως, πολλές δυσκολίες στην διαχείρισή της, εν μέρει λόγω της προβληματικής διάγνωσής της.
Μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα, μπορεί όμως και να είναι και ασυμπτωματική και άρα υποκλινική.
Βέβαια, ακόμα και σε ασθενείς με τεκμηριωμένη συμπτωματική ΑF, είναι συχνές οι ασυμπτωματικές εκδηλώσεις».
Αυτό καθυστερεί τη διάγνωση, με τις συνέπειες που φαντάζεστε.
Μελέτη που έγινε σε ασθενείς με εγκεφαλικό που σχετιζόταν με AF, διαπιστώθηκε ότι το εγκεφαλικό ήταν το πρώτο σύμπτωμα της στο 24% των ασθενών».
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ένα 10 με 40% ασθενών δεν έχουν συμπτώματα.
Οι παράγοντες κινδύνου της Κολπικής Μαρμαρυγής
Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες κολπικής μαρμαρυγής: αυτή που δεν κάνει συχνές εμφανίσεις και τελειώνει μόνη της (παροξυσμική), αυτή που εμφανίζεται περισσότερες από μια φορές την εβδομάδα (εμμένουσα) και εκείνη που δεν φεύγει (μόνιμη).
Στους παράγοντες κινδύνου φυσικά και είναι το οικογενειακό ιστορικό (φευ), το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και η γήρανση.
Είναι επίσης, η παχυσαρκία, οι λοιμώξεις, ο υπερθυρεοειδισμός, η υπνική άπνοια και φυσικά, θέματα υγείας όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και χειρουργεία στην καρδιά.
Επεισόδια ενδέχεται να προκύψουν όταν καπνίζουμε πολύ ή πίνουμε πολύ αλκοόλ ή έχουμε πολύ άγχος ή έχουμε κάνει πρόσφατα χειρουργείο ή έχουμε μια λοίμωξη.
Για να καταλάβετε πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η κατάσταση το Δεκέμβρη, όταν καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλκοόλ ένεκα των γιορτών, υπάρχει το Σύνδρομο της Καρδιοπάθειας των Διακοπών.
Τότε εμφανίζονται οι περισσότερες καρδιοπάθειες σε ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ νωρίτερα θέμα με την καρδιά τους. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν καταγραφές που έχουν γίνει στις ΗΠΑ.
Η πιο κοινή μορφή που εκδηλώνεται το Σύνδρομο είναι η κολπική μαρμαρυγή.
Τα συμπτώματα της Κολπικής Μαρμαρυγής
Στα τυπικά συμπτώματα της αρρυθμίας, σε ασθενείς που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρδιοπάθεια, περιλαμβάνονται το φτερούγισμα που προκαλεί ο άναρχος ρυθμός των παλμών, η δύσπνοια και η κόπωση/εξόντωση.
Σύμπτωμα είναι και η ζάλη, όπως είναι και η λιποθυμία, αλλά και ο πόνος στο στήθος.
Σε άτομα με καρδιοπάθεια που προκαλείται από σοβαρή δυσλειτουργία, μπορεί να οδηγήσει και σε οξύ πνευμονικό οίδημα, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά από επαγγελματία υγείας.
Η σοβαρότερη επιπλοκή μπορεί να είναι θρομβοεμβολικά επεισόδια σε διάφορα όργανα, με τον εγκέφαλο να είναι η πλέον επικίνδυνη περίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, αν αισθανθείτε αρρυθμία στην καρδιά τις ημέρες που κάνει πολύ κρύο, κάντε έναν κόπο να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Ο Mohit K. Turagam, ηλεκτροφυσιολόγος και συγγραφέας περισσότερων από 175 επιστημονικών εργασιών για τις καρδιακές αρρυθμίες τόνισε μέσω της Washington Post «μην πλανάστε. Η κολπική μαρμαρυγή έχει σοβαρές συνέπειες.
Είναι όμως, μια άκρως αποτρέψιμη και εξαιρετικά θεραπεύσιμη συνθήκη. Κανείς δεν χρειάζεται να υποφέρει με αυτό σε καθημερινή βάση. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία μπορούν να τα πάνε πολύ καλά».