Το Milky Way κέρδισε το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, αλλά… τι είναι;
To Μilky Way έκανε πρεμιέρα στο MEGA και αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις στα social media που αποθέωναν από την αρχή έως το τέλος, το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, που δεδομένα δεν αντέχει άλλη δυστυχία και καταστροφή, σε σκηνικό εποχής που πρωταγωνιστεί στην prime time κάθε ημέρας.
Το σύγχρονο και το ρεαλιστικό (ακόμα και στους διαλόγους) συνδυάστηκε με μια εξαιρετική παραγωγή που εκτιμήσαμε όσοι κουραστήκαμε να βλέπουμε ‘μαυρίλα’.
Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο, η πρωταγωνίστρια Κορίνα Ντουλλάαρτ εξηγεί και τι σημαίνει ο τίτλος της σειράς, λέγοντας «ο Γαλαξίας βγαίνει από το γάλα».
‘Ποιος Γαλαξίας;’, τη ρωτάει ο συμπρωταγωνιστής της.
Και τότε λέει πράγματα που σκέφτονται οι περισσότεροι νέοι, της όποιας εποχής.
«Ο Γαλαξίας. Ξέρεις πολλούς; Είναι κάποιος μύθος που λέει πως η Ήρα πήρε κάποια στιγμή βίαια από το στήθος της τον Ηρακλή, ενώ τον θύλαζε, επειδή κατάλαβε ότι το παιδί αυτό δεν είναι δικό της. Κι έτσι χύθηκε το γάλα στον ουρανό. Για αυτό ονόμαζεται Γαλαξίας».
«Εδώ ο μόνος Γαλαξίας που υπάρχει, είναι αυτή η πόλη. Καμια φορά αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος να μαθαίνεις για τον μεγάλο Γαλαξία, τους άλλους κόσμους, όταν ο μόνος κόσμος που θα δεις πιθανότατα ποτέ είναι αυτός στον οποίον γεννήθηκες.
Σχεδόν κανένας δεν φεύγει από το μικρό, ιδιωτικό Γαλαξία μας. Κι όσοι καταφέρνουν να φύγουν, δεν επιστρέφουν ποτέ. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται. Τους φαντάζομαι σαν δορυφόρους που έχασαν την τροχιά τους. Εγκατέλειψαν το δικό μας Γαλαξία και ταξιδεύουν στην απέραντη νύχτα, ανεξάρτητοι και ελεύθεροι.
Μέχρι να τους συναντήσω κι εγώ, το να μαθαίνω για το μεγάλο Γαλαξία είναι μια παρηγοριά».
Τι είναι όμως, το Μilky Way
Το Milky Way είναι ο τρόπος με τον οποίον αναφέρονται οι αγγλόφωνοι στον Γαλαξίας. Μπορείτε να τον φανταστείτε σαν μια γιγάντια πόλη με αστέρια. Εμείς ζούμε σε μια από τις γειτονιές της.
Ο όρος περιγράφει το πώς φαίνεται ο Γαλαξίας από τη Γη: σαν θολή ζώνη φωτός στο νυχτερινό ουρανό, που σχηματίζεται από αστέρια τα οποία δεν διακρίνονται μεμονωμένα με γυμνό μάτι.
Ειρήσθω εν παρόδω, ο Γαλαξίας είναι η τεράστια ομάδα αστεριών, πλανητών και άλλων ουσιών που αποτελούν μέρος του Ήλιου μας και του ηλιακού μας συστήματος. Είναι σαν το κοσμικό μας σπίτι στο σύμπαν.
Το φως, που είναι ό,τι πιο γρήγορο υπάρχει στο σύμπαν, θα χρειαζόταν περίπου 100.000 χρόνια για να ταξιδέψει από τη μια πλευρά στην άλλη.
Άρα τι είμαστε;
Μια κουκίδα.
ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ MILKY WAY (ΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΟΔΟΣ);
Το Milky Way είναι μετάφραση του λατινικού via lactea (Γαλακτική οδός) που προέρχεται από το ελληνικό ‘γάλα’. Από αυτό ‘βγήκε’ ο ‘γαλαξίας’.
Πώς;
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (λειτουργεί υπό το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων) κατά τη μυθολογία «ο Γαλαξίας σχηματίστηκε από το γάλα της Ήρας που εκτινάχτηκε στον ουρανό, όταν θήλασε τον Ηρακλή, όχι βέβαια με τη θέλησή της.
Πριν ακόμη γεννηθεί ο καρπός του έρωτα του Δία για την Αλκμήνη, η σύζυγος του Δία εκδήλωσε την οργή της -όχι βέβαια απέναντι στον άνδρα της. Και όταν γεννήθηκε το παιδί, ο Ερμής το έβαλε κρυφά στο στήθος της κοιμισμένης Ήρας, για να θηλάσει, ώστε να αποκτήσει αθανασία.
Με το που ξύπνησε η Ήρα, απώθησε το παιδί, το γάλα της τινάχτηκε ψηλά και διέγραψε μια τροχιά στον ουρανό.
«Άλλοι παραδίδουν λίγο διαφορετικά την ιστορία· ότι η Αλκμήνη, φοβούμενη την Ήρα, άφησε το παιδί έκθετο στα περίχωρα του Άργους, σε ένα μέρος που αργότερα ονομάστηκε Πεδιάδα του Ηρακλή. Από εκεί πέρασαν κάποια στιγμή η Αθηνά και η Ήρα.
Η παρθένος θεά εντυπωσιάστηκε από τη δύναμη και την ομορφιά του νεογέννητου και ζήτησε από τη μητέρα Ήρα να θηλάσει το παιδί. Η θεά δέχτηκε αλλά στην ορμή του το παιδί δάγκωσε το στήθος της παραμάνας θεάς και την πλήγωσε.
Η Ήρα τραβήχτηκε, πέταξε κάτω το μωρό και το γάλα της εκτινάχθηκε στους ουρανούς σχηματίζοντας τον Γαλαξία -ἐκχυθέντος τοῦ περισσεύματος ἀποτελεσθῆναι τὸν Γαλαξίαν κύκλον (Ερατ., Κατ. 3.44).
Στο μεταξύ η Αθηνά μάζεψε το παιδί και το παρέδωσε στην πραγματική του μητέρα, λέγοντάς της να το μεγαλώσει χωρίς να φοβάται πια».