Το “ανφέρ” Σούνακ στον Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Οργή προκάλεσε στην ελληνική αποστολή η ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στρίτ της προγραμματισμένης συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία στιγμή.
Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχληση του αποδίδοντας την ακύρωση σε δυσφορία του Βρετανού πρωθυπουργού για όσα ο ίδιος είχε πει στο BBC μία ημέρα πριν για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
“Είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Το ένα κομμάτι να πάει στο Βρετανικό Μουσείο και το άλλο στο Λούβρο. Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα”, είχε δηλώσει ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.
Το παρασκήνιο της ακύρωσης
Επισήμως η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε σύμφωνα με πληροφορίες αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ. Μάλιστα, η Ντάουνινγκ Στρίτ πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας, Όλιβερ Ντάουντεν. Πρόταση που απέρριψε όμως η ελληνική πλευρά.
Στο επιτελείο Μητσοτάκη εξάλλου θεώρησαν ως δεδομένο πραγματικό λόγο πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.
Σχετικό Άρθρο
Ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη ο Σούνακ – Αιτία τα γλυπτά του Παρθενώνα
Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν άλλωστε ότι την ώρα που η Ντάουνινγκ Στρίτ ακύρωνε το ραντεβού Μητσοτάκη – Σούνακ, ταυτόχρονα διέρρεε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης πως αποκλείεται κάθε σενάριο επιστροφής των γλυπτών.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στρίτ ξεκαθάριζε μάλιστα ότι ο Σούνακ δεν συζητά ούτε το ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα με “αντάλλαγμα” την προσωρινή παραχώρηση σημαντικών αρχαιοτήτων όπως η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα ή το άγαλμα “Κριτίου παις”. Σενάριο που είχε βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας μας.
Μία επίσκεψη που κατέληξε σε διπλωματικό επεισόδιο
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Μητσοτάκη- Σούνακ είχε προγραμματιστεί εδώ και 20 ημέρες και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στη Ντάουνινγκ Στρίτ.
Ο πρωθυπουργός ήθελε με αυτή τη συνάντηση και συνολικά με την επίσκεψη του στο Λονδίνο να ξανά ανοίξει το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα. Το Μαξίμου άλλωστε είχε ποντάρει σε ένα ενδεχόμενο έστω προσωρινού δανεισμού των κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Σχετικό Άρθρο
Γλυπτά Παρθενώνα: Μπορείς να δανειστείς αυτό που σου ανήκει;
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λονδίνο κατέληξε όμως σε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς ο πρωθυπουργός έσπευσε να σχολιάσει σε υψηλούς τόνους την ακύρωση, εκφράζοντας την ενόχληση του. Ενώ κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για φάουλ και πολιτική απρέπεια.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, όπως κάνει σταθερά. Σημείωναν δε ότι σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση για τα γλυπτά γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο και όχι τη βρετανική κυβέρνηση.
Προφανώς όμως, η στάση της Ντάουνινγκ Στρίτ έχει ειδικό βάρος. Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είναι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών. Και καθώς το Εργατικό Κόμμα προηγείται μακράν στις δημοσκοπήσεις, στο Μαξίμου θα αναμένουν αλλαγή φρουράς στη Ντάουνινγκ Στρίτ για να αναθερμάνουν τη συζήτηση.