πολιτική

Την Τρίτη κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας – Η διαδικασία της Βουλής

Στο «κόκκινο» έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο μετά το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης, η οποία απαντά ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό. Αποκορύφωμα των πολιτικών αντιδράσεων αποτελεί το κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για από κοινού κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας.

Μια πρόταση που βρήκε αμέσως σύμφωνη τη Νέα Αριστερά, η οποία άλλωστε προ ημερών είχε καλέσει και αυτή σε αντίστοιχη κίνηση κατά της κυβέρνησης, ενώ και ο επικεφαλής της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης, σε πρωινή δήλωσή του είχε υπογραμμίσει την ανάγκη «η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φύγει άμεσα».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως «δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα». Ωστόσο, εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, διαμηνύει πως θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια» ώστε η χώρα να «οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές», χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στην πρόταση δυσπιστίας. Ακολούθησε λίγο αργότερα ανάρτηση της εκπρόσωπου Τύπου, Βούλας Κεχαγιά, η οποία αναφέρει πως είναι «αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας».

Την πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να στηρίξει και η Ελληνική Λύση, η οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «θα συνταχθεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ολέθρια κυβέρνηση Μητσοτάκη» αλλά και ότι «με πυροτεχνήματα όμως, δεν κάνεις πολιτική».

Σημειωτέον πως η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει την Τρίτη την πρόταση δυσπιστίας.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Μαρινάκης: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας – Δεν θα γυρίσουμε σε εποχές αβεβαιότητας

Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας

Με τον όρο «πρόταση δυσπιστίας» καλείται η πρόταση που καταθέτει κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής: Η Bουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά την κατάθεση η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία δύο βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση και διεξάγεται με ομιλίες κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button