Ελλάδατεχνολογία

Τι είναι οι στρατηγικές τεχνολογίες που ενισχύει η ΕΕ με επιπλέον 13 δισ. ευρώ

Στις 17 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση του σχετικά με τη δημιουργία μιας Πλατφόρμας Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP).

Έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις κρίσιμες στρατηγικές τεχνολογίες, κυρίως μέσω οικονομικής υποστήριξης.

Ο στόχος της πλατφόρμας είναι η ενίσχυση της ψηφιακής, ‘καθαρής’ και βιοτεχνολογικής εποχής, και να επιτρέψει στη βιομηχανία της ΕΕ να επιτύχει τη μετάβαση στην ψηφιακή και τη μηδενική μετάβαση.

Αυτό θα γίνει μέσω ενίσχυσης διαφόρων προγραμμάτων και κονδυλίων της ΕΕ και τη διοχέτευση έως και 160.000.000.000 ευρώ, σε νέες επενδύσεις.

Η πλατφόρμα θα προωθήσει την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογικών αλυσίδων αξίας στην ψηφιακή οικονομία, τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνολογίες, καθώς και την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων και την υποστήριξη της καινοτομίας.

Στις τροπολογίες τους, οι Ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την επιπλέον ενίσχυση, με 3 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνει η Επιτροπή.

Έτσι, ο προϋπολογισμός του STEP ανεβαίνει στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα κονδύλια.

STEP Krisimes Technologies infographic 3

Η νομοθεσία εγκρίθηκε με 385 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 151 αποχές. Οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη θα ξεκινήσουν μόλις το Συμβούλιο συμφωνήσει σε κοινή θέση.

ΤΟ STEP EΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση «με το STEP θα ενισχυθούν και θα αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα μέσα της ΕΕ για την ταχεία ανάπτυξη οικονομικής στήριξης, προς όφελος των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Θα επιταπεί επίσης, η κατεύθυνση της υπάρχουσας χρηματοδότησης προς τεχνολογικούς τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για την ηγετική θέση της Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι σε ίσους όρους ανταγωνισμού για επενδύσεις σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.

Η στρατηγική θα βασιστεί στον επαναπρογραμματισμό των κονδυλίων στο πλαίσιο των υφιστάμενων προγραμμάτων και για την ακρίβεια

  • το InvestEU (υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάκαμψη, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, μέσω σχετικών επενδύσεων), του εγγυημένου μπάτζετ των 4.2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θα διατεθούν επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ, για την στήριξη χρηματοοικονομικών και επενδυτικών πράξεων σε τομείς υψηλής προτεραιότητας της πολιτικής της ΕΕ (’πράσινη’ και ψηφιακή μετάβαση, καινοτομία και κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες).

Στόχος είναι η προσέλκυση δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, με στόχο την κινητοποίηση τουλάχιστον 372 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027.

  • το Horizon Europe (είναι μια 7ετής επιστημονική ερευνητική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης της ΕΕ, συνολικού μπάτζετ 95.500.000.000 ευρώ).

Αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ΕΕ.

  • το Innovation Fund (είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα χρηματοδότησης στον κόσμο για την επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με προϋπολογισμό 5.000.000.000 ευρώ).
  • το European Defence Fund (με μπάτζετ 7.953 δισεκατομμύρια από το 2021 έως το 2027 -από 590 εκατομμύρια την προηγούμενη τριετία- προσφέρει βασική συμβολή στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, προστατεύοντας και υπερασπίζοντας τους πολίτες της).
  • το EU4Health (το πρόγραμμα EU4Health αποτελεί μια απαράμιλλη οικονομική στήριξη της ΕΕ στον τομέα της υγείας. Για την περίοδο 2021-2027 ο προϋπολογισμός είναι 5.3 δισεκατομμυρίων ευρώ).
  • το Digital Europe Programme (το Πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης παρέχει χρηματοδότηση για έργα σε πέντε κρίσιμους τομείς, όπως οι υπερυπολογιστές, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνασφάλεια, οι προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, η εξασφάλιση της ευρείας χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία) και
  • το Recovery and Resilience Facility (είναι ένα προσωρινό μέσο που αποτελεί το επίκεντρο του NextGenerationEU -του σχεδίου της ΕΕ να βγει ισχυρότερη και πιο ανθεκτική από την τρέχουσα κρίση.

Μέσω του Μηχανισμού, η Επιτροπή συγκεντρώνει κεφάλαια με δανεισμό στις κεφαλαιαγορές που διαθέτει στα κράτη μέλη, για να εφαρμόσουν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button