The World: Μυστικά και σκάνδαλα για το μεγαλύτερο ιδιωτικό σκάφος αναψυχής του πλανήτη
Το “The World” είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό σκάφος αναψυχής του πλανήτη και το μοναδικό πλοίο του είδους του εν λειτουργία, καθώς εκτελεί ένα συνεχές δρομολόγιο σε κάθε ωκεανό και ήπειρο.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια πλωτή πόλη που αποτελεί τον τόπο κατοικίας, πολυεκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι θεωρούν “πατρίδα” τους τους ωκεανούς του κόσμου.
Με 165 ατομικές κατοικίες, το “The World” είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό οικιστικό πλοίο, το οποίο καλύπτεται από άκρα μυστικότητα, ενώ η αγορά διαμερίσματος είναι κάτι που αφορά μόνο προσκεκλημένους. Πρέπει να προταθείς από έναν κάτοικο του πλοίου και να εγγυάται για σένα ένας άλλος. Η καθαρή αξία των 10 εκατομμυρίων δολαρίων λέγεται ότι είναι υποχρεωτική.
Περιττό να αναφερθεί πως οι ανέσεις που συναντά κανείς στο πλοίο ξεπερνούν ακόμα και τα υψηλότερα πρότυπα των πολυτελών ταξιδιών.
Ο Peter Antonucci, συνταξιούχος δικηγόρος και η σύζυγός του έμαθαν για το “The World” μέσω ενός άρθρου στη Wall Street Journal, περίπου το 2012. Ο ίδιος τότε ήταν 52 ετών και απολάμβανε τα προνόμια της πρόωρης συνταξιοδότησής του. Η περιέργειά του για το πώς θα ήταν να ζει κανείς μόνιμα σε ένα πολυτελές πλοίο, τον οδήγησε να κλείσει ένα δοκιμαστικό ταξίδι ως “υποψήφιος κάτοικος”. Έτσι, πριν περάσει καιρός, ο Antonucci και η σύζυγός επιβιβάστηκαν στο Μπελίζ και διέσχισαν τη διώρυγα του Παναμά στο δοκιμαστικό τους ταξίδι.
“Όταν πρωτομπήκα, νόμιζα ότι ήταν γελοία ακριβό. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τα διαμερίσματα κοστίζουν τόσο πολύ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι το κόστος συντήρησης ήταν τόσο μεγάλο και δεν μπορούσα να φανταστώ γιατί κάποιος να το κάνει αυτό”, λέει ο Antonucci. “Αλλά τη δεύτερη μέρα, έλεγα: “Πόσα διαμερίσματα έχετε διαθέσιμα και πότε μπορώ να εγγραφώ;””.
Όπως λέει μιλώντας στο CNN Travel, ο Antonucci αν και δεν θυμάται τα ακριβή νούμερα, πιστεύει ότι αγόρασε το πρώτο του διαμέρισμα στο πλοίο για περίπου 1,6 εκατομμύρια δολάρια.
Σε αντίθεση με ένα συνηθισμένο κρουαζιερόπλοιο, οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ανακαινίσεις και να διακοσμήσουν τα διαμερίσματά τους σύμφωνα με τα προσωπικά τους γούστα. Αυτό σημαίνει ότι “ορισμένα είναι διακοσμημένα με μοντέρνα έπιπλα και πραγματικά ωραίες συσκευές, ενώ άλλα δεν έχουν πειραχτεί εδώ και 20 χρόνια”, σύμφωνα με τον Antonucci.
Όμως ο Antonucci δεν έμεινε στο ένα διαμέρισμα, αφού κατά τη διάρκεια της πενταετούς παραμονής του στο πλοίο, αγόρασε άλλα τρία διαμερίσματα. “Όχι όλα μαζί”, εξηγεί. “Αγόρασα δύο ταυτόχρονα και μετά πήρα τα άλλα δύο ξεχωριστά”.
Οι περισσότεροι κάτοικοι του “The World”, όπως αναφέρεται στο εκτενές άρθρο του CNN, χρησιμοποιούν το διαμέρισμά τους ως ένα είδος εξοχικής κατοικίας – πρόκειται για ανθρώπους που πιθανότατα έχουν κατοικίες σε πολλές χώρες, και μπορεί να βρεθούν με ιδιωτικό τζετ να ταξιδεύουν ανά την υφήλιο ανά πάσα στιγμή.
Η ψυχαγωγία στο πλοίο περιλαμβάνει διαλέξεις από ειδικούς και οργανωμένες δραστηριότητες όπως snorkeling, καταδύσεις ή πεζοπορία, με τους επισκέπτες να μην δεσμεύονται όμως από τις εκδηλώσεις.
Ανάμεσα στους επιβάτες – κατοίκους ήταν και ο Peter Antonucci, συνταξιούχος δικηγόρος που πέρασε έξι χρόνια ως κάτοικος του “The World”.
Ο Antonucci θυμάται μια φορά που το πλοίο βρισκόταν “νότια της διώρυγας του Παναμά” και αυτός και οι φίλοι του “πήραν ένα αεροπλάνο ή ένα σκάφος και πήγαν στα Γκαλαπάγκος και έκαναν ψαροντούφεκο και καταδύσεις για λίγες μέρες”. “Μπορείς να φύγεις και να πας όπου θες και μετά να προλάβεις το πλοίο, όπου και αν βρίσκεται”, εξηγεί.
Το δρομολόγιο του “World” σχεδιάζεται δύο έως τρία χρόνια πριν, λέει ο Antonucci. Αυτός ο σχεδιασμός είναι μια “πολύ περίπλοκη” διαδικασία, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς όπως αναφέρει υπάρχει μια επιτροπή δρομολογίου, που αποτελείται από κατοίκους που σταθμίζει, εστιάζοντας στις εμπειρίες που είναι διαθέσιμες σε κάθε προορισμό.
Παράλληλα, εξετάζονται πράγματα όπως οι τιμές των καυσίμων, οι αλλαγές στο πλήρωμα, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια, η μεγαλύτερη προσβασιμότητα, οι απαιτήσεις βίζας, τα τέλη ελλιμενισμού.
Κατόπιν, βάσει των παραπάνω πληροφοριών, τρεις πιθανές διαδρομές προτείνονται στους κατοίκους, οι οποίοι στη συνέχεια ψηφίζουν για αυτή που προτιμούν, με τη διαδικασία να αποκτά “πολιτικές διαστάσεις“, αφού όπως λέει ο Antonucci: “Όλοι είναι αρκετά εύποροι και έχουν βγάλει χρήματα και πιστεύουν ότι έχουν την πιο έξυπνη γνώμη. Δεν έχουν συνηθίσει να τους λένε όχι. Και έχεις πολλούς ανθρώπους με πολύ ισχυρή άποψη που έχουν γνώμη για τα πάντα, από το πού πρέπει να τοποθετηθεί η αλατιέρα στο τραπέζι μέχρι το πόσο νότια στους πάγους της Ανταρκτικής πρέπει να πάει το πλοίο“.
Προκύπτει λοιπόν το εύλογο ερώτημα, αφού όλοι οι κάτοικοι του “World” είναι τόσο πλούσιοι γιατί δεν ταξιδεύουν όπου θέλουν με τα ιδιωτικά σκάφη τους και γιατί επιλέγουν να ταξιδέψουν με ένα πλοίο όπου το δρομολόγιο ψηφίζεται από επιτροπή;
“Αυτή είναι μια πολύ εύκολη ερώτηση”, λέει ο Antonucci. “Πολλοί από τους ανθρώπους που επέβαιναν στο πλοίο είχαν επίσης γιοτ. Ο λόγος που πάει κανείς στο ‘The World’ είναι για να μην χρειαστεί να ασχοληθείς με την πρόσληψη πληρώματος, να βρεις πού να αγοράσεις καύσιμα κλπ“.
Ό,τι γίνεται στο “The World” (δεν) μένει στο “The World”
Για πολλούς κατοίκους, η κοινωνική ζωή στο πλοίο αποτελεί επίσης μεγάλο μέρος της γοητείας του. Ο Antonucci αποκαλεί το πλοίο “μια πολύ, πολύ κοινωνική κοινότητα“.
Ενώ τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα στο “The World”, πολλές από τις υπηρεσίες στο πλοίο απευθύνονται σε ενήλικες – ένα κανονικό γήπεδο τένις, ένα τεράστιο spa και γυμναστήριο, ενώ το αλκοόλ ρέει άφθονο και τα πάρτι είναι καθημερινότητα.
“Υπάρχουν πολλοί πλούσιοι άνθρωποι που κάνουν παιχνιδιάρικα πράγματα, μερικές φορές άτακτα πράγματα, μερικές φορές σκανδαλώδη πράγματα“, αναφέρει ο πρώην κάτοικος του πλοίου, ο οποίος το 2019 αποφάσισε να πουλήσει τα διαμερίσματα που κατείχε και να επιστρέψει στη στεριά.
“Όταν έχεις κάνει τον γύρο του κόσμου μερικές φορές, τον έχεις δει. Είχα δει αυτό που ήθελα να δω, ήμουν έτοιμος να κάνω κάτι καινούργιο”, είπε.
Επιστρέφοντας στη στεριά, ο Antonucci άρχισε να ψάχνει τα ημερολόγια που κρατούσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο πλοίο και αποφάσισε ότι η ατμόσφαιρα της “λέσχης εξοχικής κατοικίας που συναντά την αδελφότητα” ήταν η τέλεια έμπνευση για μυθοπλασία.
Από τότε ο Antonucci έχει γράψει τρία μυθιστορήματα που διαδραματίζονται σε ένα φανταστικό πλοίο, το πιο πρόσφατο από τα οποία, το “Tides of Betrayal “, υπόσχεται “μυστικά, αμαρτίες και σκάνδαλα” στην ανοιχτή θάλασσα.