οικονομία

“Τετ α τετ” της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας με την ηγεσία της Κομισιόν

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές, με την σημερινή ηγεσία της Κομισιόν να ετοιμάζεται να δώσει τη σκυτάλη στους επόμενους, κι ενώ το κύμα ευρωσκεπτικισμού μεγαλώνει ένεκα της κρίσης και του πληθωρισμού, η πρόεδρος η Ursula von der Leyen και ο αντιπροέδρος της ΕΕ Maros Sefcovic δέχτηκε τους εκπροσώπους της βαριάς βιομηχανίας της ΕΕ.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, κι έτσι για 6-7 ώρες, την Πέμπτη 30/11, δόθηκε η ευκαιρία σε έναν κλάδο κομβικό για την οικονομία της ΕΕ να στείλει τα σχετικά “σήματα”.

Στη συνάντηση ο Ευάγγελος Μυτιληναιος ως προεδρος της Eurometaux εκπροσώπησε τον κλάδο των μη σιδηρούχων μετάλλων, που αποτελεί το “κλειδί” για την πράσινη μετάβαση, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο CEO της AccelorMittal Europe Geert Van Poelvoorde, o CEO της 2Green Steel Henrik Henriksson, o Vice President της US Steel Kosice Miroslav Kiralvarga, Paul Voss γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκού Αλουμινίου, Luis Cabra CEO της Repsol, Diego Pavia Inno Energy CEO, Sopna Sury Hydrogen Europe, Ken Mcnight Cembureau President, Jonn Morrish Ceo Europe Heildeberg Materials, Martin Brudermuller CEO της BASF, Pierro Petrusco FIEC President, Michael Staffas Bolliden CEO , Marcus Beyrer Business Europe Director General , Marcos Franca Loist CEO, Petr Cingr AGROFERT Vice President, Gelsomina Vigliotti, αντιπρόεδρος της ΕΙΒ.

Ένεκα και της συγκυρίας, τα μείζονα ζητήματα του ενεργειακού κόστους, των δικτύων και διεθνών διασυνδέσεων, του ρυθμιστικού πλαισίου, που συχνά δημιουργεί ζητήματα αλλά και του Green Pool, δηλαδή της στήριξης που πρέπει να έχουν οι βιομηχανίες για το επιπλέον κόστος της σύναψης PPAs με ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ ετέθησαν επί τάπητος, με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να καταγράφουν τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλλά συνολικά της οικονομίας, μια και η βιομηχανία είναι πυλώνας κεντρικός.

Πάντως η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε σχέση με τα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών, κάτι, που, ωστόσο, δε φάνηκε να συμμερίστηκε η πλευρά της βιομηχανίας, καθώς, οι τιμές της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και της ενέργειας είναι πολλαπλάσιες από τα προ κρίσης επίπεδα.

Πράσινη μετάβαση

Συνολικά, ενώπιον της κορυφής της πυραμίδας της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, που συχνά- πυκνά δέχεται σφοδρή κριτική για τις αποφάσεις της, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εστίασαν, πέρα από την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέας παραγωγής και στο θέμα των των δικτύων, αλλά και των απαιτούμενων νέων επενδύσεων, σε μια σειρά από τομείς.

Σε σχέση με τις επενδύσεις πάντως, τόσο σε δίκτυα, όσο και συνολικά στην πράσινη μετάβαση, η Κομισιόν ανέφερε ότι θα απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια από όλους καθώς ως το 2050 θα έχει τριπλασιαστεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενεργειας. Σημείωσε, δε, ότι η επίτευξη των στόχων μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για όλους. Βέβαια η βιομηχανία έθεσε θέματα μεταβατικών χρονικών διαστημάτων ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, αλλά και στήρικης καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός, ευνοείται με την αύξηση του οικονομικού βάρους που καλούνται να σηκώσουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Αναφέρθηκε, δε, ότι η Γηραιά Ήπειρος μένει πίσω στις εξελίξεις και αντιμετωπίζει κίνδυνο αποβιομηχάνισης, που αποτελεί “νάρκη”. Όπως αναφέρθηκε, πολλά εργοστάσια κλείνουν και απαιτείται ένας οδικός χάρτης για το βέλτιστον των αναγκαίων προσαρμογών.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έθεσαν τα ζητήματα της υπερ – ρύθμισης της αγοράς, των νέων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και πράσινης συμμόρφωσης. Αναφέρθηκε, δε, ότι περίπου 14.500 έγγραφα για κανονισμούς και σχετικές συμμορφώσεις θα πρέπει οι διοικήσεις των εταιρειών να διαχειρίζονρται, κάτι που προσθέτει δυσβάσταχτο φορτίο στην επιχειρηματικότητα. Πάντως, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής θα ξεκινήσει προετοιμασία για απλοποίηση και κωδικοποίηση του πλαισίου, κάτι που, όμως, θα “τρέξει” η νέα Κομισιόν.

Ο Ευαγ. Μυτιληναίος

Ειδικότερα, το θέμα του Green Pool ανέδειξε ο κ. Ε Μυτιληναίος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, υπέδειξε ως λύση το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του. Υποστήριξη προς τον πρόεδρο της Eurometaux εκδηλώθηκε και από άλλες πλευρές από τους παρισταμένους, που όπως φαίνεται πιο κάτω εκπροσωπούσαν την ελίτ της παραγωγής σε όλη την Ευρώπη. Η Επιτροπη δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα με λεπτομέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι την εκτίμηση πως η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη αντιμετωπίζουν σήμερα κινδύνους από το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, αλλά και το υψηλό κόστος των ορυκτών καυσίμων που επιδρά και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με σοβαρές επιπτώσεις στην βιομηχανική παραγωγή, εξέφρασε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο panel «Energy Transition in Greece» του συνεδρίου Greek Investment Conference που διοργάνωσε η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο Λονδίνο πριν λίγες μέρες.

Επίσης στην πρώτη μέρα του πρόσφατου Συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, στο φόντο και της προσπάθειας της ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (Critical Raw Materials Act- CRMA) να διασφαλίσει βιώσιμο εφοδιασμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά και να μειώσει την εξάρτησή της από προμηθευτές μιας χώρας, της Κίνας ή λίγων άλλων χωρών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Energy & Metals Ευάγγελος Μυτηλιναίος αναφέρθηκε στη διεθνή ενεργειακή κρίση λέγοντας ότι «είναι πολύ χειρότερη στην Ευρώπη».

Είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι οι δραστηριότητες ενεργειακής έντασης στην Ευρώπη έχουν διακοπεί κατά 50% και οι περισσότερες έχουν μεταφερθεί στις ΗΠΑ ή στην Ασία. Αυτήν τη στιγμή, συμπλήρωσε, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, αν δει κανείς και την έλλειψη συνοχής στην περίπτωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Η Ευρώπη είναι δυσλειτουργική χωρίς δημοσιονομική και πολιτική ένωση», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.

Σημείωσε, ότι η ενεργειακή κρίση επηρέασε περισσότερο την Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ είχαν το πλεονέκτημα χρήσης σχιστολιθικού αερίου, ενώ η Ασία άνθρακα – δύο ορυκτά καύσιμα που, λόγω των δικαιωμάτων ρύπων, έχουν υψηλό κόστος στη «Γηριαιά Ήπειρο». «Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα – φοβάμαι και στον πολιτικό. Η κρίση στη Μέση Ανατολή καταδεικνύει πως η Ευρώπη αδυνατεί να διαμορφώσει ενιαία στάση, όπως έχει εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστεί μη λειτουργική», είχε αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η Ε.Ε. συζητούσε για τουλάχιστον ένα χρόνο για κάποια μορφή του αμερικανικού IRA (παροχή κρατικών επιδοτήσεων προς επιχειρήσεις για «πράσινες» επενδύσεις), πριν μία πρωία αιφνιδιαστεί από το σχέδιο που εξαγγέλθηκε στις ΗΠΑ. Η Ε.Ε. λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όπως European Critical Raw Materials Act, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρα τα οφέλη για τον κλάδο.

Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να προωθηθεί η περαιτέρω εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μπαταρίες, αλλά και διαθέσιμη δυναμικότητα στα δίκτυα ηλεκτρισμού. «Κατά την ενεργειακή μετάβαση, αναγκαζόμαστε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε για ορυκτά καύσιμα, το κόστος των οποίων είναι υψηλό. Το 50% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έντασης ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή κλειστές. Οι περισσότερες μετακομίζουν στις ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button