Τέλος στο ακαταδίωκτο τραπεζιτών – Απιστία κι απάτη θα διώκονται αυτεπάγγελτα
Η αυτεπάγγελτη δίωξη αδικημάτων όπως η απάτη, η απιστία, η υπεξαίρεση, επανέρχεται με το νομοσχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Όπως εξήγησε κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, στο κείμενο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση «αποκαθίσταται το ποινικό δόγμα στο ποινικό δίκαιο ότι όλα τα κακουργήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως».
Σε αυτά περιλαμβάνονται και όσα στρέφονται κατά τραπεζικών στελεχών, χωρίς πλέον να ζητείται η υποβολή έγκλησης από την πλευρά των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Επίσης, κατά τον υπουργό «αποκαθιστούμε στο πριν το 2019 πλαίσιο την πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή στα 20 χρόνια από τα 15 έτη. Επαναφέρουμε τη βασική διάταξη ότι ένα αδίκημα σε απόπειρα μπορεί να τιμωρείται ως τετελεσμένο κατ’ εκτίμηση του δικαστηρίου».
- Όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία), θα διώκονται αυτεπάγγελτα.
Η μέγιστη ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης αυξάνεται από τα 15 στα 20 έτη για όλα τα κακουργήματα. - Ειδικά για τα αδικήματα επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης αυστηροποιείται η ποινική κύρωση για την εξ αμελείας πρόκληση δασικής πυρκαγιάς (από πλαίσιο ποινής 1-5 σε πλαίσιο 3-5 έτη), προβλέπονται υψηλές χρηματικές ποινές μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ για όλες τις περιπτώσεις εμπρησμού δάσους, ενώ προστίθεται η υποχρέωση τους δικαστηρίου να επιβάλλει την άμεση εκτέλεση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα χωρίς δυνατότητα μετατροπής ή αναστολής, αλλά και η επιβολή δήμευσης περιουσιακών στοιχείων του καταδικασθέντος, ανάλογη με την προκληθείσα βλάβη, για εμπρησμό δάσους. Νομοθετείται το αξιόποινο των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δάσους (κατοχή εμπρηστικών υλών ή άλλων αντικειμένων που καταδεικνύουν προετοιμασία για διάπραξη δασικού εμπρησμού). Παράλληλα, τα κακουργήματα εμπρησμού δάσους, όπως και όλα τα κοινώς επικίνδυνα, αλλά και τα εγκλήματα κατά των συγκοινωνιών θα εισάγονται άμεσα προς εκδίκαση μετά την ανάκριση, χωρίς την τήρηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων.
Σχετικό Άρθρο
Τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα – Υποχρεωτική έκτιση ποινών σε πλημμελήματα