Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε πληρώνονται – Πλάνο για αλλαγή στα πρόστιμα για τους “ξεχασιάρηδες”
Σε αντίθεση με ό,τι έγινε την προηγούμενη διετία, φέτος, μόνο μια μικρή παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση για την καταβολή των τελών, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, θα έχει διάρκεια μιας ή δύο εβδομάδων, δηλαδή με απώτατο όριο τη 15η Ιανουαρίου. Βέβαια, “συμπαρασύρει” και το χρονικό περιθώριο για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα πάγιο σύστημα για την καταβολή των τελών, προκειμένου να μην χρειάζονται τέτοιου είδους ρυθμίσεις. «Θα σας παραπέμψω σε μια διάταξη που θα κατατεθεί ενδεχομένως και σήμερα και θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις και να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο σε κάθε περίπτωση να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αλλαγές
Με βάση πληροφορίες το νέο πλάνο που θα καθιερωθεί για τα τέλη προβλέπει κλιμακωτό «πέναλτι» για όσους ξεχνούν να καταβάλλουν εγκαίρως τα απαιτούμενα ποσά. Δηλαδή, το πρόστιμο θα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα, που καθυστερεί ένας ιδιοκτήτης οχήματος να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν θα εφαρμοστεί από την φετινή χρονιά αλλά από το επόμενο έτος.
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση με το υφιστάμενο καθεστώς η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.
Πιο συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:
–Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
–Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
–Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Ψηφιακή ακινησία
Επίσης, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που προσανατολίζονταν στο να θέσουν σε ακινησία το αυτοκίνητό τους, μη πληρώνοντας τα τέλη, μπορούν να το πράξουν και φέτος με ηλεκτρονικό τρόπο, εντός της προθεσμίας που θα δοθεί, για να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Βέβαια, δε θα έχουν το περσινό “μπόνους”, όπου για δυο μήνες, μέχρι το Φεβρουάριο, οπότε και έληγε η παράταση, είχαν τη δυναότητα, “αχρεωστήτως”, να κυκλοφορούν. Μάλιστα, έτσι, περίπου 130.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κυκλοφορούσαν νόμιμα κι εν συνεχεία έθεσαν τα οχήματά τους σε ακινησία. Πολλοί από αυτούς, δε, αξιοποίησηαν τη δυνατότητα που δίνει κάθε χρόνο το ΥΠΕΘΟ για Τέλη με το μήνα, προχωρώντας σε άρση της ακινησίας για κάποιους μήνες του έτους, με αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας.
Η ακινησία
Όσοι και όσες, πάντως, φέτος, επιλέξουν την ψηφιακή ακινησία, θα πρέπει, εντός προθεσμίας, να υποβάλουν τη σχετική αίτηση, μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR» έως το τέλος του έτους. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:
1. Συνδέεστε στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
2. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία
3. Καταχωρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
4. Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος
5. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Η ακινησία ενός οχήματος θα πρέπει να δηλωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ σε περιπτώσεις όπως:
- Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
- Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
- Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
- Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
- Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
- Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
- Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
- Πλειστηριασμού του οχήματος
- Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
- Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
- Στην περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.
Πρόστιμα για “ακινησία”
Όσοι και όσες, πάντως, εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Η ακινησία ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση» με την υποβολή αίτησης άρσης της ακινησίας, η οποία πραγματοποιείται επίσης ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής πλατφόρμας εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.