Συσπείρωση χωρίς συγγνώμη για τα Τέμπη
Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και συνυπέγραψαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία στην οποία δεν αναμένονται εκπλήξεις.
Πρόκειται όμως για μια διαδικασία που θα κρίνει το αν οι 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα παρέχουν κάλυψη στη…συγκάλυψη που εδώ και έναν χρόνο έχει μεθοδεύσει το Μέγαρο Μαξίμου. Εξέλιξη που θα τους φέρει αυτόματα αντιμέτωπους με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Η τελευταία φάση της 3ήμερης συζήτησης, που θα περιλαμβάνει τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που θα βρεθούν στην Αίθουσα της Ολομέλειας, αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους. Για κάτι τέτοιο προδιαθέτει άλλωστε το «εκρηκτικό μείγμα» που έχει διαφανεί: Από την μία η πρόθεση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να «σκεπάσει» τα αναπάντητα ερωτηματικά που έχουν προκύψει με αναφορές σε διαπλοκή. Από την άλλη η αγανάκτηση για αυτούς τους σχεδιασμούς που αναμένεται να εκφράσουν κατά κύριο λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και ο Αλέξης Χαρίτσης από την Νέα Αριστερά.
Τα πνεύματα άλλωστε οξύνθηκαν έντονα χθες. Ιδιαίτερα μετά την ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μια ομιλία για την οποία «επιστρατεύθηκε» σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που γέμισε τα έδρανα των κυβερνητικών βουλευτών προκειμένου να χειροκροτήσει.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Η εικόνα αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος σημείωσε: «Με το χειροκρότημά σας σε αυτήν τη βαθιά προκλητική τοποθέτηση, επί της ουσίας είστε όλοι μαζί υπεύθυνοι για την ανοχή, τη συμπεριφορά και τις πράξεις του υπουργού σας, που από αυτό το βήμα δεσμευόταν για ασφάλεια και μετά από μερικές ημέρες έχασαν 57 άνθρωποι τη ζωή τους. Είστε απολύτως υπεύθυνοι».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την αρχή της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, αναφορικά με τα ηχητικά ντοκουμέντα της μοιραίας νύχτας της 28ης Φεβρουαρίου: «Ποιος το βράδυ που θρηνούσε όλη η Ελλάδα, πήρε το υλικό πριν τη δικαιοσύνη και την αστυνομία; Ποιος το χάλκευσε και ποιος το έδωσε στο Πρώτο Θέμα για να προπαγανδίσετε τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους και μόνο;». Επιπρόσθετα ρωτώ την κυβέρνηση «γιατί δεν κινηθήκατε νομικά απέναντι στο πρόσωπο που χάλκευσε και διοχέτευσε στο συγκεκριμένο μέσο κάτι που δεν είχε στα χέρια της ούτε η αστυνομία ούτε η δικαιοσύνη. Ή το ξέρατε, λοιπόν, και έχετε παίξει παιχνίδια ή το δώσατε εσείς και πολύ απλά κάνατε για άλλη μία φορά συγκάλυψη, όπως κάνατε και στις υποκλοπές».
Παράλληλα, απαντώντας στις κατηγορίες περί διαπλοκής ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Θα πει ο κ. Μητσοτάκης ότι εγώ είμαι διαπλεκόμενος; Μα, καλά, μιλάτε σοβαρά; Τα κίνητρά μας είναι αξιακά. Τα δικά σας είναι καθεστωτικά. Και το έχω πει πολλές φορές: είστε ικανοί για όλα, αρκεί να διατηρήσετε την εξουσία σας. Εδώ δεν ντραπήκατε να παρακολουθείτε πολιτικούς αρχηγούς, άλλα κόμματα, υπουργούς σας και να μην πάτε και στη δικαιοσύνη. Και φτάνετε σήμερα στο σημείο, όταν παίρνουμε μια πρωτοβουλία για να απαντήσετε σε ένα ερώτημα καθαρό, να λέτε ότι όλα αυτά είναι προϊόν διαπλοκής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε χθες πως η πρόταση δυσπιστίας «αντικατοπτρίζει τη βεβαιωμένη αίσθηση της κοινωνίας για τις ευθύνες της Κυβέρνησης στο έγκλημα των Τεμπών αλλά και συνολικά στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου».
Αναφερόμενος στην σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κοινοβούλιο είπε πως «θα έρθει αναγκαστικά ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή. Θα έρθει να απολογηθεί στη Βουλή, την οποία υποτίμησε και δεν ήταν τη μέρα που συζητάγαμε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Υποτίμησε τη Βουλή, υποτίμησε την κοινωνία, υποτίμησε τη δημοκρατία, υποτίμησε και τη μνήμη των θυμάτων. Και αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι. Πρέπει να έρθει εδώ και να απολογηθεί».
Μάλιστα, αναφερόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε πως «καλούνται να υπερασπιστούν το ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών και βέβαια, εκτίθενται καθημερινά έναντι της κοινωνίας γιατί τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά τους διαψεύδουν».
Στο επιχείρημα περί διαπλοκής αναφέρθηκε η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας: «Μην νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα ξεφύγει λέγοντας ότι τάχα τον πολεμούν επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα. Εδώ γελάν και τα συμφέροντα. Εδώ ταιριάζει το ‘ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος’. Του πολλαπλά και προκλητικά ευεργετηθέντος».
Επίσης ο Διονύσης Καλαματιανός, σχολιάζοντας την ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τα Τέμπη, έθεσε το ερώτημα: «Θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της υπουργικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη; Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει. Για να είναι καθαρό το μέτωπό του, να μην υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει;”
Η Νέα Αριστερά
Την εκτίμηση ότι η χθεσινή ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή «επιβεβαίωσε αυτό που όλη η κοινωνία έχει αντιληφθεί: Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι ένα και το αυτό. Με έναν και μόνο στόχο: Τη συγκάλυψη των ευθυνών τους» κατέθεσε με σχόλιό της η Νέα Αριστερά. Προφανώς στα ζητήματα αυτά θα αναφερθεί σήμερα εκτενώς και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης.
Χθες πάντως η βουλεύτρια του κόμματος, Σία Αναγνωστοπούλου, επισήμανε ότι η παρουσία των βουλευτών της ΝΔ στην ομιλία Καραμανλή δείχνει πως «η απάντηση για σας δεν είναι στο έγκλημα που έγινε στα Τέμπη και στα θύματα. Η απάντηση για σας είναι το πώς θα κρατήσετε αρραγές το μέτωπο σας». Τόνισε επίσης ότι «είσαστε υποχρεωμένοι λοιπόν, να απαντήσετε με σεμνότητα και ταπεινότητα. Μία φορά, με σεμνότητα και ταπεινότητα. Όχι με αυτό το θράσος, φτύνοντάς μας όλους στα μούτρα, λες και εμείς είμαστε το επίδικο και δεν είναι οι άνθρωποι και μία κοινωνία, η οποία αισθάνεται, πρέπει να αισθάνεται, ασφάλεια για τους σιδηροδρόμους».
Το ΚΚΕ
Στην Βουλή σήμερα δεν θα παραβρεθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού. Όμως στην χθεσινή ομιλία του ξεκαθάρισε πως «το ΚΚΕ υπερψηφίζει, όπως είναι αυτονόητο και όπως κάνει πάντα, με το δικό του σκεπτικό, την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί προς την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν μένει, όμως, μόνο σε αυτό. Καταθέτουμε και εδώ μέσα, στη Βουλή, τη μομφή που καταθέτουμε καθημερινά, μαζί με τον λαό, τη νεολαία, το εργατικό – λαϊκό κίνημα στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης και τις συνέπειές της. Μομφή, λοιπόν, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές. Μομφή για το έγκλημα των Τεμπών και την άθλια, αποκρουστική, κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψής του».