πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιοι βρέθηκαν. Εκλογές θα γίνουν;

Στις ψηφοφορίες που θα γίνουν σήμερα το μεσημέρι στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται η περαιτέρω πορεία του κόμματος της αντιπολίτευσης που ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί.

Ενώ είναι δεδομένες οι δύο υποψηφιότητες για την προεδρία -ο Στέφανος Κασσελάκης και η Όλγα Γεροβασίλη-, κάθε άλλο πάρα είναι ξεκάθαρο το «ΑΝ», το «ΠΟΤΕ» αλλά και το «ΠΩΣ» θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές που έχει ήδη προτείνει από την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα “εκλογικά” ερωτήματα

To «αν» θα γίνουν εκλογές είναι ίσως το πλέον κομβικό ζήτημα. Αφού αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση στο Συνέδριο υπογεγραμμένη από συνέδρους αλλά και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να μην διεξαχθεί διαδικασία εκλογής προέδρου. Σε περίπτωση που μια τέτοια πρόταση υπερψηφιστεί, θα αποτελεί απόφαση του κορυφαίου οργάνου του κόμματος που δεν μπορεί από κανέναν να αμφισβητηθεί.

Το από ποιόν στηρίζεται και υποκινείται πάντως η θέση για αποφυγή των εκλογών αποτελεί ένα εξίσου ενδιαφέρον ερώτημα. Από το βήμα του Συνεδρίου έχουν στηρίξει τη συγκεκριμένη άποψη στελέχη όπως ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Γιώργος Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Παππάς. Με τον τελευταίο, μάλιστα, να αντιπροτείνει αντικατάσταση της Πολιτικής Γραμματείας από ένα συμπεριληπτικό Εκτελεστικό Γραφείο.

Όμως, όπως κατήγγειλε ο Χρήστος Σπίρτζης, η πρόταση αυτή προωθείται από στελέχη προσκείμενα στον Στέφανο Κασσελάκη, τα οποία μάλιστα συγκεντρώνουν και υπογραφές! Αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης «προκαλεί το μισό κόμμα», λέγοντας ότι θέλει εκλογές ενώ κάνει προσπάθειες να μη γίνουν.

Όσον αφορά το «πότε» θα γίνουν οι εκλογές, η πρόταση Κασσελάκη για τις 10 Μαρτίου φαίνεται να προσκρούει στις προβλέψεις του καταστατικού που ορίζει συγκεκριμένη διαδικασία η οποία απαιτεί το λιγότερο έναν μήνα. Επίσης, στο καταστατικό δεν προβλέπεται ψηφιακή συμμετοχή των μελών, αίτημα που έθεσε επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο μόνος τρόπος να προσπεραστεί το ζήτημα αυτό είναι να προκηρυχθεί άμεσα …καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο απαιτεί μια 15νθήμερη τουλάχιστον διαδικασία. Άρα είναι αδύνατον να γίνει.

Τα ίδια ισχύουν και για το «πώς», αφού η ίδια διαδικασία προβλέπει την παρουσία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε κάλπες και όχι τη χρήση διαδικτυακής πλατφόρμας. Άλλωστε είναι δεδομένο πως για τις ψηφιακές διαδικασίες έχουν ήδη εκφραστεί πάμπολλες αντιρρήσεις στελεχών και ερωτήματα για την εγκυρότητά τους.

Πρώτη ημέρα εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Το τριπολικό συνέδριο

Όσον αφορά τα πολιτικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου, αυτό που έως στιγμής καταγράφεται είναι ο…τριπολικός χαρακτήρας του:

Με ένα τμήμα των συνέδρων να στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη και να επιθυμεί την ενίσχυση των προεδρικών αρμοδιοτήτων.

Ένα άλλο να αμφισβητεί την προεδρία Κασσελακη ως αναποτελεσματική για τον ΣΥΡΙΖΑ, συντασσόμενο σε γενικές με τις θέσεις που εξέφρασε η Όλγα Γεροβασίλη και άλλα στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ένα τρίτο με τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από τον Νίκο Παππά. Ο τελευταίος αυτός πόλος ασκεί κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για έλλειψη συλλογικής λειτουργίας, όμως δεν επιθυμεί την άμεση διενέργεια εκλογών, τασσόμενο κατά της δημόσιας θέσης του Αλέξη Τσίπρα.

Η πολυδιάσπαση αυτή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια ρευστή κατάσταση. Αναδεικνύοντας σε παράγοντα ορισμού των εσωκομματικών ισορροπιών την τάση του Νίκου Παππά.

Παρόλα αυτά, η πιο ενεργή συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ -όπως καταγράφηκε τα τελευταία 24ωρα- είναι αυτή που όπως φαίνεται δίνει τον τόνο και θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button