ΣΥΡΙΖΑ: Το βέρτιγκο των Σπετσών και τα απανωτά λάθη
Τα συναισθήματα που έχει προκαλέσει στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για…τριήμερο εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στις Σπέτσες από τις 19 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου δεν περιορίζονται μόνο στο μούδιασμα.
Θα έλεγε κανείς ότι αυτά επεκτείνονται και στη ζώνη της ενόχλησης, έντονης ή όχι ανάλογα με το χαρακτήρα του καθενός.
Η δυσαρέσκεια της Ελενας Ακρίτα, που στάθηκε κυρίως στο ύφος του e-mail της Θεοδώρας Τζάκρη, είναι πια κοινό κτήμα για όλους, άλλωστε η βουλεύτρια δεν διέψευσε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν όμως και άλλοι/αλλες βουλευτές και βουλεύτριες αλλά και στελέχη που το e-mail τους γέμισε προβληματισμό.
Ως γνωστόν τα δύο κύρια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Η κοινοβουλευτική ομάδα έπεται γιατί ένα κόμμα πρώτα υπάρχει ως πολιτικός οργανισμός με εκλεγμένα όργανα και εν συνεχεία αποκτά, αν αποκτά, κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Ωστόσο από την πρόθεση του κ. Κασσελάκη να συγκεντρώσει τους βουλευτές του επί ένα τριήμερο στις Σπέτσες (στο νησί όπου διαθέτει ο ίδιος σπίτι) διαφαίνεται ότι ο πολιορκητικός κριός με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να παράξει πολιτική και να κάνει αντιπολίτευση είναι κυρίως η κοινοβουλευτική ομάδα (που αριθμεί μόλις 36 βουλευτές).
Στις Σπέτσες δεν θα υπάρχουν κομματικά όργανα
Πριν το τριήμερο των Σπετσών, το σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με κυριότερο θέμα στην ατζέντα την προετοιμασία του κόμματος για το επικείμενο συνέδριό του.
Ξαφνικά, και λόγω και της σχετικής διαρροής, το βάρος έπεσε στη συνάντηση των Σπετσών εκεί όπου τα όργανα του κόμματος δεν θα είναι παρόντα. Ομως το μεγάλο βάρος για την προετοιμασία του συνεδρίου πέφτει εκ των πραγμάτων στο βάρος του κόμματος, των οργανών του, των στελεχών και των μελών του.
“Δεν καταλαβαίνω γιατί η κοινοβουλευτική ομάδα δεν συνεδριάζει στη Βουλή ως είθισται. Και δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς αυτό θα περάσει και θα γίνει αποδεκτό” τόνισε στο NEWS 24/7 στέλεχος που ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του. Τον ίδιο προβληματισμό είχαν πολλοί και πολλές τόσο μέσα όσο και έξω από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Άσχημη εντύπωση προκάλεσε επίσης και η διαρροή του θέματος. Το e-mail της κας Τζάκρη διέρρευσε μέχρι και το τελευταίο κόμμα. Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πλην των βουλευτών, ενημερώθηκαν από τα…ΜΜΕ. Και όλα αυτά έγιναν μόλις μόλις μερικές ώρες μετά την αποστολή του εν λόγω e-mail. Τα στεγανά του κόμματος είναι σχεδόν ανύπαρκτα όπως αποδεικνύεται.
Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι από τις ΗΠΑ όπου εξακολουθεί να βρίσκεται, ο Στέφανος Κασσελάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να προχωρήσει σε διευκρινίσεις μέσω του twitter για να εξηγήσει το σκεπτικό του. Είναι φανερό ότι η ξαφνική διαρροή δημιούργησε, εκτός των άλλων, σύγχυση και επικοινωνιακό βέρτιγκο, όχι πρώτη φορά επί των ημερών του νέου προέδρου.
Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας
Πολλοί, επίσης, ήταν αυτοί που σκέφτηκαν τι πρόκειται να πράξει ο Αλέξης Τσίπρας. Θα δώσει ο πρώην Πρωθυπουργός το παρών στις Σπέτσες έχοντας μάλιστα προετοιμάσει και…παρουσίαση μέσω του powerpoint; Συγκεκριμένη πληροφόρηση για το θέμα δεν υπάρχει, όσους ρωτήσαμε πάντως μάς είπαν ότι δυσκολεύονται να δουν κάτω από ποιες συνθήκες ο κ. Τσίπρας μπορεί να παρεβρεθεί σ’ ένα τέτοιο μίτινγκ.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, την προεδρική, δεν κρύβεται και η ενόχληση για τις…ενοχλήσεις των υπολοίπων. Υπήρχε άλλωστε ένας μικρός αριθμός στελεχών γύρω που ήξερε γι’ αυτήν την πρωτοβουλία. Ουδείς εξέφρασε αντιρρήσεις ή προβληματισμούς πριν αναχωρήσει ο κ. Κασσελάκης για τις ΗΠΑ.
Και ακριβώς λόγω αυτού, είναι αναμενόμενο δεύτερες σκέψεις και προβληματισμοί για τη συνάντηση των Σπετσών να εκφραστούν στην Κεντρική Επιτροπή ή και νωρίτερα. Ομως, αυτή η συζήτηση δεν αποκλείεται να ανοίξει έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το όλο ζήτημα άρχισε από μία πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη η οποία επικοινωνήθηκε με τον απολύτως λάθος τρόπο και σε ακατάλληλο τάιμινγκ που δεν το καθόρισε το ίδιο το κόμμα. Πολιτικά και επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει έτσι και πάλι εκτεθειμένος, σε μία περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση στριμώχνεται από την επικαιρότητα και από συγκεκριμένα γεγονότα.
Ο νέος πρόεδρος μπορεί να μιλάει για “ασυνήθιστες κινήσεις” αλλά το πρόβλημα με τις κινήσεις του δεν είναι το ασυνήθιστο του πράγματος αλλά το μη πολιτικό. Και στο κάτω-κάτω οι λέξεις έχουν πάντα τη δική τους σημασία. Με το ύφος του e-mail, όπως και η Ελενα Ακρίτα παρατήρησε, η ηγεσία μοιάζει να απευθύνεται σε φοιτητές και όχι σε εκλεγμένους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.