πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το “ΙΧ κόμμα” του Κασσελάκη χτύπησε σε τοίχο

Ακόμη και μέχρι πρότινος υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, προσχωρούν στην εκτίμηση πως είναι επικίνδυνος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή φαίνεται να είναι η νέα πραγματικότητα στην Κουμουνδούρου όπου σήμερα στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως (με τηλεδιάσκεψη) η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Μετά από απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της.

Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι – όπως φαίνεται -το να «μπει φρένο» στην πρωτοβουλία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε … «κόμμα Ι.Χ». Αφού ως τέτοια αποτιμάται η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελακη να καταθέσει ψηφιακό ερωτηματολόγιο προς τα μέλη του κόμματος.

Στο ερωτηματολόγιο διατυπώνονται ερωτήματα του είδους: «Επιθυμείτε να γίνουν ριζικές αλλαγές στη δομή του κόμματος» και τα μέλη καλούνται να «κλικάρουν» για «ναι» ή «όχι». Τα ερωτήματα αφορούν μία ευρύτατη γκάμα που ξεκινά από το όνομα και το λογότυπο του κόμματος και φτάνουν στην λειτουργία και την πολιτική του κατεύθυνση.

O ερμηνευτής της βάσης

Αν και η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάζεται από τον Στέφανο Κασσελάκη ως καταφυγή στην γνώμη της βάσης του κόμματος, εντελώς διαφορετική είναι η ερμηνεία που δίνεται από την πλειοψηφία του στελεχιακού δυναμικού. Γίνεται αντιληπτή ως μια προσπάθεια απόσπασης «λευκής επιταγής» προς τον πρόεδρο. Έτσι ώστε να αναγορευθεί σε βασικό «ερμηνευτή» της βούλησης των μελών και να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα προσωποπαγές.

Άλλωστε όπως έχουν αναφέρει σε δηλώσεις του πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και η εμφάνιση του ερωτηματολογίου αυτού είναι αυταπόδεικτο δείγμα προσωποκεντρικής πρακτικής Αφού όχι μόνον δεν γνώριζε κανένα μέλος της Π.Γ για αυτή την πρωτοβουλία αλλά τα ερωτήματα που τίθενται δεν περιλαμβάνονταν καν στις θέσεις για το συνέδριο του κόμματος. Όπως αυτές αποφασίστηκαν σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και των υπόλοιπων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά υπερασπίστηκε με σθένος αυτή την πρωτοβουλία. Με τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει σε ανάρτησή του πως «στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη». Προσθέτοντας μάλιστα ότι η πρωτοβουλία αν και «ασυνήθιστη» είναι ενταγμένη στην λογική του «αλλάξτε τα όλα».

Μάλιστα η Θεοδώρα Τζάκρη ένα από τα (λίγα) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει την πρωτοβουλία ήταν ακόμη πιο …προωθημένη. Δήλωσε πως «δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος». Επίσης κατηγόρησε όσους διαφωνούν με την πρωτοβουλία πως έχουν «φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Πάντως αργά το βράδυ της Κυριακής από την πλευρά της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονταν μια προσπάθεια να «συμμαζευτεί» το όλο θέμα. Με αναφορές σχετικά με το ότι το ερωτηματολόγιο δεν περιλαμβάνεται στην προσυνεδριακή διαδικασία.

Αντίδραση από όλους

Οι ισχυρισμοί του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνεται να έπεισαν την πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως υπήρξε γενικευμένη αντίδραση.

Είναι ενδεικτικό πως στα 17 μέλη που απαίτησαν την έκτακτη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας περιλαμβάνονται ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης ακραιφνείς υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Νίκος Παππας που τον στήριξε για να εκλεγεί πρόεδρος. Ο Παύλος Πολλάκης. Επίσης τα στελέχη που θεωρείται ότι έχουν ανοιχτό δίαυλο με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Στους συνυπογράφοντες περιλαμβάνεται ο Διονύσης Τεμπονέρας αλλά και οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης.

Ορισμένα από τα στελέχη αυτά μάλιστα έχουν ήδη ασκήσει αποδομητική κριτική στην τακτική του Στέφανου Κασσελάκη.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη που σημείωσε πως «ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος». Μάλιστα προκάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να ανοίξει τα χαρτιά του σημειώνοντας πως «θα περίμενα από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω».

Αιχμηρή διαρροή υπήρξε και από την πλευρά του Νίκου Παππά ο οποίος σημείωσε ότι «το καταστατικό μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο» ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε ευθέως για «καταστρατήγηση της αρχής της συλλογικής πολιτικής λειτουργίας και η εργαλειοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ». Ο Πάνος Ρήγας τόνισε ότι «εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες» επισημαίνοντας πως το γεγονός αυτό «δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε».

Εξελίξεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη «βρίσκει τοίχο» στο στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ. Από στελέχη μάλιστα με διαφορετικές προσεγγίσεις και στοχεύσεις. Θυμίζουμε ότι στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγκαστεί να «πάρει πίσω» την πρόθεση του να προχωρά σε διαγραφές με δημοψήφισμα. Προσθέτοντας μάλιστα ειδικό εδάφιο στην απόφαση του οργάνου.

Όπως φαίνεται ένα μεγάλο μέρος των στελεχών του κόμματος, τότε, πείστηκε για το ότι δεν θα υπάρξουν νέες προσπάθειες για την καθιέρωση μιας «προεδρικής αρχής». Αυτή η εικόνα όμως σταδιακά άρχισε να αλλάξει. Η «τάση» ενισχύθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου ο Στέφανος Κασσελάκης «απείλησε» με εσωτερικό δημοψήφισμα τα μέλη της αν δεν αποδεχθούν τις προτάσεις του για την εκλογή των συνέδρων και των νομαρχιακών.

Πλέον μερικά 24ωρα πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά την Πέμπτη υπάρχουν σαφή δείγματα πως ξεκίνησε μία διαδικασία μετωπικής εσωκομματικής σύγκρουσης. Τόσο σφοδρής που μοιάζει δύσκολο να «απορροφηθεί» με κάποιου είδους συμβιβασμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button