πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες μαζικές αποχωρήσεις μελών από το Ρέθυμνο

Συνεχίζεται το κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεκάδες μέλη και στελέχη του κόμματος από το Ρέθυμνο να υπογράφουν σχετικό κείμενο, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «επιταχυνόμενη βίαιη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ από συλλογικό, δημοκρατικό κόμμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς» και στρέφοντας τα «πυρά» τους κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν:

«Οι περισσότεροι/ες από όσους και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε μια μακρά πορεία ζωής στην Αριστερά και πολλοί είμαστε ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ρεθύμνου. Μοχθήσαμε για τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του, την ανάδειξή του σε κυβερνητική δύναμη, τη στήριξή του στις καλές και στις κακές μέρες. Όλες και όλοι μας, παλαιότερα και νεότερα μέλη, πασχίσαμε και πονέσαμε γι’ αυτό το κόμμα.

Όμως, η επιταχυνόμενη βίαιη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ από συλλογικό, δημοκρατικό κόμμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα αρχηγικό, ολοένα και πιο συντηρητικό κόμμα οπαδών με νεοφιλελεύθερα στοιχεία, μας αναγκάζει να αποχωρήσουμε.

Η βαθμιαία μετάβαση σε ένα κόμμα χωρίς σαφείς κοινωνικές αναφορές και χωρίς ευδιάκριτο κοινωνικοπολιτικό σχέδιο και όραμα, η ανεξέλεγκτη διεύρυνση που δημιούργησε μέλη «φαντάσματα», και η απόφαση του 3ου συνεδρίου για εκλογή του προέδρου από το σύνολο των μελών (ακόμη και μελών «μιας χρήσης» που μπορούσαν να εγγράφονται, να ψηφίζουν και να απεγγράφονται την ίδια μέρα), κατέληξαν στην καταστατικά νόμιμη μεν εκλογή ως προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη: τομή, αρνητική δυστυχώς, για το κόμμα. Ο νέος πρόεδρος και η νέα ηγετική ομάδα που στοιχήθηκε πίσω του:

• μεταλλάσσουν ταχύτατα τον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ σε ένα κόμμα με αυταρχικά, προσωπολατρικά χαρακτηριστικά, στο οποίο παρακάμπτονται τα κομματικά όργανα στο όνομα της αδιαμεσολάβητης σχέσης με τον λαό· παράδειγμα, η απειλή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή μελών, η οποία παρέκαμπτε την Επιτροπή Δεοντολογίας.

• σύρουν το κόμμα σε λαϊκιστικές, συντηρητικές ή νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις: π.χ. το κεφάλαιο ως εργαλείο ευημερίας επ’ ωφελεία όλων· συνεργασία κεφαλαίου–εργασίας· διάθεση stock options στο προσωπικό των επιχειρήσεων ως τμήμα της αμοιβής τους από τους εργοδότες· μείωση της φορολόγησης ανεξαρτήτως εισοδήματος· εξοικονόμηση χρημάτων αποκλειστικά μέσω της μείωσης της κρατικής σπατάλης και της διαπλοκής· «πατριωτική» αριστερά· επιστροφή στην «Ελλάδα των νοικοκυραίων»· έμμεση υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων· ασάφειες γύρω από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – τα οποία με καθαρότητα υποστήριξε ο Πέτρος Παππάς.

• σκιαγραφούν μια θεώρηση του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού που τείνει να αποδίδει τις ανισότητες στην έλλειψη αξιοκρατίας και ορθής και δίκαιης λειτουργίας των θεσμών και όχι σε εγγενή δομικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Πλήττουν επίσης το διεθνές κύρος του κόμματος με την ανακοίνωση για το παλαιστινιακό, στην οποία τυπικά τηρούν ίσες αποστάσεις, αλλά ουσιαστικά παίρνουν το μέρος του Ισραήλ.

• ασεβούν πάνω στην ιστορία του κόμματος, κατηγορώντας ιστορικά στελέχη ως υπονομευτές και «πέμπτη φάλαγγα» και απορρίπτοντας υπουργούς και σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019, με προφανή, μολονότι άδηλη, την αμφισβήτηση και αποδόμηση και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Με τις πρακτικές και την ανοχή τους ενθαρρύνουν το τοξικό κλίμα στα κοινωνικά δίκτυα. Στη βάση του κόμματος κυριαρχεί ένας εσμός μελών–οπαδών του αρχηγού που, εν τέλει, απορρίπτει τις αριστερές παραδόσεις και υιοθετεί συνωμοσιολογικές θεωρίες περί υπονόμευσης του κόμματος από αριστερές γραφειοκρατικές ελίτ, που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση της καρέκλας τους.

Έχει πλέον επέλθει ένας βαθύς διχασμός που διατρέχει ολόκληρη την πυραμίδα του κόμματος και έχει πολιτικά, ιδεολογικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Η εικόνα των τοπικών οργανώσεων του νομού Ρεθύμνου είναι αποκαλυπτική: με ευθύνη των συντονιστικών επιτροπών στις οποίες πλειοψηφούν στελέχη που σήμερα εντάσσονται στο ρεύμα υποστήριξης της νέας ηγετικής ομάδας, οι οργανώσεις λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά ως ψηφοσυλλεκτικοί μηχανισμοί. Τα όργανα δεν συνεδριάζουν, συνελεύσεις των ΟΜ δεν συγκαλούνται, η διασύνδεση και η παρουσία μας στα κινήματα απομειώνεται δραματικά, θέσεις για τα τοπικά προβλήματα δεν παράγονται, ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των μελών καταργείται αυθαίρετα και αυταρχικά λόγω αδυναμίας της πλειοψηφίας να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα, οι συζητήσεις μεταξύ μελών χαρακτηρίζονται παρασυγκεντρώσεις. Η συντροφικότητα έχει πλέον χαθεί.

Η ιδεολογικοπολιτική μετατόπιση του κόμματος από την Αριστερά στο πολιτικό κέντρο και η προϊούσα αντιδημοκρατική λειτουργία του τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεν μας επιτρέπουν πλέον να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, που ουσιαστικά έγινε «κόμμα Κασσελάκη». Είναι μια απόφαση που πήραμε με οδύνη καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ ήταν το πολιτικό μας σπίτι για πολλά χρόνια. Είμαστε όμως περήφανες/οι που αγωνιστήκαμε μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε περήφανοι/ες για τα επιτεύγματα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Δεν είμαστε εμείς που απεμπολήσαμε τις αξίες και τις αρχές αυτού του κόμματος. Εμείς παραμείναμε σταθεροί/ές σε αυτές. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ υπό τη νέα ηγετική ομάδα γύρω από τον Στ. Κασσελάκη που μετακινήθηκε από την Αριστερά σε αυταρχικές και δεξιόστροφες κατευθύνσεις.

Η Αριστερά όμως, όπως έχει ιστορία και παρελθόν, έχει και μέλλον, διότι εκπροσωπεί τα δικαιώματα των αδικημένων και επιδιώκει την εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας. Θα παραμείνουμε ενεργές/οί στους αγώνες για τη νικηφόρα προοπτική της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, η καθεμιά και ο καθένας από το μετερίζι της/του.

Είμαστε βέβαιοι/ες ότι με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ θα ξαναβρεθούμε μαζί σε κοινούς αγώνες».

Οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες δηλώνουμε δημόσια ότι αποχωρούμε συλλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ. :

1. Μαρία Ακτουδιανάκη

2. Αμαλία Ανδρουλιδάκη

3. Όλγα Αντωνουσάκη Μέλος Συντ/κού της Νομαρχιακής Επιτροπής

4. Κατερίνα Βακιρτζή

5. Ελένη Βαλεργάκη

6. Αγγελική Βλαχοπούλου

7. Αντώνης Γαβαλάς Μέλος Συντ/κού Ο.Μ.

8. Ίνγκεμαρία Γένζεν–Παπαϊωάννου

9. Βαγγέλης Γιακουμιδάκης

10. Δημήτρης Γρηγοράκης Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής

11. Βαρδής Δασκαλάκης

12. Ελίζα Άννα Δελβερούδη

13. Ελευθέριος Δρυγιαννάκης

14. Μανώλης Δρυγιαννάκις

15. Σπύρος Ζουμπεράκης

16. Γεώργιος Καζίλας

17. Μανόλης Καλλέργης Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής

18. Πανάγος Καπελώνης

19. Ζαχαρούλα Κασσερη

20. Γεώργιος Κατσαντώνης

21. Δέσποινα Κεχαγιαδάκη

22. Μαρία Κοσμαδάκη

23. Παναγιώτης Κοτσώνας

24. Αγγελική Κουμεντάκη

25. Στυλιανή Κουμεντάκη

26. Μανώλης Κουνδουράκης

27. Αλεξάνδρα Κουφάκη

28. Μανώλης Κουφάκης

29. Θωμάς Κρεβετζάκης Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής

30. Ελένη Λαγουδάκη

31. Τώνια Λογοθέτη Μικρούλη

32. Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

33. Χρυσούλα Μανουσάκη Μέλος Κεντρικής Επιτροπής

34. Αναστασία Μανουσάκη

35. Μανούσος Μανουσάκης

36. Μανώλης Μανωλάκης

37. Στυλιανός Μαρκαντώνης

38. Ευθύμιος Μαρκαντώνης

39. Γαβριήλ Μαυρογιαννάκης

40. Αλεξανδρος Μαυρουδής

41. Κατερίνα Μετζακη

42. Σπύρος Μικρούλης

43. Ιωάννα Μουρτζανού

44. Μαρία Μπαγκέρη

45. Γεώργιος Μπαρμπούνης

46. Δημήτρης Μποκής

47. Κομνηνός Μυρμίγκος

48. Αφροδίτη Νικητάκη

49. Ηλέκτρα Ξανθού

50. Γιώργος Ξεζωνάκης

51. Σταυρούλα Ξηρουδάκη – Πίσσα

52. Αντιόπη Ξυλούρη

53. Ελένη Ξυλούρη

54. Γιώργος Οικονόμου (Μπελατσάος) Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής

55. Ηρακλής Παπαδάκης

56. Μανώλης Παπαδογιάννης

57. Στέφανος Παπαδογιωργάκης

58. Ειρήνη Μαρία Παπαϊωάννου

59. Γιάννης Παυλάκης

60. Δημήτρης Παυλάκης

61. Ηλίας Παυλιδάκης

62. Ειρήνη Πεδιαδίτου

63. Αιμίλιος Πελεκανάκης

64. Τάκης Πεσβάντης

65. Ανδρέας Πετρόπουλος Μέλος Συντονιστικού Ο.Μ.

66. Νικήτας Πευκιανάκης

67. Ασπασία (Νίκη) Πολοπετράκη

68. Αντώνης Πρεντάκης

69. Αθηνά Σαββάκη

70. Ηλίας Σαμιώτης

71. Γεώργιος Σαραντινός

72. Κατερίνα Σαραντινού

73. Κώστας Σάρρος

74. Γεώργιος Σημαντήρης

75. Αθηνά Σκουλαρίκη

76. Ζαχαρίας Σουλτάτος

77. Διαμαντής Σταθάκης

78. Γιάννης Σταθάκης Μέλος Συντονιστικού Ο.Μ.

79. Παναγιώτης Στάθης

80. Ουρανία Σταυρακάκη – Μπαγκέρη Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής

81. Αναστάσιος Σταυρακάκης

82. Νίκος Στεφανάκης

83. Μανόλης Τζανάκης

84. Μαρία Τζεκάκη

85. Εύα Τζιφάκη

86. Βασίλης Τζουράς

87. Κλειώ Τριγωνάκη

88. Γιώργος Τσιώλης

89. Μαρία Φαραού

90. Παύλος Φουντουλάκης

91. Ελένη Φουρναράκη

92. Δήμος Φωτόπουλος

93. Αγγελική Χαϊδεμενακη

94. Ελένη Χουρδάκη

95. Τάκης Ψαρράς

96. Alida Daniels

97. Áine Lawless

Οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες, που έχουμε πρόσφατα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, δηλώνουμε ότι συνυπογράφουμε το παραπάνω κείμενο:

1. Νίκος Καλαϊτζιδάκης

2. Γιώργος Μυρσιλίδης

3. Ανδρέας Ξανθός πρ. Μέλος Κ. Ε. – Π. Γ.

4. Ελένη Παδουβά – Σκλήκα

5. Σκεύος Παπαιωάννου

6. Νικολέτα Χαμαράκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button