ΣΥΡΙΖΑ: Η μπαλάντα της διάλυσης σε στίχους Πολάκη
Με την «στιχουργική» του Παύλου Πολάκη και τις πολωτικές «μελωδίες» των «δυνάμεων του διαδικτύου» ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται ολοένα και πιο βαθιά σε διαλυτικές καταστάσεις. Μόλις λίγα 24ωρα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης περιόδευε στις Βρυξέλλες, οι «κραυγές» ενός τμήματος του «προεδρικού πυρήνα» καλούν σε εκκαθάριση του κόμματος. Αυτά ενώ ο Γιώργος Σταθάκης «αποχαιρέτισε» με άρθρο του στο News 24/7 τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα με αριστερά χαρακτηριστικά και αναμένονται – ακόμη και σήμερα- ανάλογες κινήσεις από την πλευρά όσων διαφωνούν με τις πρακτικές και την πολιτική της ηγεσίας.
Εκρηκτικό κλίμα
Το κλίμα που διαμορφώνεται είναι πλέον εκρηκτικό. Καθιστώντας αμφίβολο το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα «βγάλει την χρονιά» ως ενιαίο σύνολο σε μία περίοδο που – δημοσκοπικά– αποτυπώνει μια εικόνα «ελεύθερης πτώσης».
Ειδικά για τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, αυτές φαίνονται ολοένα και περισσότερο να χάνουν έδαφος στην κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να διαθέτει την «γείωση» -που συχνά επικαλείται- μόνον με ένα τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματος στα σημερινά πενιχρά ποσοστά του. Ενώ ταυτόχρονα η εικόνα του απαξιώνεται ευρύτερα στην κοινωνία και εξ αντικειμένου στους πολίτες που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε ποσοστά μεγαλύτερα του 30%.
Παρά την σαφήνεια της «μεγάλης εικόνας» όμως, το τμήμα του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζεται κυρίως από τον Παύλο Πολάκη και «απεικονίζεται» σε θορυβώδη «ποσταρίσματα» στο διαδίκτυο επιμένει στις λογικές των διαγραφών. Ένα τέτοιο ανάρτησε και χθές ο βουλευτής Χανίων. Επικαλούμενος στίχους τραγουδιών και υποσχόμενος απαντήσεις στα στελέχη της Ομπρέλλας στην Κεντρική Επιτροπή. Η τακτική αυτή πάντως κάνει ακόμη και στελέχη που έχουν στηρίξει αποφασιστικά τον Στέφανο Κασσελάκη να μοιάζουν «παγωμένα» απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται.
Από την άλλη ο χώρος της Ομπρέλλας, στην πλειοψηφία του τουλάχιστον, φαίνεται να μην εντοπίζει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ«χώρο για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά». Κάτι που διαφάνηκε από την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλων στελεχών του χώρου στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την Δευτέρα από την εφημερίδα «Εποχή». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μάλιστα κατέθεσε την διαπίστωση πως η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί πολιτική συζήτηση εντός του κόμματος αλλά μόνον καταγραφές μηχανισμών και συσχετισμών.
Ουρές στην Επιτροπή Δεοντολογίας
Πάντως το ζήτημα των διαγραφών φαίνεται να καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκο. Αφού η «ουρά» των προσφυγών στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με πρόεδρο τον Αντώνη Κοτσακά έχει ήδη σχεδόν διπλασιαστεί. Έτσι λοιπόν πλάι στις παραπομπές των προερχόμενων από την Ομπρέλλα Ν.Φιλη, Π.Σκουρλέτη, Δ.Βίτσα και του ανεξάρτητου Στ.Τζουμάκα προστέθηκαν προσφυγές για 3 στελέχη που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη: Τους Ε.Αποστολάκη, Ε.Ακρίτα και Ν.Κασιμάτη.
Οι τρείς τελευταίοι παραπέμπονται από την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και την Ν.Ε Βόρειας Αθήνας γιατί με δημόσιες δηλώσεις τους στήριξαν υποψήφιους της Ν.Δ στις δημοτικές εκλογές. Ουσιαστικά πρόκειται για «αντίμετρα» στην επιχείρηση του Στέφανου Κασσελάκη να αποπέμψει με «ανδρεοπαπανδρεϊκό» στυλ τα προαναφερθέντα στελέχη της Ομπρέλλας. Μάλιστα με όρους καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς «στριμώχνουν» πολιτικά την ηγεσία του κόμματος μια και δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει υποστηρικτική επιχειρηματολογία.
Πάντως ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης αποσαφήνισε σε δηλώσεις του πως στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο δεν πρόκειται να υπάρξει εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για διαγραφές. Παραπέμποντας στις καταστατικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπουν γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής για το ζήτημα και στην συνέχεια εξέτασης της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά σε μεταγενέστερο χρόνο. Αν και η προοπτική αυτή, εμφανώς, λειτουργεί «αποσυμπιεστικά» για την κατάσταση, δεν φαίνεται πως γίνεται δεκτή από τον ηγετικό πυρήνα του κόμματος, ιδιαίτερα στο πιο «σκληρό» τμήμα του.
Ενστάσεις
Με όλα τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να συναθροιστούν οι έντονες ενστάσεις του μισού στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία που ακολουθεί το κόμμα με ευθύνη της ηγεσίας του.
Δεδομένη θεωρείται η κριτική που έχουν ασκήσει τα στελέχη που συσπειρώθηκαν γύρω από την Έφη Άχτσιόγλου (Α.Χαρίτσης, Ν.Ηλιόπουλος, Δ.Τζανακόπούλος). Αν και ο χώρος αυτός τηρεί μέχρι τώρα «θεσμική στάση» στα εσωκομματικά και δεν εκφράζεται «εκτός οργάνων» έχει ήδη διατυπώσει τις σημαντικές διαφωνίες του στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπως και στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Τάσσεται κατά των διαγραφών και απαιτεί την συνεχή συνεδρίαση των οργάνων έως ότου πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του κόμματος.
Με την θέση για «όργανα σε διαρκή συνεδρίαση» φαίνεται να συντάσσεται και ο Διονύσης Τεμπονέρας που προβάλλει μία ατζέντα υπέρβασης της εσωκομματικής κρίσης μέσω του πολιτικού διαλόγου. Μάλιστα στην προσωπική του σελίδα στα social media προκρίνει την πρόταση που κατέθεσαν εν όψει της συνεδρίασης της Κ.Ε 6 στελέχη του κόμματος (Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, Ανδρέας Μιχαηλιδης, Ελένη Ευαγγελοπούλου, Φώτης Λαμπρινίδης, Γιάννης Μπουλέκος) με την οποία ζητούν έως το Συνέδριο «σαφές χρονοδιάγραμμα εξωστρεφούς δράσης. Για να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σε τροχιά πολιτικού φορέα ,κορμού της προοδευτικής διακυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν την «απόσυρση της πρότασης περί διαγραφών αλλά και ταυτόχρονη απόρριψη και καταδίκητ ων φραστικών/θυμικών υπερβολών».
Με ενδιαφέρον διέρρευσε και η είδηση περί επιστολής του ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη προς την ηγεσία του κόμματος που μιλά για απόσυρση των διαγραφών και για την σύσταση ενός άτυπου διατασσικού οργάνου που θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριό του. Αντίθετος με τις διαγραφές εμφανίστηκε και ο Φώτης Κουβέλης.