Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι μετασεισμοί της επόμενης μέρας
Αν το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε όντως τον διακηρυγμένο στόχο να εκπέμψει την «ενότητα του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών», προφανώς απέτυχε!
Μόνον κάποιος που εθελοτυφλεί δεν αντιλαμβάνεται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέρχεται από την κορυφαία πολιτική διαδικασία του έχοντας απωλέσει τα περισσότερα από τα συνεκτικά στοιχεία ανάμεσα στο στελεχιακό δυναμικό του.
Αυτό την ίδια στιγμή που φαίνεται να έχει απωλέσει και άλλα πράγματα: Όπως το στοιχείο της σοβαρότητας λόγω των συνεχών παλινωδιών για την προκήρυξη εκλογών εκλογής προέδρου.
Ακόμη και τον χαρακτήρα ενός κόμματος με πολιτικές διεργασίες εντός της κουλτούρας της αριστεράς, μια και η οπαδική συμπεριφορά των συνέδρων που στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Όσοι παρατηρούν τα όσα έγιναν, περιμένουν τις… «μετασεισμικές δονήσεις», παρότι το 4ο συνέδριο από μόνο του δεν δημιούργησε «πολιτικό σεισμό». Σε επίπεδο πολιτικών θέσεων άλλωστε ελάχιστα έχει να προσφέρει.
Η όλη διαδικασία αναλώθηκε σε μία προσπάθεια (με έντονα «θεατρικά» χαρακτηριστικά) του Στέφανου Κασσελάκη να δώσει την εικόνα ενός προέδρου με άμεση και «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τη βάση.
Ασχέτως αν η «βάση» αυτή δεν μπόρεσε -κατά κοινή ομολογία- καν να ελέγξει συνέδρους εξαιτίας της πολύ χαμηλής συμμετοχής στις προσυνεδριακές διαδικασίες.
Σχετικό Άρθρο
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Γιούχα, σόου και κόμμα ΙΧ
Οι τρεις πλευρές
Η συνέχεια -με ορίζοντα τις ευρωεκλογές- αναμένεται αρκετά περιπετειώδης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τις τρεις βασικές πλευρές που διαμορφώθηκαν στο συνέδριο να έχουν τις δικές τους αποτιμήσεις και επιδιώξεις.
Η πλευρά Κασσελάκη: Επιδιώκει να παρουσιάσει το Συνέδριο ως «νίκη» του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προοπτική μάλιστα της επιβεβαίωσης της στήριξης της βάσης στην πρόθεσή του να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι κυρίαρχος. Βασίζει την επιχειρηματολογία αυτή στην ερμηνεία του ότι η Όλγα Γεροβασίλη απέσυρε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι όμως που διαψεύδει η αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην καταληκτική ομιλία του στον Συνέδριο πάντως υποστήριξε πως σε περίπτωση που δεν γίνουν εκλογές, δεν θα μπορεί να πορευθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αιτιολογώντας την επιλογή του να προσφύγει στη βάση του κόμματος στις 10 Μαρτίου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πώς αλήθεια θα μπορούσα να μείνω Πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μια απόφαση ματαίωσης εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου. Θα ήταν σαν να δίνω φωνή στην εσωστρέφεια».
Είπε, επίσης, πως «την Πέμπτη μπήκα στο Συνέδριο ολόκληρος. Πληγωμένος μεν από την καθημερινή αμφισβήτηση μηνών, ειδικά από την αμφισβήτηση μέσω σκόπιμων διαρροών, αλλά ολόκληρος. Πώς μπορώ να βγω από το Συνέδριο την Κυριακή κομμένος κομματάκια; Την Πέμπτη μπήκα ως ο Πρόεδρος που δεν του επιτρέπουν τα ρωτάει τα μέλη χωρίς την άδειά τους. Πώς μπορώ να βγω την Κυριακή με τον ιστορικό ηγέτη μας να γράφει επί λέξει «θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από αυτούς που με εξέλεξαν» και να κάνω ότι δεν συμβαίνει τίποτα;».
Με βάση τα τεκταινόμενα στο Συνέδριο πάντως και την απόφαση να μη γίνουν εκλογές, όλα τα θέματα που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης… ισχύουν στο ακέραιο. Πλέον οι «νεοπροεδρικοί» πιθανότατα θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την εντύπωση ότι κυριαρχούν στο κόμμα. Στοιχείο μάλλον θα οδηγήσει σε νέο γύρο αντιπαραθέσεων με το υπόλοιπο στελεχιακό δυναμικό.
Η πλευρά του Νίκου Παππά: Γύρω από τον πρώην υπουργό συνασπίστηκαν σειρά στελεχών, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, η Ρένα Δούρου και ο Γιώργος Τσίπρας. Καθώς και ο Παύλος Πολάκης, παρά τη μοναχική πορεία που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα.
Το «σημείο κλειδί» για την συγκεκριμένη συσπείρωση ήταν η πρόταση ώστε να μην γίνουν εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Στο σημείο αυτό φαίνεται πως τα στελέχη που κινούνται γύρω από τον Νίκο Παππά «συνέπεσαν» με πρόσωπα προερχόμενα από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη. Με αυτά τα τελευταία να διαμηνύουν ότι μετέχουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία ανεξάρτητα από την βούληση του προέδρου.
Ένας ισχυρισμός που δεν φαίνεται να γίνεται ιδιαίτερα πιστευτός. Αφού δεν λείπουν εκείνοι που εκτιμούν πως η πλευρά Κασσελάκη «έπαιξε σε δύο ταμπλό» επιδιώκοντας στο «τέλος της ημέρας» να αποφύγει την εκλογική αναμέτρηση.
Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής άσκησε μερικώς κριτική στην τακτική που ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Με τον ίδιο τον Νίκο Παππά να αναφέρει στην ομιλία του πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε λευκή επιταγή όπως κατηγορείται. Από την άλλη, όμως, μίλησε για «έλλειμμα πολιτικής συλλογικής λειτουργίας».
Ερώτημα εφεξής όμως θα είναι η σχέση της πλευράς του Νίκου Παππά με τον Στέφανο Κασσελάκη. Από τη στιγμή που ο στενός πυρήνας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι έχει ήδη αμφισβητηθεί και ότι η αμφισβήτηση αυτή θα ενταθεί μετά τις ευρω-εκλογές και το αποτέλεσμά τους που, όπως όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται, θα είναι αρνητικό.
Η πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη: Αποτελεί πλέον και επισήμως τον βασικό πόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η αντιπρόεδρος της Βουλής «βγήκε μπροστά» τα τελευταία 24ωρα δηλώνοντας έτοιμη να αναμετρηθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Η παρουσία της θεωρείται ενισχυμένη μετά την ομιλία της στο Συνέδριο, με την οποία άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε προσωποπαγές κόμμα. Αμφισβητώντας μάλιστα τον χαρακτήρα του «νέου» και «σύγχρονου» που επιδιώκει να δώσει στην προεδρία του ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στο περιβάλλον της Όλγας Γεροβασίλη πιστεύουν πως στην πραγματικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης ποτέ δεν θέλησε να γίνουν εκλογές. Εκτιμώντας πως, αν το επιθυμούσε, θα το είχε επιβάλει έχοντας πλειοψηφία στους συνέδρους.
Μάλιστα, γίνεται λόγος για «σειρά από στελέχη που υποκριτικά στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη με ημερομηνία λήξης». Εκτίμηση που φωτογραφίζει την τακτική του Νίκου Παππά.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν παρά να συνεκτιμηθούν και με βάση την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που έγινε την Πέμπτη.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου πως άπαντες θα κριθούν από τα αποτελέσματα όσων έπραξαν. Κι αυτό φαίνεται να είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.
Σχετικό Άρθρο
Αλέξης Τσίπρας: Διατηρεί τις αποστάσεις από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ