MAGAZINEΕλλάδα

Συνέδριο ΣΕΤΕ: Καμπανάκι για το μονόδρομο της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού

Ως ορόσημο, για τον επαναπροσδιορισμό του ελληνικού τουρισμού χαρακτηρίσθηκε το 2023 από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Παράσχη, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ που φέτος είχε θέμα «Reframing Tourism». Παρουσία επιχειρηματιών, στελεχών του τουριστικού κλάδου και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στις προκλήσεις του κλάδου, μέσα από το πρίσμα της βιωσιμότητας.

Η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στο χαιρετισμό της στο συνέδριο, τόνισε το όραμα και το στόχο της κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος με ύψιστη προτεραιότητα την οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους, τη μέριμνα για το φυσικό περιβάλλον και το πολιτιστικό κεφάλαιο και τη διαφύλαξη και ανάδειξη της ταυτότητας των προορισμών.

Η κα. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε ακόμη στις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ούτως ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στον οικονομικό διαμοιρασμό. Η υπουργός Τουρισμού έκανε ειδική αναφορά στη Σύσταση Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και σκοπό τη συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.

kefalogianni 1

Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του ελληνικού τουρισμού

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στην ομιλία του, έκανε τον απολογισμό της φετινής σεζόν σημειώνοντας ότι το 2023 θα είναι ένα έτος ορόσημο και το νέο έτος αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις του ελληνικού τουρισμού. «Όπως όλα δείχνουν η χρονιά θα κλείσει με μονοψήφια αύξηση σε αφίξεις και διψήφια αύξηση σε έσοδα και Κατά Κεφαλή Δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αναφοράς 2019. Ο ελληνικός τουρισμός και το brand Ελλάδα επέδειξαν όχι απλά ιδιαίτερη ανθεκτικότητα αλλά εξαιρετική αναπτυξιακή δυναμική σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής μετά την πανδημία», είπε ο κ. Παράσχης. Όπως επεσήμανε η δυναμική έξοδος από την πανδημία με αύξηση των τουριστικών ροών, το δυναμικό ενδιαφέρον για επενδύσεις και ειδικότερα άμεσες ξένες επενδύσεις υψηλού επιπέδου αλλά και οι αυξήσεις τιμών και εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων αλλάζουν πλήρως το διάλογο για την οικονομική βιωσιμότητα του τουρισμού. «Η συζήτηση για την φορολογική πολιτική αλλά και την επιλεξιμότητα και τις ενισχύσεις τουριστικών επενδύσεων γίνεται πια με διαφορετικό πρόσημο».

Αγωνία για το μέλλον του τουρισμού

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ μίλησε για την αγωνία σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, για την ανθεκτικότητα και το μέλλον του τουρισμού ως κύριου πυλώνα ευημερίας, η οποία δίνει σε διάφορες περιοχές την θέση της σε συζητήσεις για τον «υπερτουρισμό».

«Αναβιώνει το ζήτημα για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τα προβλήματα στέγης, ενώ διατυπώνονται ερωτηματικά σχετικά με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και τη διάχυση του κοινωνικού μερίσματος από τον τουρισμό. Και τέλος μέσα από τις φυσικές καταστροφές που ζήσαμε φέτος σε Έβρο, Θεσσαλία και ειδικά σε ένα από τα ελληνικά αλλά και διεθνή τουριστικά Megabrands, τη Ρόδο, αναδεικνύεται με τον πιο σκληρό τρόπο η σύνδεση μεταξύ τουρισμού, κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας», σημείωσε.

SETE

Μιλώντας για το «πράσινο τέλος» ο κ. Παράσχης είπε: «Το γεγονός ότι ο κλάδος καλείται με ένα νέο μέτρο στο κλείσιμο του 2023, να συνεισφέρει διαχρονικά πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως συνδεόμενος με την έννοια της ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση – μέτρο για το οποίο έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις σοβαρότατες ενστάσεις μας – συμπυκνώνει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την αλλαγή του πλαισίου για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.».

Περισσότερες διευκρινίσει για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Μιλώντας για τα θέματα ανταγωνιστικότητας, ο κ. Παράσχης τόνισε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων, καθώς και ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές – παρότι υψηλότερος των ανταγωνιστών- αποτελούν θετικές εξελίξεις.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υποδομών ο ίδιος είπε ότι είναι σαφές ότι οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της αύξησης των ροών προς το 2030. «Έχει ήδη γίνει μια σημαντική προεργασία από τον ΣΕΤΕ και το Ινστιτούτο μας σε επίπεδο χαρτογράφησης και καταγραφής προτάσεων – που εξειδικεύονται για κάθε περιφέρεια της χώρας – εκ των οποίων το 50% αναφέρεται σε δημόσιες υποδομές που αφορούν άμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο ένα 20% αναφέρεται σε υποδομές ευρύτερης ωφέλειας. Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και τον Υπουργό Επικρατείας, για την προτεραιοποίηση, την εφικτότητα και τον χρονισμό τους».

Μοναδική ευκαιρία οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Για το θέμα της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε ότι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία την οποία οφείλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση «για να αποφύγουμε μια ασύμμετρη και κατ’ επέκταση μη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ των τουριστικών ροών, των σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και των απαραίτητων υποδομών.».

Απογοητευτικά τα στοιχεία για τη βιωσιμότητα

Στο κρίσιμο ζήτημα του περιβάλλοντος, ο κ. Παράσχης ανέφερε την πρόσφατη μελέτη των Deloitte – INSETE για τη βιωσιμότητα στην ελληνική αγορά τουρισμού , που αποκάλυψε ότι το 73% των ερωτηθέντων δεν έχει θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα για το 2030, ενώ μόλις το 20% θεωρεί ότι παρέχει εκπαίδευση στο προσωπικό του σε ζητήματα βιωσιμότητας. «Οι ελλείψεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ που αποτελούν και την πλειοψηφία στον κλάδο. Όμως, η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού επιχειρείν αποτελεί μονόδρομο εάν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει τη θετική του πορεία και το brand Ελλάδα να διατηρηθεί στην κορυφή», τόνισε ο κ. Παράσχης.

Πρόγραμμα μετάβασης τουριστικών επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παράσχης, ήδη εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ και ενεργοποιείται η Δημιουργία ενός Προγράμματος μετάβασης των Τουριστικών Επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία. «Φιλόδοξος στόχος μας είναι μετά την φάση ανάπτυξης της μεθοδολογίας και της πιλοτικής εφαρμογής σε συγκεκριμένο δείγμα επιχειρήσεων να προχωρήσουμε στο roll out εντός του 2024. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η παροχή μεθοδολογίας και εργαλείων που θα επιτρέπουν μέσα από συγκεκριμένα βήματα τη διάχυση της γνώσης, τη δέσμευση, τη στοχοθέτηση, την υλοποίηση και την πιστοποίηση της εξέλιξης των τουριστικών επιχειρήσεων προς την βιωσιμότητα και τους μηδενικούς ρύπους. Αυτή η πρωτοβουλία αυτορρύθμισης του κλάδου δεν είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά και σωστή επιχειρηματική επιλογή, ένα θετικό business case», τόνισε ο κ. Παράσχης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button