οικονομία

Στοίχημα η αγροδιατροφική ασφάλεια το 2024 – Κλειδί οι νέες τεχνολογίες

Με δεδομένες τις εμπειρίες που έζησε η χώρα το έτος που έφυγε, με την κλιματική κρίση να “δείχνει τα δόντια της, αλλά και τα όσα διαφαίνονται για το μέλλον με την “ανοιξιάτικη χειμωνιά” σε πολλές περιοχές, οι προκλήσεις στον αγροτικό τομέα και άρα στο μέτωπο της ασφάλειας εφοδιασμού στο μέτωπο των βασικών διατροφικών αγαθών είναι πολλαπλές και μεγάλες.

Το μεγάλο στοίχημα, δε, από εδώ και μπρος, για τους αγρότες είναι η υιοθέτηση καινοτόμων, ψηφιακών γεωργικών πρακτικών που συμβάλλουν στο μετριασμό των κινδύνων και την αποτελεσματική διαχείριση του εδάφους, προκειμένου να μεγιστοποιείται η απόδοση των καλλιεργειών, να διατηρείται η οικολογική ισορροπία και ταυτόχρονα να βελτιστοποιείται η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων (π.χ. νερό).

Ψηφιακή επανάσταση στη γεωργία

Στο φόντο αυτό, η εφαρμογή ψηφιακών, καινοτόμων τεχνολογιών, όπως αισθητήρες, αυτόματα συστήματα παραγωγής (αυτόματοι σπορείς και ρομποτικοί συλλέκτες), «έξυπνες» εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα (GIS) για ανάλυση γεωχωρικών δεδομένων, συλλογή και ανάλυση δεδομένων μέσω προηγμένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέπει τις ανάγκες της εκάστοτε καλλιέργειας, να ανιχνεύει ασθένειες και να προβλέπει την παραγωγή, δίνουν ώθηση στο μετασχηματισμό της γεωργίας.

Επίσης, νέες τεχνικές γεωργίας ακριβείας (precision farming) επιτρέπουν την αυτόματη συλλογή δεδομένων από δορυφόρους στο χωράφι και τα μετατρέπουν σε χρήσιμη πληροφορία, προκειμένου οι αγρότες να παρακολουθούν με ακρίβεια τις ιδιότητες του εδάφους και την περιεκτικότητά σε θρεπτικά συστατικά, τις συνθήκες των καλλιεργειών, τις απαιτήσεις σε νερό κ.ά.

Ψηφιακή τεχνολογία, δηλαδή, σε συνδυασμό με την εφαρμογή σκευασμάτων χαμηλού κινδύνου και βιο-φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο χωράφι, ‘συνθέτουν’ μια ‘εργαλειοθήκη’ ευρέoς φάσματος στα χέρια των αγροτών, προκειμένου αυτοί να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών με αποδοτικό και ασφαλή τρόπο.

Φυτοπροστασία και επισιτιστική ασφάλεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημασία της ψηφιακής γεωργίας για τη φυτοπροστασία του μέλλοντος τέθηκε στο επίκεντρο του περιφερειακού συνεδρίου AgriBusiness Forum 2023 που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) τον Νοέμβριο στη Λεπτοκαρυά Πιερίαςμε θέμα «Η φυτοπροστασία καταλύτης για το μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ψηφιακή και πράσινη εποχή».

50 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και περίπου 650 σύνεδροι από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο,εκπρόσωποι της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και φορείς αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμφώνησαν στη σημασία της φυτοπροστασίας για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και επάρκειας των τροφίμων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Ευρωπαϊκής στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm- To- Fork).

Κοινός τόπος των ομιλητών του συνεδρίου ήταν η σημασία της εφαρμογής καλών πρακτικών φυτοπροστασίας που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών, που αντέχουν σε αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, όπως αυτές της ξηρασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής και προλαμβάνουν ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο τη γεωργική βιοποικιλότητα.

Άλλωστε, η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών φυτοπροστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον σύγχρονο αγρότη, καθώς μειώνει την εξάρτηση από συνθετικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, προάγει την οικολογική ισορροπία και συμβάλλει στην προστασία της κοινότητας, διαμορφώνοντας μια συνεκτική αλυσίδα αξίας, στην οποία ο άνθρωπος, η προστασία της υγείας και η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια είναι ο αρχικός και τελικός κρίκος.

Το απαραίτητο «τρίπτυχο» για προαγωγή της βιώσιμης γεωργίας

Όπως, δε, αναφέρθηκε και στο συνέδριο, συνέργειες μεταξύ επιστήμης, αγροτών – παραγωγών και πολιτείας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη βιώσιμων, αποδοτικών και ανθεκτικών συστημάτων γεωργίας.

Ειδικά, η μεταφορά επιστημονικών γνώσεων, ενημέρωσης και κατάρτισης των αγροτών σε νέες τεχνολογίες, όπως αυτές της γεωργίας ακριβείας, είναι ουσιώδης για την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στο χωράφι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button