Στο σκοτάδι ξανά η Γάζα – Νέες αιχμές των ΗΠΑ κατά του Ισραήλ
Στην πιο δραματική του φάση μπαίνει ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, δεδομένου ότι τα ισραηλινά άρματα εισέρχονται πλέον και στη νότια Γάζα, εκεί που έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι.
Χιλιάδες καλούνται να μετακινηθούν από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας, Χαν Γιουνίς, είτε προς Ράφα, είτε προς τα παράλια. Ενδεικτική του δράματος είναι η προειδοποίηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι ο κόσμος δεν έχει πού να πάει.
Σχετικό Άρθρο
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ χτυπάει ολόκληρη τη Γάζα και τον λαό της
Το Ισραήλ έκοψε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και το ίντερνετ
«Όπως [πολεμήσαμε εναντίον της Χαμάς] σθεναρά και διεξοδικά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, το κάνουμε και τώρα στη νότια Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε νωρίτερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.
Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Λωρίδας, όλες οι υπηρεσίες διαδικτύου και επικοινωνιών τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
Σε ενημέρωση στα social media, η Paltel αναφέρει ότι η διακοπή προήλθε «λόγω της αποκοπής των κύριων οδών οπτικών ινών». «Η Γάζα είναι ξανά στο σκοτάδι» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο οργανισμός που ελέγχει την πρόσβαση αναφέρει ότι η Γάζα αντιμετωπίζει «σχεδόν ολοκληρωτικό μπλακάουτ».
Σχετικό Άρθρο
Γάζα: Το επόμενο στάδιο του πολέμου ξεκινά – Το σχέδιο του Ισραήλ
Ισραηλινά άρματα μάχης στο Νότο
Όπως μεταφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, τα ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται πλέον στα περίχωρα του Χαν Γιουνίς, στα νότια.
Η εν λόγω περιοχή απέχει περίπου 6 μίλια (9,5 χιλιόμετρα) από το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, αριθμώντας περίπου 400.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησε η εισβολή του Ισραήλ, πολλοί κάτοικοι της Γάζας έχουν καταφύγει στο Χαν Γιουνίς και τα περίχωρά του σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τα στρατεύματα του Ισραήλ στο βορρά.
Αυτό έχει ασκήσει τεράστια πίεση στις υποδομές της πόλης, με τους ανθρώπους να χρειάζονται απεγνωσμένα τρόφιμα, νερό και καταλύματα.
Μια περίπλοκη διαδικασία εκκένωσης
Σύμφωνα με το BBC, η διαδικασία εκκένωσης που βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη στη Γάζα, είναι εξαιρετικά περίπλοκη.
Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες που δείχνουν μια διαιρεμένη Λωρίδα της Γάζας που έχει χωριστεί σε 2.400 τετράγωνα, δίνοντας στους πολίτες αντικρουόμενες συμβουλές σχετικά με το πού πρέπει να πάνε.
Ο χάρτης έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, στο X (πρώην Twitter) και σε φυλλάδια που περιέχουν κωδικούς QR. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι οι κάτοικοι διαθέτουν ένα λειτουργικό smartphone για να το χρησιμοποιήσουν.
Μια περιοχή στην οποία προσπάθησαν να ωθήσουν τον κόσμο είναι η al-Muwasi στην ακτή. Σύμφωνα με τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου, η περιοχή δεν διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, οπότε τώρα ο κόσμος κατευθύνεται αλλού.
Πρόκειται για κατοίκους χωρίς μεταφορικό μέσο, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί ενώ καλούνται να πάρουν μαζί τους τις οικογένειές τους. Όλα αυτά καθιστούν πολύ δύσκολο το ταξίδι σε μια στιγμή σε μια περιοχή που δεν εγγυάται την ασφάλεια.
H στάση των ΗΠΑ
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων έρχεται ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι, από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν έως την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, προειδοποίησαν το Ισραήλ να λάβει περισσότερα μέτρα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα.
Το βράδυ της Δευτέρας, δε, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν το Ισραήλ κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα.
Σχετικό Άρθρο
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ για “στρατηγική ήττα” στη Γάζα
Είπε, όμως, ότι η τελευταία εντολή εκκένωσης ήταν «πολύ πιο στοχευμένη», καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν «εντοπίσει συγκεκριμένες γειτονιές» όπου θα γίνονταν στρατιωτικές επιχειρήσεις, «αντί να λένε σε κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης ή μια ολόκληρης περιοχής να εκκενώσουν τα σπίτια τους».
«Αυτό συνιστά μια βελτίωση σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν» είπε.
Ωστόσο, τόνισε: «Δεν έχει σημασία μόνο η πρόθεση, αλλά και τα αποτελέσματα. Και παρακολουθούμε πολύ στενά και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά πριν προβούμε σε οριστικές εκτιμήσεις».