Στη ΝΔ κάνουν το σταυρό τους για τον γάμο ομοφύλων
Η αναβολή του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο σήμερα θα ερχόταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, λόγω της ασθένειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρνει την κυβέρνηση στην αμήχανη θέση να περιμένει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας συνεδριάζει εκτάκτως με αποκλειστικό θέμα το νομοσχέδιο που θα επιφέρει ισότητα στο γάμο. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αν και διαφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είχε επιχειρήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους.
Όμως οι “σκληροί” Ιεράρχες, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, ο Φθιώτιδας Συμεών, ο Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, ο Κέρκυρας Νεκτάριος, έχουν ήδη υψώσει λάβαρα. Ορισμένοι, δε, μιλούν ακόμη και για “λαοσυνάξεις”. Όλα αυτά με το βλέμμα στη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που έβαλε στο τραπέζι και το δημοψήφισμα, για να εισπράξει την άρνηση της κυβέρνησης.
Σχετικό Άρθρο
Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια: Θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα
Στο Μαξίμου, αλλά και σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, αναμένουν λοιπόν εναγωνίως την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ελπίζοντας ότι δεν αποτελεί κήρυξη “ιερού πολέμου” και ότι δεν θα περιλαμβάνει σχέδια για συλλαλητήρια και συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα.
Σημειωτέον, πάντως, ότι ακόμη και να είναι σχετικά ήπια η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, δεν δεσμεύει τους Μητροπολίτες, που έχουν το ελεύθερο να πράξουν κατά το δοκούν στις Μητροπόλεις τους και τους ναούς των ορίων αρμοδιότητας τους. Επομένως, στην κυβέρνηση φοβούνται έναν επίδοξο… Χριστόδουλο.
Ο μακαριστός Χριστόδουλος άλλωστε είχε αναδειχθεί πρώτη φορά στις διαδηλώσεις κατά του πολιτικού γάμου την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και είχε διεκδικήσει σχεδόν παπικό ρόλο με τα συλλαλητήρια για τις ταυτότητες απέναντι σε μία άλλη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Κώστα Σημίτη.
Το “ευαγγέλιο” της κυβερνητικής γραμμής και ο φόβος του πολιτικού αφορισμού
Το Μαξίμου, πάντως, προσπαθεί να πάρει τους ιεράρχες με το μαλακό και στη ΝΔ κάνουν το σταυρό τους να μην ξεφύγουν τα πράγματα στη σημερινή Ιερά Σύνοδο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χαμήλωσε για παράδειγμα αισθητά τους τόνους χθες στο briefing. Επανέλαβε, δε πολλάκις, τη γραμμή περί σεβασμού στην Εκκλησία, την οποία έχουν ως ευαγγέλιο από προχθές όλα τα κυβερνητικά στελέχη.
Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση διαμηνύει τόσο στην Εκκλησία όσο και στους διαφωνούντες εντός της Νέας Δημοκρατίας ότι θα προχωρήσει και πως δεν θα υπάρξουν την τελευταία στιγμή αλλαγές στο νομοσχέδιο για να καμφθούν οι αντιδράσεις. Δηλαδή δεν θα κάνει πίσω στο ζήτημα της τεκνοθεσίας.
Υπουργοί και βουλευτές όμως βρίσκονται στη δύσκολη θέση, ιδίως αν εκλέγονται σε περιφέρειες με “δυναμικούς” Μητροπολίτες, να απειλούνται με “πολιτικό αφορισμό” στις επόμενες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, και ο κ. Μαρινάκης επισήμως και κυβερνητικά στελέχη ανεπισήμως διαβεβαιώνουν ότι η αναβολή λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού δεν θα είναι επ αόριστον. Το υπουργικό συμβούλιο, εφόσον σήμερα βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του κ. Μητσοτάκη, θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη. Και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, οπωσδήποτε εντός της εβδομάδας, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα ακυρωθεί.
Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας
Η κυβέρνηση πάντως παρόλα αυτά ή ακριβώς εξαιτίας όλων αυτών προχωρά κανονικά στον υπόλοιπο προγραμματισμό της. Στόχος είναι άλλωστε με ένα επικοινωνιακό μπαράζ πολιτικών παρεμβάσεων να αποφύγει η πολιτική συζήτηση να καταστεί μονοθεματική γύρω από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και η υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασαν νέα μέτρα στήριξης των νέων γονέων απέναντι στην ακρίβεια.
Κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν μάλιστα την αναδρομικότητα των μέτρων. Επισήμαιναν ότι ένα ζευγάρι θα λάβει αναδρομικά, ανάλογα με το ποιο παιδί αφορά, 400, 700, 1000 ή και 1.500 ευρώ.
Σχετικό Άρθρο
Αυξάνεται το επίδομα γέννησης – Τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται και συνολική παρέμβαση για το δημογραφικό την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Οικογένειας.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει όχι μόνο να αλλάξει την ατζέντα επί το θετικότερον, αλλά να απαντήσει και σε όσους επικαλούνται την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και το δημογραφικό για να κρύψουν ομοφοβικές στάσεις.
Εν τω μεταξύ η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, εκτός από τις ευρωεκλογές, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Φαίνεται όμως ότι στο Μαξίμου προτιμούν να τσακώνονται για αυτό το θέμα με την αντιπολίτευση, παρά για το γάμο των ομόφυλων με… την ίδια τη ΝΔ.
Ήξεις αφίξεις για Βορίδη και το ερωτηματικό Πλεύρης
Η προσωρινή αναβολή του υπουργικού συμβουλίου σημαίνει πάντως και προσωρινή αναβολή της εσωκομματικής και ενδοκυβερνητικής κρίσης.
Ο κ. Μαρινάκης κατά το χθεσινό briefing απέφυγε επί της ουσίας να απαντήσει εάν μπορεί για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο και να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης φέρεται να προσανατολίζεται στην αποχή, αλλά να μην προτίθεται τελικά να παραιτηθεί από τον υπουργικό του θώκο. Στο Μαξίμου φαίνεται πάντως επί του παρόντος να θεωρούν ότι αυτό τους βολεύει, αφού επί της ουσίας ο φιλόδοξος Βορίδης θα κάνει πίσω.
Σχετικό Άρθρο
Βορίδης: “Όχι” στο γάμο ομοφύλων – Δεν αποκλείει αποχώρηση από την κυβέρνηση
Στο μικροσκόπιο της κομματικής ηγεσίας βρίσκονται, όμως, τουλάχιστον τέσσερις υφυπουργοί. Τίθεται δε ιδίως το ερώτημα εάν η Μαρία Κεφάλα μπορεί εφόσον τελικά καταψηφίσει να παραμείνει υφυπουργός στο συναρμόδιο για το νομοσχέδιο υπουργείο Οικογένειας.
“Μην προκαταλαμβάνουμε τη στάση κανενός” συνέστησε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες. Η επιχείρηση “μαντρώματος” άλλωστε θα συνεχιστεί μέχρι τελευταία στιγμή, με στόχο έστω κάποιοι να μετακινηθούν από το “όχι” στην αποχή ή και από την αποχή στην υπερψήφιση.
Εκ των διαφωνούντων, ο Θάνος Πλεύρης που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δέχεται ισχυρές πιέσεις, ήταν πάντως μάλλον αινιγματικός όσον αφορά στις προθέσεις του.
“Δεν καταψηφίζουν την κυβέρνηση οι βουλευτές που θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο”, δήλωσε ο κ. Πλεύρης στο ΣΚΑΪ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τι από τα δύο θα πράξει τελικά ο ίδιος.