Κόσμος

Σε σοκ ο Γκουτέρες – Στοχοποιήθηκε για όσα είπε για το Ισραήλ

Τις κατηγορίες του Ισραήλ, σύμφωνα με τις οποίες δικαιολόγησε τις επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, απέρριψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Γκουτέρες, θέλοντας να βάλει εκ νέου τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση καθώς έχει στοχοποιηθεί από αξιωματούχους του Ισραήλ, προέβη σε νέα δήλωση το απόγευμα της Τετάρτης «από σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους».

«Είμαι σοκαρισμένος από την παραποίηση μέρους της δήλωσής μου… σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι ψευδές. Συνέβη το αντίθετο» δήλωσε στους δημοσιογράφους, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα το Ισραήλ.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

WSJ: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καταδίκασε απερίφραστα «τις φρικιαστικές και άνευ προηγουμένου τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου» και επεσήμανε ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον αμάχων».

«Πράγματι, μίλησα για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού» πρόσθεσε, διαμηνύοντας ότι αυτά «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς».

Η επίμαχη δήλωση του Γκουτέρες

Αφορμή για τις αντιδράσεις του Ισραήλ, με αποκορύφωνα την άρνηση βίζας σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΟΗΕ, στάθηκε η αρχική δήλωση Γκουτέρες ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν εκ κενώ».

Ακόμη, δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και μίλησε για «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που παρατηρούμε στη Γάζα».

O Γενικός Γραμματέας, πάντως, με πρωινή ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) προσπάθησε να εξηγήσει τη στάση του.

Το Ισραήλ αρνείται τη χορήγηση βίζας

Μετά την ομιλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, κορυφαίοι διπλωμάτες του Ισραήλ αντέδρασαν εντόνως.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κόεν, έδειξε με το δάχτυλο τον Γκουτέρες και υψώνοντας τη φωνή του, αφηγήθηκε γραφικές περιγραφές αμάχων που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στην πιο θανατηφόρα μεμονωμένη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σε τι κόσμο ζείτε;» είπε χαρακτηριστικά ο Κόεν, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005. «Δώσαμε στους Παλαιστίνιους τη Γάζα μέχρι το τελευταίο χιλιοστό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση όσον αφορά τη γη της Γάζας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αναμφίβολα, αυτός ο κόσμος δεν είναι ο δικός μας», συνέχισε ο Κόεν, δείχνοντας φωτογραφίες από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον αμάχων.

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, κατήγγειλε τη «σοκαριστική ομιλία» του Γκουτέρες, κατηγορώντας τον για «ανοχή» απέναντι «στην τρομοκρατία και τους φόνους» της Χαμάς. Τον κάλεσε δε να παραιτηθεί, γράφοντας ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ έχει «εκφράσει κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία».

Σε συνέχεια των χθεσινών αντιδράσεων, το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα το πρωί ότι θα αρνηθεί χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους του οργανισμού, στέλνοντας το μήνυμα πως ο οργανισμός, υπό την ηγεσία Γκουτέρες, είναι ανεπιθύμητος στη χώρα. «Λόγω των παρατηρήσεων [του Γκουτέρες], θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα στους εκπροσώπους του ΟΗΕ», δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό, Γκιλάντ Ερντάν στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο του Ισραήλ.

«Εχουμε ήδη αρνηθεί τη χορήγηση βίζας στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

Η στάση Ηνωμένων Πολιτειών και Αιγύπτου

Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και ότι «πρέπει να καταδικάσουμε απερίφραστα τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ».

Πρόσθεσε όμως ότι «πρέπει να εξεταστεί ανθρωπιστική βοήθεια» για την προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, εξέφρασε «λύπη» για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει ψήφισμα που να καλεί σε εκεχειρία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button