Προϋπολογισμός: “Βραχυκύκλωμα” με τον ΦΠΑ
Κατατίθεται στις 10 το πρωί ο Προϋπολογισμός του 2024 στη Βουλή και αναμένεται εντός της εβδομάδας να ξεκινήσει η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή. Κεντρικό του σημείο είναι, ότι μετά τα “ειδικά καθεστώτα παρέκκλισης λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης”, επιστρέφουν τα υψηλά πλεονάσματα. Έτσι καταγράφεται η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα, που για φέτος “κλείνει’ στο 1,1%, και το 2024 διαμορφώνεται στο 2,1%, στη βάση, πάντα, και των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Για να γίνει εφικτή η στοχοθεσία αυτή, τα έσοδα από φόρους ανεβαίνουν, το 2024, κατά περίπου 2 δισεκ., στα 56,267 δισεκ. το 2024, από 54,618 δισεκ. το 2023, με βάση όσα, χαρακτηριστικά, αναφέρει στην άποψή του για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2024.
Ήδη, για να “χτιστεί” η αύξηση αυτή, πέρα, από την αναπτυξιακή πορεία υπάρχουν προβλέψεις για την αύξηση των φόρων, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με την αξιοποίηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού του ελάχιστου φόρου, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, καθώς, κλείνει η περίοδος με τον μειωμένο ΦΠΑ σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους προωθείται μεν η μονιμοποίηση των χαμηλών συντελεστών σε τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, αλλά επανέρχονται στον αυξημένο συντελεστή τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά.
Σχετικό Άρθρο
ΦΠΑ: Tι προβλέπεται για εστίαση, τουρισμό και μεταφορές για το 2024
Συγκεκριμένα, “κλειδώνει” η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% στον τουρισμό και τις μεταφορές και δη στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων. Στον πολιτισμό παραμένουν στις ίδιες τιμές στα εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα. Επίσης και στον αθλητισμό εκτιμάται παραμένουν τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και σχολές χορού στο 13%, ενώ στα ταξί παραμένει ο χαμηλός συντελεστής μέχρι τον Ιούνιο 2024 και στη συνέχεια αυξάνεται.
To “βραχυκύκλωμα”
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ο σχεδιασμός, που μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί στην πορεία μέχρι την ψήφιση, παραπέμπει σε επαναφορά στο 24% από 13% του συντελεστή ΦΠΑ για τα αναψυκτικά τα οποία διατίθενται από επιχειρήσεις εστίασης. Η πρόθεση αυτή έχει προκαλέσει “βραχυκύκλωμα” στην αγορά και βέβαια πολλές αντιδράσεις, σε όλη την αλυσίδα αξίας, καθώς, άλλωστε και το δημοσιονομικό αποτύπωμα μιας τέτοιας κίνησης, δεν είναι και μεγάλο. Ειδικά, την ώρα που, όσον αφορά στον καφέ και στα ροφήματα τα οποία σερβίρονται από επιχειρήσεις εστίασης, το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ παρατείνεται για ακόμα έξι μήνες. Κι έτσι εύλογη αναδεύεται η απορία για τη σκοπιμότητα ενός μέτρου, την ώρα που παραπλήσια προϊόντα, όπως η σοκολάτα ρόφημα, έχουν άλλη αντιμετώπιση. Έτσι, ακόμη και αν εκληφθεί ως κίνηση “αποτροπής” για κατανάλωση αναψυκτικών, λόγω φορτίων ζάχαρης κτλ, δεν υπάρχει βάση τεκμηρίωσης, όταν, μάλιστα, πολλά από αυτά είναι χαμηλού θερμιδικού φορτίου ή είναι χυμοί.
Ανατιμήσεις
Σύμφωνα, μάλιστα, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ, “αναστάτωση και ανησυχία προκαλούν στους επαγγελματίες της εστίασης δημοσιεύματα βάσει των οποίων στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται πώς ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά (πχ αναψυκτικά) θα αυξηθεί στο 24% από 13%.”
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, “η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα.
Επίσης, η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ σημαίνει πώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κι είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν θα επαληθευτούν καθώς κάτι τέτοιο θα οξύνει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν δημιουργηθεί από την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με τεκμαρτό τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες” αναφέρει η ανακοίνωση.
Κι από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα φέρει ανατιμήσεις καθώς ο κλάδος της εστίασης δεν “έχει άλλες αντοχές να απορροφήσει την ανατιμήσεις. Όπως ανέφερε, κατά 44% έχουν αυξηθεί τα κόστη λειτουργίας λόγω ενέργειας και πρώτων υλών, την ώρα που μόνο ένα 10%, περίπου, αύξησης έχει περάσει στην τελική τιμή.