Πρόεδρος του πληκτρολογίου ο Κασσελάκης
Νέο γύρο …χάους στον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί η μεταμεσονύχτια (για την Ελλάδα) πληκτρολόγηση του Στέφανου Κασσελάκη που από την Νέα Υόρκη και μέσω των social media ανακοίνωσε την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας θέμα διαγραφής, για τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα. Αυτά υπό τις διαδικτυακές επευφημίες του Παύλου Πολάκη.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μόλις μερικές ώρες μετά την δημοσιοποίηση κειμένου στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προσκείμενα στον χώρο της «Ομπρέλας» όπου μνημονεύονταν ο κίνδυνος της μετάλλαξης του κόμματος σε ένα μη αριστερό πολιτικό σχήμα. Όπως επισημαίνονταν χαρακτηριστικά «η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη, με τη συναίνεσή του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε ένα απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Η ανάρτηση Κασσελάκη
Στο κείμενο που ανάρτησε στο διαδίκτυο ο Στέφανος Κασσελάκης εντύπωση, σχετικά με το νόημά της, προκαλεί η αναφορά του στα παραπεμπόμενα στελέχη με την φράση «επί πέντε τουλάχιστον χρόνια εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ». Ιδίως από την στιγμή που η σχέση του νέου προέδρου με τον πολιτικό αυτό χώρο είναι μόλις μερικών μηνών.
Για την πρωτοβουλία του πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης επικαλέστηκε το ότι «έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» ενώ αποκάλεσε τους Ν.Φίλη, Δ.Βίτσα και Π.Σκουρλέτη «εσωκομματικούς τηλεοπτικούς χορηγούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη» που «συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη».
Διευκρινίσεις
Σχετικά με την ανάρτηση Κασσελάκη -παρότι τα πρώτα λεπτά επικράτησε σύγχυση για τις ακριβείς προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κι έγινε λόγος για «πολιτική καταγγελία» – διευκρινίστηκε πως ακολουθείται το ίδιο «μοτίβο» με παραπομπή για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ «η δήλωση του προέδρου είναι ξεκάθαρη. Εφεξής αναλαμβάνουν τα όργανα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά». Επίσης διευκρινίστηκε πως «ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε την γνωστή έκφραση (σ.σ έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος) και από τούδε και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες».
Οι πρώτες αντιδράσεις
Όσον αφορά τις αντιδράσεις ο Πάνος Σκουρλέτης υποδέχθηκε την είδηση της πρότασης για διαγραφή του με την φράση «λυπάμαι, γιατί αυτός ο χώρος απαξιώνεται και φοβάμαι ότι τελικά κινδυνεύει από την απαξίωση και τη γελοιοποίηση». Ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι «θα συνεχίσω να βρίσκομαι στην Αριστερά».
Ο Νίκος Φίλης έως αργά χθες βράδυ δεν είχε καμία δήλωση. Ενδιαφέρον πάντως είχε και η αναφορά του Αριστείδη Μπαλτά που, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, στηλίτευσε τις πρακτικές του Στέφανου Κασσελάκη σχολιάζοντας πως “περιμένω κι εγώ να διαγραφώ“.
Η διαδικασία
Στην πράξη η προτροπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει τα εν λόγω στελέχη σημαίνει την έναρξη μίας μακροσκελούς διαδικασίας.
Αυτή περιλαμβάνει συνεδριάσεις της 15μελους Επιτροπής Δεοντολογίας αλλά και την διατύπωση γνώμης από την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.Τουλάχιστον για τα στελέχη που είναι μέλη των συγκεκριμένων οργάνων. Η γνωμοδότηση των οργάνων αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Η πολιτικές ερμηνείες
Σε πολιτικό επίπεδο οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να πυροδοτήσουν μία νέα φάση έντονων αντιπαραθέσεων. Ήδη, σε ανακοίνωσή της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά την έκτακτη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Όλα αυτά στο φόντο των ήδη πολύ σημαντικών πολιτικών διαφωνιών που έχουν ήδη καταγραφεί. Συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος όπου ασκήθηκε έντονη κριτική στην ηγεσία ενώ η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη «πέρασε» μέσω … «λευκών» που του επέτρεψαν μια συγκυριακή πλειοψηφία.
Είναι μάλιστα εμφανές ότι η εσωκομματική κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και προβλέψεων, με το ενδεχόμενο πολιτικής διάσπασης να βρίσκεται έντονα «στο τραπέζι».
Τέλος αναφορικά με τις πολιτικές ερμηνείες των κινήσεων του Στέφανου Κασσελάκη, οι εκτιμήσεις φαίνεται να συγκλίνουν σε δύο στοιχεία.
Το πρώτο είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως συνεχίζει να υιοθετεί τις θέσεις των στενών συνεργατών και κυρίως του Παύλου Πολάκη περί «εκκαθαρίσεων» στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρώντας να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στην εσωκομματική κριτική που ασκείται τόσο σε πολιτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.
Το δεύτερο είναι πως (όπως εκτιμούν πολλά στελέχη) πρόκειται για κινήσεις απελπισίας, ανάκτησης εντυπώσεων και «ικανοποίησης» ενός, περιορισμένου αριθμητικά αλλά σκληρού,πυρήνα οπαδών της ηγεσίας. Επίσης προκειμένου να υπάρξει αντίβαρο στους πολύ αρνητικούς οιωνούς που εισπράττει η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος προσωπικά σχετικά με την απήχησή του στην κοινωνία και το εκλογικό σώμα.