Πούτιν: “Η βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία τελειώνει, δεν χρειαζόμαστε νέα επιστράτευση”
“Η ειρήνη με την Ουκρανία θα υπάρξει μόνο αν πετύχουμε τους στόχους μας” είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη Τύπου από τότε που ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ετήσια Συνέντευξη Τύπου δεν είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη χρονιά, ενώ φέτος συνδύασε τις ερωτήσεις του κοινού με ερωτήσεις δημοσιογράφων που βρίσκονταν στην αίθουσα. Περίπου 600 εκπρόσωποι του Τύπου βρέθηκαν στο Gostinyy Dvor στο κέντρο της Μόσχας, “ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι από μη φιλικές χώρες”, όπως μετέδωσε το Russia 24 και αναμεταδίδει το NBC News. Μάλιστα, πριν αρχίσει η διαδικασία οι προσκλεκλημένοι κλήθηκαν να μετρήσουν τη θερμοκρασία τους και να περάσουν από μια “ειδική απολυμαντική διαδικασία”, για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του ιού.
Σημειώνεται πως ο Πούτιν έλαβε σύμφωνα με το BBC τουλάχιστον 2 εκ. ερωτήσεις από Ρώσους πολίτες, ενώ η διάρκεια της διαδικασίας απαντήσεων ενδέχεται να ξεπεράσει τις τέσσερις ώρες συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του ρωσικού κοινού, και όχι μόνο. Η διάσκεψη έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για πρόεδρος το επόμενο έτος, σε εκλογές που είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει, μετά τις συνταγματικές τροποποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει στη χώρα.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία:
Ο Βλ. Πούτιν ξεκίνησε τη μαραθώνια συνέντευξή του μιλώντας για τη σημασία της ρωσικής κυριαρχίας. “Η ύπαρξη της χώρας μας χωρίς κυριαρχία είναι αδύνατη. Απλώς δεν θα υπάρχει” είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως η οικονομία της χώρας είναι διασφαλισμένη και γρήγορα μετέφερε τη συζήτηση στο θέμα της Ουκρανίας.
“Θα υπάρξει ειρήνη ναι, όταν επιτύχουμε τους στόχους μας. Οι στόχοι αυτοί δεν αλλάζουν”, τόνισε, ενώ επανήλθε στην “αποναζιστοποίηση, την αποστρατικοποίηση και την εγκαθίδρυση ουδέτερης διακυβέρνησης” στη χώρα. Πρόκειται για θέματα που έχει θέσει ως “στόχους” της Ρωσίας από την αρχή του πολέμου. Σημείωσε πως 486.000 έχουν εγγραφεί εθελοντικά ως συμβασιούχοι στρατιώτες, καθώς και ακόμη 300.000 που κλήθηκαν την περασμένη χρονιά. Είπε πως δεν είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή να “κινητοποιηθούν περισσότεροι στρατιώτες”.
Το Κίεβο αυτή τη στιγμή “παίρνει τα πάντα δωρεάν”, είπε, αναφερόμενος στη στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. Ωστόσο είπε, πως η στήριξη της Δύσης προς το Κίεβο, “φαίνεται κι αυτή πως τελειώνει”.
Πρόσθεσε ότι η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει “και φαίνεται ότι τελειώνει”, ενώ έκανε μια μεγάλη αναδρομή στις σχέσεις των δύο κρατών, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Η Ουκρανία δεν παραδέχεται ότι υφίσταται εκφασισμό, ενώ ανυψώνει τον ναζιστή Στεπάν Μπαντέρα στον βαθμό του εθνικού ήρωα”.
Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ:
Η Ρωσία είναι έτοιμη να οικοδομήσει σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε ο Πούτιν όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ομαλοποίησης των επαφών με τη Δύση σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ “μια σημαντική και απαραίτητη χώρα” για τον κόσμο, αλλά είπε ότι η “πολιτική του ιμπεριαλισμού” παρεμποδίζει τις σχέσεις με τη Μόσχα.
Για τη ρωσική οικονομία:
Ο Ρώσος πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία της οικονομίας της χώρας του η οποία είπε, ότι όχι μόνο ανακάμπτει αλλά κάνει άλματα προς τα εμπρός “παρότι επλήγη σκληρά από τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία”. Ο Πούτιν είπε ότι το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ακόμη πως το “συγκριτικό πλεονέκτημα” της χώρας του είναι η “ενοποίηση της ρωσικής κοινωνίας”, η ισχυρότητα “του χρηματοπιστωτικού οικονομικού συστήματος” και οι “αυξανόμενες δυνατότητες του στρατού μας”. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι “ο πληθωρισμός αυξάνεται”. Η αύξηση των τιμών θα ανέλθει στο 7,5%, πρόσθεσε, αλλά όπως ισχυρίστηκε, το ποσοστό της ανεργίας στη Ρωσία είναι στο 2,9%. Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσίας το 2023 αναμένεται να είναι τα 74 έτη, αυξημένο κατά 4 έτη σε σχέση με το 2021.
Δήλωσε επίσης ότι ο κύριος στόχος του για την πέμπτη θητεία του στο Κρεμλίνο – που θα παρατείνει τη διακυβέρνησή του για πάνω από δύο δεκαετίες έως το 2030 – είναι η “ενίσχυση της κυριαρχίας της Ρωσίας”.
“Αυτό σημαίνει ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και της εξωτερικής ασφάλειας της χώρας΄”, είπε.
Μια άλλη προτεραιότητα, πρόσθεσε, θα είναι η “διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών” – παρά το γεγονός ότι η Μόσχα εξαπολύει μια εκτεταμένη καταστολή των διαφωνούντων στο εσωτερικό, καθώς τα στρατεύματά της πολεμούν στην Ουκρανία. Είναι δε χαρακτηριστικό πως όσο μιλούσε ο Πούτιν, δικαστήριο της Μόσχας έκρινε ότι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Εβαν Γκέρσκοβιτς πρέπει να παραμείνει στην φυλακή μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2024. Ο έγκριτος 31χρονος δημοσιογράφος, που έχει εργασθεί ως ανταποκριτής στην Μόσχα και για το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), κατηγορείται για κατασκοπεία, που επισείει ποινή κάθειρξης 20 ετών. Απορρίπτει τις κατηγορίες, όπως και η Ουάσιγκτον, η εφημερίδα του, το περιβάλλον του και η οικογένειά του. Η Μόσχα δεν έχει ποτέ ως τώρα στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες αυτές, σε μια υπόθεση που θυμίζει πλείστες άλλες.
Μεταξύ άλλων ανέφερε δε πως ενδέχεται στις αρχές του 2024 να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία για να συναντήσει τον Ερντογάν, ο οποίος όπως είπε, “παίζει μεγάλο ρόλο για την επίτευξη ειρήνης στη Γάζα”. Σημειώνεται πως Τουρκία και Ρωσία συνεργάζονται για την ολοκλήρωση του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου.