Θα γεμίσουν και φέτος τις γιορτές τα ξενοδοχεία στους ηπειρωτικούς και ορεινούς προορισμούς της χώρας, με τις κρατήσεις να σημειώνουν ήδη ικανοποιητικά ποσοστά. Τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν και πάλι στις πολύ υψηλές πληρότητες γύρω από τις αργίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, όμως όταν τα «φώτα σβήσουν» οι ξενοδόχοι αυτών των περιοχών θα μείνουν χωρίς πελατεία. Η φετινή χειμερινή περίοδος μοιάζει να κινείται αρνητικά σε σχέση με πέρυσι, που η τουριστική κίνηση ήταν επίσης μέτρια, ενώ τα κόστη έχουν ανέβει σημαντικά.
Ο νέος γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας μιλά στο NEWS 24/7 για τη φετινή εορταστική κίνηση αλλά και τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι τον χειμώνα. «Οι προκρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς αυτή στιγμή για την εορταστική περίοδο φτάνουν το 50-60% και όσο περνούν οι μέρες το νούμερο αυτό αυξάνεται. Οι πληρότητες των καταλυμάτων που βρίσκονται σε προορισμούς που έχουν πιο ‘άμεση σχέση’ όπως λέμε με τα Χριστούγεννα όπως οι κοντινοί σε χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, κλπ., θα φτάνουν το 85-90% κατά τη διάρκεια του 15ημέρου των εορτών. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να χιονίσει στα χιονοδρομικά κέντρα, ώστε να κερδηθούν και οι ενδιάμεσες ημέρες, που η κίνηση είναι αρκετά υποτονική. Οι πληρότητες ανάμεσα στις αργίες των εορτών είναι γύρω το 50% και πιο κάτω».
Ο κ. Καλλίας αναφέρθηκε στους βασικούς προορισμούς, όπως Αρκαδία, Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Πήλιο, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Λάρισα, Ημαθία, Γιάννενα, Δράμα κ.α. εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κίνηση θα είναι ίδια με πέρυσι «και είναι λογικό, καθώς αυτές τις ημέρες τα ξενοδοχεία γεμίζουν πάντα».
Μιλώντας για τα οργανωμένα πακέτα διακοπών, ο ίδιος λέει ότι υπάρχουν πακέτα από τους Έλληνες τουριστικούς πράκτορες κυρίως για τις περιοχές που έχουν θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα, όμως αν δεν χιονίσει δεν μπορούν να πωλήσουν πακέτα για τα χιονοδρομικά κέντρα.
Πού κυμαίνονται οι τιμές των ξενοδοχείων
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ χαρακτηρίζει τις τιμές των ξενοδοχείων τον χειμώνα αλλά και κατά την εορταστική περίοδο, λογικές. «Οι τιμές είναι λογικές. Τα δίκλινα ξεκινούν από 65-70 ευρώ τη βραδιά και φτάνουν τα 130-140 σε ένα πεντάστερο κατάλυμα. Αντίστοιχα σε μια μονοκατοικία ή σε ένα διαμέρισμα που ενοικιάζεται με τη μέθοδο του AirBnB, η τιμή μπορεί να είναι γύρω στα 200 ευρώ. Και βεβαίως τα ξενοδοχεία έχουν να επωμιστούν και όλα τα κόστη. Πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί ότι μένοντας σε ένα ξενοδοχείο συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία και όχι απλά σε ένα μεμονωμένο άτομο που του νοικιάζει ένα σπίτι».
Ανακάμπτει το Πήλιο
Ο γ.γ. της ΠΟΞ τονίζει ότι υπάρχει ανάκαμψη στα καταλύματα στην περιοχή του Πηλίου που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες. «Οι ξενοδόχοι στο Πήλιο λένε ότι η περιοχή έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι κάποια ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, άρα τα υπόλοιπα υποδέχονται περισσότερο κόσμο. Οι πληρότητες από τις κρατήσεις των εορτών κυμαίνονται περίπου στο 60% αυτή τη στιγμή, στοιχείο που είναι θετικό. Όπως δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα για όλους εκείνους που δεν κατάφεραν να ανοίξουν ακόμα τα ξενοδοχεία τους, καθώς υπάρχει θέμα προσβασιμότητας και δρόμοι δεν έχουν ανοίξει ακόμη».
Μεγάλες αυξήσεις στα κόστη των ξενοδόχων
«Το ενεργειακό, το λειτουργικό και το μισθολογικό κόστος είναι στα ύψη και οι αυξήσεις που δεχόμαστε δεν μπορούν να καλυφθούν, καθώς δεν έχουμε προχωρήσει σε αξιοσημείωτες αυξήσεις των τιμών των δωματίων, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 3%-5% σε σχέση με πέρυσι. Όμως η άνοδος του κόστους όσων ανέφεραν φτάνει στο 15-20%», λέει ο κ. Καλλίας επισημαίνοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα ξενοδοχεία της ορεινής και ηπειρωτικής χώρας σχετικά με το ενεργειακό, αλλά και το μισθολογικό θέμα. «Παλεύουμε να διαχειριστούμε τους πελάτες που έρχονται μόνο Σαββατοκύριακο, κρατώντας τα ξενοδοχεία μας ανοικτά όλη την εβδομάδα. Μετά τις 7 Ιανουαρίου δεν χτυπάει τηλέφωνο. Όλοι ρίχνουμε τα φώτα σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο που είμαστε γεμάτοι, όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό το διάστημα αντιπροσωπεύει μόνο το 10% της χειμερινής περιόδου».
Πτώση τουριστικής κίνησης 10%
Ο κ. Καλλίας εκτιμά ότι η φετινή χειμερινή περίοδος για τα ξενοδοχεία θα είναι χειρότερη από πέρυσι. «Φοβάμαι ότι φέτος θα έχουμε πτώση της τάξεως του 10% στις 130 ημέρες σεζόν, σε σχέση με πέρυσι, διότι ο κόσμος προσπαθεί να κάνει διακοπές Παρασκευή και Σάββατο καθώς η μέση οικογένεια έχει πολύ αυξημένα έξοδα και το κόστος μετακίνησης έχει επίσης ανέβη πάρα πολύ. Ένας Αθηναίος για παράδειγμα για να επισκεφτεί τη Δράμα χρειάζεται για κόστος μετακίνησης, καύσιμα και διόδια συνολικά 250 ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν σε τρεις διανυκτερεύσεις. Το γεγονός αυτό αποτρέπει τη μεγάλη δεξαμενή επισκεπτών που είναι η Αθήνα, από το να ταξιδέψουν στη Βόρεια Ελλάδα».
Οι πληρότητες της υπόλοιπης χειμερινής σεζόν, εκτός της εορταστικής περιόδου, φοβούμαστε ότι θα κινηθούν στο 30% και αν κατορθώσουμε στις 130 ημέρες σεζόν να έχουμε 35 ημέρες λειτουργίας θα είναι τεράστια επιτυχία, ακόμα και όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ακόμα και 45 ημέρες.
Κίνητρα για την ελληνική οικογένεια – Ελάχιστοι οι ξένοι
Ο κ. Καλλίας υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στον Έλληνα για να μπορεί να ταξιδέψει τον χειμώνα. «Έστω 5 ημέρες, αλλιώς είναι σχεδόν αδύνατο η μέση ελληνική οικογένεια να αποδράσει ακόμη και ένα Σαββατοκύριακο και περιμένει τις καλοκαιρινές διακοπές. Θεωρούμε ότι Δευτέρα με Πέμπτη κλείνει περίπου το 40% των ξενοδοχείων στην ορεινή και ηπειρωτική Ελλάδα και αντίστοιχα και τα σημεία εστίασης.
Αναφορικά με τους ξένους τουρίστες στα ορεινά καταλύματα, αυτοί δεν ξεπερνούν το 5%. Φυσικά δεν καλούμε τους ξένους να έρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν σκι, αλλά άλλες δραστηριότητες. Ειδικά την περίοδο μετά τον Ιανουάριο η χώρα μας είναι ιδανική για εμπειρίες στη φύση, όπως περπάτημα, ποδήλατο ορειβασία, αναρύχιση, να ζήσουν με τον τρόπο που ζουν οι ντόπιοι στα χωριά τους», λέει ο κ. Καλλίας.
Αναφορικά με τις σχέσεις ξενοδόχων – πελατών δηλώνει: «Χαιρετίσαμε την απόφαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη για τις αλλαγές στον κανονισμό και τους όρους που διέπουν τις σχέσεις ξενοδόχου – πελάτη, που τα ισχύοντα είναι πια απαρχαιωμένα. Πρέπει να προσαρμοστούν οι όροι στα νέα δεδομένα και τη σύγχρονη εποχή ώστε να μπορεί και ο ξενοδόχος να προστατεύεται από τα κακόβουλα σχόλια, αλλά και οι πελάτες από τους «κακούς» ξενοδόχους».
Ο κ. Καλλίας ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κάλεσε τον κόσμο να επισκεφτεί το θεματικό πάρκο της «Ονειρούπολης» που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια. «Η περιοχή της Δράμας δέχεται ξένους επισκέπτες αυτή την περίοδο από τις Βαλκανικές χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία, που θεωρούμε ότι θα πάει ακόμα καλύτερα», σημειώνει.