υγεία

Πόσο ισχύει το “δεν ξέρω τι έκανα, είχα πιει”

Και ρωτώ: πόσοι εξ όσων έχουμε ακούσει ποτέ τη θρυλική ατάκα «δεν θυμάμαι τι έκανα χθες βράδυ» την έχουμε πιστέψει;

Πόσοι δεχθήκαμε αδιαμαρτύρητα το «ήταν ένα λάθος, είχα πιει»;

Πόσοι πιστέψαμε πως κάποιος άνθρωπος όντως μπορεί να πάθει μπλακ άουτ, αφότου καταναλώσει μια μικρή λίμνη αλκοόλ;

Mια απάντηση είναι «όσοι έχουμε ζήσει τις εμπειρίες ως πρωταγωνιστές των ιστοριών».

Σήμερα θα μπουν στη λίστα αυτών που μπορούν να αναγνωρίσουν την αλήθεια κι όσοι διαβάσουν τις γραμμές που ακολουθούν.

Αναφέρουν όσα έχει καταφέρει να διαπιστώσει η επιστήμη, στις εργασίες που γίνονται εδώ και αιώνες για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ του αλκοόλ και της συμπεριφοράς.

Μύθος ή αλήθεια; Πίνεις ένα ποτό (με έμφαση στο ένα) και αισθάνεσαι να χαλαρώνεις

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που βιώνουν μια αίσθηση χαλάρωσης και μειωμένο άγχος όταν καταναλώνουν αλκοόλ.

Όπως ενημερώνουν μελέτες, το αλκοόλ

  • ενισχύει το νευροδιαβιβαστή γάμμααμινοβουτυρικό οξύ (GABA), που έχει ανασταλτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Κράτα πως μειώνει τη νευρική δραστηριότητα, οδηγώντας σε ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση. Αυτό μπορεί να μειώσει το άγχος και να προωθήσει τη χαλάρωση.
  • αυξάνει την απελευθέρωση ντοπαμίνης (βλ. νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή) στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και συμβάλει στην αρχική αίσθηση ευφορίας και χαλάρωσης όσων πίνουν ένα ποτό.
  • μειώνει την απελευθέρωση ορμονών του στρες -όπως η κορτιζόλη.

Η χαλάρωση που προκαλεί η κατανάλωση περιορισμένης ποσότητας αλκοόλ έχει διαπιστωθεί πως βοηθά στην κοινωνικοποίηση και την ανακούφιση από το άγχος, για ένα μικρό διάστημα. Εν τω μεταξύ, η χαλάρωση διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μύθος ή αλήθεια; Πίνεις ένα ποτό παραπάνω και κάνεις πράγματα που δεν πίστευες πως θα κάνεις, γιατί τα θεωρούσες λάθος

Η πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε για όσα μας προκαλεί το αλκοόλ, εμβαθύνει στο ερώτημα αν η ουσία αυτή έχει -τελικά- τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σωστό από το λάθος.

Να σημειωθεί πως τα πειράματα έγιναν για τις επιδράσεις στη μία μόνη δόση αλκοόλ.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως ακόμη και ένα ισχυρό αλκοολούχο ποτό μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη μας για το σωστό και το λάθος.

«Δυνητικά μπορεί να μας καταστήσει πιο ‘ανοιχτούς’ σε συμπεριφορές που διαφορετικά θα θεωρούσαμε ανήθικες», όπως είπε η επικεφαλής ερευνήτρια, Mariola Paruzel-Czachura.

«Συμπεράναμε ότι πιθανώς όταν οι άνθρωποι πίνουν αλκοόλ (ένα ποτό) εξακολουθούν να σκέφτονται ό,τι πάντα για ηθικά ζητήματα, αλλά την ίδια στιγμή, είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν κάτι λάθος».

Αυτό μπορεί να σχετίζεται με γνωστικές και συναισθηματικές αλλαγές μετά το ποτό, αλλά δεν το εξηγήσαμε στη μελέτη μας. Χρειαζόμαστε περισσότερα πειράματα για να το καταλάβουμε».

Προηγούμενες δουλειές είχαν ασχοληθεί με τις γνωστικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές αλλαγές που προκαλούνται από το αλκοόλ. Δεν είχε διαπιστωθεί ο ‘μηχανισμός’. Αυτή η μελέτη εστίασε στο πώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αλλάξει την «ιεροποίηση των ηθικών αρχών».

«Πολλοί έχουμε δει μεθυσμένους να συμπεριφέρονται ανήθικα ή ανάρμοστα, αλλά ουδείς πριν από εμάς είχε μελετήσει αυτήν την τάση στο εργαστήριο» εξήγησε

Οι ερευνητές ανακάλυψαν διαφορές στην ιεροποίηση των θεμελίων φροντίδας και αγνότητας. Δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες αλλαγές στη δικαιοσύνη, την πίστη ή την εξουσία.

Οι μεθυσμένοι συμμετέχοντες έδειξαν μεγαλύτερη προθυμία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε ‘μη αγνές’ συμπεριφορές, όπως η συμμετοχή σε μια εκδήλωση όπου οι συμμετέχοντες συμπεριφέρονται σαν ζώα «κυλιούνταν γυμνοί και ουρούσαν στην σκηνή.

Οι μεθυσμένοι θέλουν να κάνουν περισσότερα ανήθικα πράγματα από τους νηφάλιους, κάτι που παρατηρήσαμε σε δυο τύπους συμπεριφορών. Αυτοί σχετίζονται α) με το να βλάψουμε άλλους και β) με το να παραβιάσουν την ‘αγνότητα’.

Τα ευρήματα προσφέρουν μια νέα προοπτική για τη σχέση μεταξύ της μέθης από το αλκοόλ και της ηθικής κρίσης.

Μύθος ή αλήθεια; Πίνεις πολλά ποτά παραπάνω και ξεχνάς τι έκανες το βράδυ. Ή το μεσημέρι ή όποτε άλλοτε μέσα στην ημέρα τα ήπιες αυτά τα ποτά

Βάσει ερευνών, το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τη μνήμη μας και να μας κάνει να ξεχάσουμε πράγματα.

Η κατανάλωση του επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου. Είναι η περιοχής που έχει την ευθύνη για το σχηματισμό και την αποθήκευση νέων αναμνήσεων. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης που είναι

*βραχυπρόθεσμα (χρονικές περίοδοι που έχουμε τις αισθήσεις μας, αλλά δεν μπορούμε να σχηματίσουμε νέες αναμνήσεις και άρα δεν θυμόμαστε γεγονότα ή ενέργειες) ή

*μακροπρόθεσμα (με μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ, ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα στη μνήμη και βλάβη στον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία).

Τώρα θα είσαι σε θέση να καταλάβεις αν κάποιο άτομο σου λέει αλήθεια ή ψέματα, όταν μπαίνει στη μέση το αλκοόλ. Αρκεί να μην παρασυρθείς κι εσύ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button