POS – Ταμειακές: Τα 7 “καυτά” ερωτήματα που θέτει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, “αφουγκραζόμενος την έντονη ανησυχία του εμπορικού κόσμου όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά όλης της χώρας“, απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, σχετικά με το φλέγον θέμα της διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ.
Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος του ΕΣΑ θέτει συγκεκριμένα και καίρια ερωτήματα προς απάντηση, “με μοναδικό σκοπό την σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση των επιχειρηματιών και εμπόρων ώστε να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να αποφύγουν τα υπερβολικά και εξοντωτικά πρόστιμα, στις περιπτώσεις που χωρίς δική τους ευθύνη δεν κατορθώσουν τελικά να ανταποκριθούν στην ορθή εφαρμογή του νόμου“.
Ακολουθεί η επιστολή:
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Μεταφέροντας την ανησυχία των συναδέλφων εμπόρων για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των POS και τη διαδικασία διασύνδεσης τους με την ΑΑΔΕ, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι οι πολύπλοκες διαδικασίες και οι εξελίξεις της τελευταίας χρονικής περιόδου έχουν αναστατώσει την αγορά.
Για να καθησυχάσουμε λοιπόν τα μέλη μας και να αποφύγουμε να φορτώσουμε στην πλάτη των εμπορικών επιχειρήσεων παραλείψεις τρίτων, επιτυγχάνοντας αφενός την ορθή εφαρμογή του νόμου και αφετέρου την απαλλαγή από οποιεσδήποτε επιπτώσεις και πρόστιμα για εκείνες τις επιχειρήσεις που ακολούθησαν τις προτεινόμενες οδηγίες, αλλά χωρίς δική τους ευθύνη δεν κατόρθωσαν τελικά να ανταποκριθούν στις προσταγές του νομοθέτη.
Παρακαλούμε όπως αποσαφηνιστούν τα παρακάτω ερωτήματα και να υποδειχθεί, ανά περίπτωση, η κατάλληλη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί από κάθε επιχείρηση, με σκοπό να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκύπτουν:
1.Στην περίπτωση που οι εταιρείες τεχνικής υποστήριξης αρνούνται να λειτουργήσουν μέσω voucher και ζητούν εξόφληση όλου του τιμήματος για να αναρτήσουν το ραντεβού στην ειδική πλατφόρμα.
2.Στην περίπτωση που οι εταιρείες τεχνικής υποστήριξης απαντούν αόριστα ότι θα τακτοποιήσουν την διασύνδεση τον επόμενο μήνα, χωρίς όμως να προχωρούν στην διαδικασία κλεισίματος ραντεβού με αντίστοιχη ανάρτησή στην ειδική πλατφόρμα.
3.Στην περίπτωση που οι Πάροχοι δεν έχουν αναβαθμίσει, εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει ο νόμος, τις εφαρμογές των POS που διαθέτουν στην αγορά.
4.Όταν οι επιχειρήσεις δεν έχουν ταμειακές μηχανές και εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικής μέσω κομπιούτερ με την χρήση ΕΑΦΔΣΣ και ενημερώνονται από τους Παρόχους ότι δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα οι νέοι κατάλληλοι φορολογικοί μηχανισμοί (ΦΗΜ) που θα συνδέονται με τα POS.
5.Με ποιο τρόπο διασυνδέονται τα POS που λειτουργούν ασύρματα με κάρτα sim και με ποια διαδικασία πραγματοποιείται η αναβάθμιση του συστήματος.
6.Στην περίπτωση που ταμείο και Μέσο Πληρωμών ενσωματώνονται σε μία συσκευή (Αll in one – Cash Register/POS) και η επιχείρηση χρησιμοποιεί ERP και όχι ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ και η τιμολόγηση της προκαταβολής και η εξόφληση σε δεύτερο χρόνο δεν συγχρονίζονται με την πραγματική χρονική στιγμή της διακίνησης των πωληθέντων εμπορευμάτων. Πότε και με ποια διαδικασία εκδίδεται η Απόδειξη Λιανικής Πώλησης (σας επισημαίνουμε ότι απόδειξη λιανικής επί πίστωση δεν υφίσταται).
7. Σε πωλήσεις μέσω POS πελατών τρίτων χωρών που δικαιούνται απαλλαγή ΦΠΑ:
α) Στην περίπτωση που ο πελάτης πληρώνει μέσω POS και τα εμπορεύματα θα σταλούν μέσω μεταφορικής (ΕΛ.ΤΑ., DHL, κλπ,), τι απόδειξη θα κοπεί την στιγμή πληρωμής στον πελάτη και ποιο παραστατικό θα συνοδέψει μετέπειτα τα εμπορεύματα.
β) Όταν ο πελάτης παίρνει μαζί του τα εμπορεύματα και στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί εταιρεία παροχής Tax Free , τύπου Global Blue, Planet κλπ., ποια διαδικασία ακολουθείται.
Αξιότιμε Υπουργέ, η έως σήμερα επιτυχημένη συνεργασία μας, μάς δίνει τη βεβαιότητα της παρέμβασής σας για οριστική επίλυση των θεμάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή της λειτουργία των POS και τη διαδικασία διασύνδεσης τους με την ΑΑΔΕ και παραμένουμε στη διάθεσή σας για όποιες περαιτέρω διευκρινήσεις χρειαστείτε.