POLL: Συμφωνείτε με το ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα;
Ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που δείχνουν να απειλούν τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα “βλέπει” η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), σε ψήφισμά της που εγκρίθηκε χθες, Τετάρτη (07/02) με ψήφους 330 υπέρ και 254 κατά (26 μέλης του ΕΚ απείχαν της ψηφοφορίας).
Πιο αναλυτικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην απόφασή του καταδικάζει τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, τις απειλές, τις καταχρηστικές μηνύσεις σε βάρος τους και την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφόνια του Γιώργου Καραϊβάζ. Ακόμη εκφράζει ανησυχίες για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών, τη διανομή των κρατικών επιδοτήσεων και την “ανεξαρτησία” του ΕΣΡ.
Ειδικά για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Ευρωβουλή καταδικάζει τις υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών.
Ζητεί να φύγει η ΕΥΠ από τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού και εκφράζει ανησυχίες για πολιτική πίεση, εκφοβισμό και παρενόχληση αξιωματούχων που ελέγχουν την κυβέρνηση.
Ακόμη το ψήφισμα αναφέρεται σε υπερβολική αστυνομική βία, τη σύνδεση της αστυνομίας με το οργανωμένο έγκλημα και κακομεταχείριση μεταναστών, κάνοντας λόγο και για έλλειψη προόδου στη δικαστική έρευνα για το ναυάγιο στην Πύλο.
Κάνει λόγο για έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Το ψήφισμα είναι σημαντικό επειδή καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την παραβίαση των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, καλούμενη να εξετάσει τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη χώρα.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ
Σημειώνεται ότι πολλοί ευρωβουλευτές του προοδευτικού χώρου αλλά και των Φιλελευθέρων του Μακρόν έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, με βάση την πλατφόρμα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Περαιτέρω, ο Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά του 2023 δείχνει ανησυχητική πτώση σε θέματα που αφορούν στο κράτος δικαίου.
Σχετικό Άρθρο
Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα: Πόσο “Πολωνία” είμαστε – 5 Ευρωβουλευτές απαντούν
Τι σημαίνει το ψήφισμα της Ευρωβουλής
Ή έννοια του Κράτος Δικαίου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα στοιχειώδη που οφείλουν να τηρούν τα κράτη-μέλη είναι: απόλυτος σεβασμός στους θεσμούς και στην απρόσκοπτη λειτουργία τους, εξασφάλιση της γνήσιας λειτουργικής ανεξαρτησίας των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης, και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχων και ισορροπιών.
Η συζήτηση στο ΕΚ βασίστηκε στις εκθέσεις σημαντικών διεθνών οργανισμών, θεσμών και ερευνητικών ινστιτούτων που κάνουν λόγο για συστηματική και εντεινόμενη ολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Κι αυτό καθώς, μεταξύ άλλων, η χώρα μας δεν έχει επιδείξει κάποια πρόοδο στη διερεύνηση σκανδάλων που αγγίζουν τους θεσμούς της, όπως είναι αυτό των υποκλοπών, Ανεξάρτητες Αρχές καταγγέλλεται ότι παρεμποδίζονται στο έργο τους, ενώ εμφανής είναι κατά περιπτώσεις η αδράνεια ελεγκτικών μηχανισμών.
Από τις υποκλοπές, μέχρι τις επεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές, την ανεξιχνίαστη ακόμη δολοφονία Καραϊβάζ, τις επιθέσεις και τις καταχρηστικές αγωγές εναντίον της ερευνητικής δημοσιογραφίας, μέχρι την σκανδαλώδη βραδυπορία της ελληνικής δικαιοσύνης που μετά από 17 μήνες δεν έχει ασκήσει ούτε μία δίωξη για το ελληνικό Predator-ΕΥΠ Gate, και τους χειρισμούς της κοινοβουλευτικής επιτροπής στην έρευνα για την τραγωδία στων Τεμπών, ο κατάλογος είναι μακρύς.
Επιπλέον ο κυβερνητικός έλεγχος της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ, οι συστηματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη σοβαρή υποχώρηση της Δημοκρατίας και των ελεγκτικών θεσμών.
Δεν είναι τυχαίο βάσει των παραπάνω ότι πλέον αρκετοί συγκρίνουν την Ελλάδα με την Πολωνία ή την Ουγγαρία, χώρες που είναι γνωστές και ως «ταραχοποιοί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της κατάστασης που επικρατεί ως προς το κράτος Δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες.
Οι αντιδράσεις
Για πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έσπευσαν να κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο του ψηφίσματος του ΕΚ.
Ειδικότερα, στις πηγές γίνεται αναφορά σε γνωστούς κύκλους της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ευρώπη που όπως αναφέρεται, επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του Κράτους Δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας.
Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως για 7η φορά η γνωστή σε όλους «εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών έφερε και πάλι προς ψήφιση στο ΕΚ ένα κατάπτυστο ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα».
Ως προς τη σύγκριση της Ελλάδας με χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, από τη δεξιά πτέρυγα η σύγκριση θεωρείται άδικη και ανόμοια: Όπως αναφέρουν η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση δημοκρατικών αγώνων, ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν μια διαφορετική κουλτούρα ανοχής απολυταρχικών συμπεριφορών, προϊόν ενδεχομένως της κληρονομιάς του υπαρκτού σοσιαλισμού (και στην περίπτωση της Πολωνίας και της Καθολικής εκκλησίας). Η Ουγγαρία δεν έχει καν υπογράψει στη Σύμβαση της Κωσταντινουπόλεως για τα Δικαιώματα των γυναικών.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρείτε ότι η απόφαση της Ευρωβουλής να καταδικάσει πλειοψηφικά την Ελλάδα για το κράτος δικαίου είναι μια απόφαση δίκαιη και αναμενόμενη ή υπερβολική;