Προς πλήρη ανάκαμψη οδεύει ο κλάδος των αερομεταφορών στην Ευρώπη, με την κίνηση των αεροπορικών εταιρειών να βρίσκεται μόλις 3,6% κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, όπου είχε σημειωθεί ρεκόρ. Τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ενώσεων Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) δείχνουν ότι οι αεροπορικοί ναύλοι στην ήπειρο έχουν μεν αυξηθεί, όμως βρίσκονται χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.
Τον Ιούνιο, οι μέσες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων στην Ευρώπη ήταν περίπου 16% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία. Ωστόσο, αυτό υστερεί σε σχέση με τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή για την ΕΕ, ο οποίος τον Ιούνιο φέτος ήταν πάνω 20% σε σχέση με το ’19. Τα νούμερα της αεροπορικής κίνησης δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν παρά το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.
Διψήφια άνοδος της κίνησης τον Σεπτέμβρη
Σε ολόκληρο τον κόσμο τον Σεπτέμβριο η αεροπορική κίνηση εσωτερικού σημείωσε νέο υψηλό, καθώς αυξήθηκε κατά 28,3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022 και υπερέβη το επίπεδο του Σεπτεμβρίου 2019 κατά 5,0%. Η διεθνής κίνηση αυξήθηκε κατά 31,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Όλες οι αγορές παρουσίασαν διψήφια ποσοστιαία άνοδο από έτος σε έτος.
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η κίνηση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκε κατά 15,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Η χωρητικότητα αυξήθηκε 14,9% και ο συντελεστής φορτίου αυξήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε στο 85,5%.
Είκοσι νέες αεροπορικές στην Ευρώπη
Οι επιλογές των ευρωπαίων ταξιδιωτών αυξάνονται καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός. Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Willie Walsh σε δήλωσή του τονίζει πως η ανάκαμψη της αγοράς αεροπορικών μεταφορών της Ευρώπης φέρνει μαζί της ακόμη πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά. «Οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερα δρομολόγια και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες για να διαλέξουν. Συνολικά, πέρυσι ‘γεννήθηκαν’ 20 νέες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη. Αυτό είναι σημαντικό γιατί μια πιο ανταγωνιστική αγορά αεροπορικών μεταφορών θα κάνει την Ευρώπη πιο ανταγωνιστικό τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Walsh.
Ο ίδιος εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά αεροπορικά ταξίδια συνεχίζουν να ανακάμπτουν έντονα και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν το σημείο αναφοράς του 2019, το 2024. «Η ανταγωνιστικότητα της αγοράς των αερομεταφορών της Ευρώπης διατηρεί τον πληθωρισμό των αεροπορικών ναύλων στο 16%, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις αυξήσεις που έχουμε δει στο ευρύ δείκτη τιμών καταναλωτή. Λαμβάνοντας υπόψη την ακραία αστάθεια των τιμών των αεροπορικών καυσίμων και τις αυξήσεις στους μισθούς του εργατικού δυναμικού, αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και έρχεται σε αντίθεση με τις συνεχώς αυξανόμενες χρεώσεις που επιβάλλονται από τους επίγειους προμηθευτές», τόνισε ο γεν. διευθυντής της IATA.
Τεράστια αύξηση στις χρεώσεις των αεροδρομίων Λονδίνου και Άμστερνταμ
Πρόσφατα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε αύξηση 56% στις χρεώσεις του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, του Heathrow του Λονδίνου, καθώς και αύξηση 26% για τη NATS, τον πάροχο υπηρεσιών αεροναυτιλίας, παρά τα όσα συνέβησαν αυτό το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, Delta και Virgin Atlantic είχαν καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης, όμως η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών την απέρριψε σε μεγάλο βαθμό. Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία, το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, το οποίο επίσης είχε φέτος προβλήματα στη λειτουργία του, κατάφερε να αυξήσει τις χρεώσεις του κατά 37%.
Η ΙΑΤΑ υποστηρίζει πάγια ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες ανταγωνισμού σε δύο βασικούς τομείς, στην αυστηρότερη ρύθμιση των μονοπωλιακών παρόχων υποδομής, για μείωση των χρεώσεων. Και στη μεταρρύθμιση του κανονισμού για την προστασία των καταναλωτών ΕΕ261, ώστε για να διασφαλιστεί η συνεπέστερη εφαρμογή των στόχων του και η δικαιότερη κατανομή της λογοδοσίας σε όλη την αλυσίδα αξίας των αερομεταφορών.
Η Ένωση επιμένει και στα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα της κατασκευής αεροσκαφών, χαρακτηρίζοντας τα «απαράδεκτα». Όπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, «έχουν καθυστερήσει την ανάκαμψη και πρέπει να βρεθούν λύσεις. Το ίδιο ισχύει για τους παρόχους υποδομών, ιδιαίτερα τους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Βλάβες εξοπλισμού, ελλείψεις προσωπικού και εργατικές αναταραχές κατέστησαν αδύνατη την παροχή της πτητικής εμπειρίας που περιμένουν οι πελάτες μας. Ένα επιτυχημένο 2024 χρειάζεται ολόκληρη η αλυσίδα αξίας να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να χειριστεί τη ζήτηση που έρχεται», δήλωσε ο Walsh.