Πλημμύρες στο Κέρας της Αφρικής: Τουλάχιστον 111 νεκροί, 700.000 εκτοπισμένοι
Τουλάχιστον 111 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 700.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν τις τελευταίες εβδομάδες καταρρακτώδεις βροχές στο Κέρας της Αφρικής, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (16/11) η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο επέτεινε τις κατακρημνίσεις της περιόδου των βροχών στην περιοχή, πλήττοντας κυρίως τη Σομαλία, αλλά και την Αιθιοπία και την Κένυα.
«Οι ασταμάτητες βροχοπτώσεις σε βόρειες κομητείες της Κένυας και στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι προκάλεσαν γενικευμένες πλημμύρες, εκτοπίζοντας κατά εκτιμήσεις 36.000 ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή σε 46 από την έναρξη της περιόδου των βροχών, που δεν έχει κλείσει ούτε μήνα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η βρετανική ΜΚΟ, προσθέτοντας πως άλλες 32 ζωές χάθηκαν στη Σομαλία και 33 στην Αιθιοπία.
Η Save the Children («Σώστε τα παιδιά») κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει να αντιμετωπιστούν «οι μαζικοί εκτοπισμοί» στα τρία κράτη.
Το Κέρας της Αφρικής συγκαταλέγεται στις περιοχές του κόσμου που χαρακτηρίζονται πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και υφίσταται αλλεπάλληλα πλήγματα από ακραία καιρικά φαινόμενα η συχνότητα και η ένταση των οποίων επιδεινώνονται.
Από τα τέλη του 2020, η Σομαλία, όπως και κάποια τμήματα της Αιθιοπίας και της Κένυας, πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών στην περιοχή.
Το Ελ Νίνιο, φαινόμενο που γενικά συνδέεται με αύξηση των θερμοκρασιών, ξηρασίες σε κάποιες περιοχές του κόσμου και σφοδρές βροχοπτώσεις σε άλλες, αναμένεται να συνεχιστεί ως τουλάχιστον τον Απρίλιο, προειδοποίησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μετεωρολογικό φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει επανειλημμένα εκτεταμένες καταστροφές στην ανατολική Αφρική.
Από τον Οκτώβριο του 1997 ως τον Ιανουάριο του 1998, γιγαντιαίες πλημμύρες εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών είχαν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους σε πέντε χώρες της περιοχής.
Στα τέλη του 2019, τουλάχιστον 265 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν μέσα σε δυο μήνες ασταμάτητων βροχοπτώσεων σε χώρες της περιοχής (Μπουρούντι, Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Τανζανία, Ουγκάντα).