Πέθανε 8χρονο αγόρι στο Αγλαΐα Κυριακού – Ήταν θετικό στον στρεπτόκοκκο
Ένα 8χρονο αγόρι, το οποίο ήταν θετικό στον στρεπτόκοκκο, έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου.
Σημειώνεται πως το παιδί νοσηλευόταν εντός ΜΕΘ, ενώ τα αίτια θανάτου αναμένεται να εξακριβωθούν κατά τη νεκροψία – νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει τη «διαχρονική έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας», τονίζοντας ωστόσο πως οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να σώσουν τον 8χρονο.
Σχετικό Άρθρο
Στρεπτόκοκκος Α – Μαγιορκίνης : Συχνότερα περιστατικά φέτος – Όχι βαρύτερα συμπτώματα από άλλες χρονιές
Η ενημέρωση του κ. Γιαννάκου
«Ένα αγόρι 8 ετών, στις 5π.μ. της Τρίτης, συνοδεία των γονέων του επισκέφθηκε με υψηλό πυρετό το εφημερεύον παιδιατρικό νοσοκομείο.
Του έγινε τεστ και ήταν θετικό στο στρεπτόκοκκο. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό έκαναν τα πάντα. Διακομίσθηκε αμέσως για νοσηλεία στη ΜΕΘ. Η επιδείνωση ήταν ραγδαία και το πρωί της Τετάρτης κατέληξε.
Μεγάλη προσοχή λοιπόν οι γονείς και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Πέρυσι το χειμώνα αναδείξαμε το μείζον διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ στα νοσοκομεία της χώρας.
Ευτυχώς δεν έχουμε δει ακόμα διασωληνωμένα παιδιά εκτός ΜΕΘ. Έχουμε όμως τακτικότατες δισκομιδές παιδιών σε σοβαρή κατάσταση σε μεγάλες αποστάσεις.
Και οι διακομιδές σε μεγάλες αποστάσεις όπως είδαμε πέρυσι και τώρα με τον αστυνομικό στο νοσοκομείο Νίκαιας, δεν είναι πάντα ασφαλείς.
Λειτουργούν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 50 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, όπως και πέρυσι. Σε μεγάλες περιφέρειες είναι μηδενικές ή ανεπαρκείς και έτσι έχουμε συχνές διακομιδές διασωληνωμένων παιδιών.
Το πιο έντονο πρόβλημα βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα που διαθέτει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που είναι πάντα γεμάτες. Διασωληνωμένα παιδιά από Έβρο, άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, από Θεσσαλία, από Ήπειρο διακομίζονται στην Αττική ή Πάτρα.. Η Ήπειρος δεν έχει καμία κλίνη ΜΕΘ. ΠΑΙΔΩΝ.
Η ΘΕΣΑΛΙΑ καμία κλίνη ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ. Υπάρχει σχεδιασμός που τρέχει για τη λειτουργία 7 κλινών ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ. Έκκληση να λειτουργήσουν άμεσα. Η Ανατολική Μακεδονία δεν έχει καμία κλίνη ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ. Η Στερεά Ελλάδα αν και είναι κοντά στην Αττική καμία κλίνη ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ. Τα νησιά πλην ΚΡΗΤΗΣ καμία κλίνη ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ.
Συνολικά λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ παίδων στο ΙΠΠΟΚΡΆΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 6 κλίνες ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ, 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και 30 κλίνες ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ στην ΑΤΤΙΚΗ ως εξής:
10 κλίνες στο ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, 8 κλίνες στο ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, 6 κλίνες στο ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ και 6 κλίνες στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΣΥΝΟΛΙΚΑ 50 ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Από την Θράκη έως την ΑΤΤΙΚΗ λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που είναι πάντα γεμάτες.
Σαφώς η έλλειψη κλινών ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ θα πρέπει να προβληματίζει τώρα που βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα Λύση είναι ο άμεσος σχεδιασμός προκειμένου να λειτουργήσουν μονάδες ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας.
Με τις 50 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα δεν φαίνεται ότι θα δούμε παιδιά διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ, θα έχουμε όμως διακομιδές από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη οι οποίες κρύβουν κινδύνους σε περιπτώσεις παιδιών που είναι βαριά».
Ποια είναι τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά).
Η φαρυγγίτιδα GAS, όπως ονομάζεται, διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία (rapid test) ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος.
Η αντιμετώπισή της γίνεται με χορήγηση αντιβιοτικών.
Σε σπάνιες περιπτώσεις η λοίμωξη από GAS μπορεί να εμφανιστεί αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης).
Ειδικά στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που μπορεί να εκδηλωθεί ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα και στρεπτοκοκκικό τοξικό σοκ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις όπως η ανεμευλογιά ή η γρίπη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από GAS.
Οι λοιμώξεις από GAS πρέπει να είναι στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη (δηλαδή οι γιατροί να υποψιάζονται και να κάνουν τεστ), ειδικά εάν έχει προηγηθεί ιογενής λοίμωξη και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος οστρακιάς.
Η συνεργασία με το μικροβιολογικό εργαστήριο για τη λήψη δειγμάτων και την τυποποίηση με μοριακές μεθόδους και test ευαισθησίας στα αντιβιοτικά είναι πρωταρχικής σημασίας.
Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.
Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Ο ΕΟΔΥ συστήνει να επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:
- Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
- Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
- Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
- Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
- Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του στρεπτόκοκκου Α
Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου.
Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.