Ελλάδα

PeopleCert: Ο διπλός “στόχος” και το άνοιγμα στο AI, με “μοντέλο” Amazon

Στο δίπτυχο επιχειρηματική ανάπτυξη με αξιοποίηση όλων των νέων εργαλείων τεχνολογίας, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και ενδυνάμωση των δράσεων κοινωνικής προσφοράς με αιχμή την Ελληνισμο της Κωνσταντινούπολης κινείται η PeopleCert, το πρώτο ελληνικό unicorn, δηλαδή η πρώτη ελληνική νεοφυής (startup) επιχείρηση με αποτίμηση πάνω από 1 δις δολάρια.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 και είναι παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Είναι, μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία βρίσκεται πίσω από τις πιστοποιήσεις χιλιάδων επαγγελματιών ανά τον πλανήτη, από τους γιατρούς στην Κούβα, μέχρι οδηγούς ταξί στο Λονδίνο, αξιοποιώντας καινοτομικές προσεγγίσεις σε διαδικασίες και τεχνολογίες αιχμής. Προσφέρει,δε, ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο στους τομείς ΙT & Digital Transformation, Project Management, Business και Γλωσσομάθειας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους που παρέστησαν σε εκδήλωση στην Πόλη για τα “θυρανοίξια” του ανακαινισθέντος με έξοδοα της PeopleCert, ναού της Παναγίας Μπαλίνου στο Φανάρι, ο ιδρυτής και επικεφαλής της Βύρων Νικολαΐδης το 2023 και το 2024 θα είναι χρονιές μετασχηματισμού της εταιρείας, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη, πάνω στην οποία δουλεύουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, θα βοηθήσει να γίνει η επόμενη «Amazon» στον χώρο της εκπαίδευσης. Μάλιστα σημείωσε ότι η PeopleCert προχώρησε στην εξαγορά διεθνούς εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης και έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα που σχεδιάζει ήδη την ανάπτυξη εφαρμογών της στην εκπαίδευση. Ήδη, μάλιστα, η εταιρεία έχει προχωρήσει και στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που φτάνει τα 5 εκατ. σελίδες, δημιουργώντας παράλληλα το δικό της τυπογραφείο.

Δήλωσε, δε, “ανοιχτός σε νέες κίνήσεις λέγοντας ότι «πάντα είμαστε έτοιμοι για εξαγορές. Έχω μία ομάδα στην εταιρεία που μονίμως ελέγχει την αγορά και όταν ωριμάζει, προχωράμε»,

«Δουλεύουμε εδώ και ένα χρόνο σκληρά σε αυτό. Αυτό που προσδοκώ είναι να γίνουμε η επόμενη Amazon στη χώρα μας. Η Amazon σήμερα είναι μια εταιρεία που πουλάει τα πάντα. Πριν από 13 χρόνια δεν υπήρχε το ηλεκτρονικό εμπόριο. Έφτιαξαν αυτή την εφαρμογή που μεγάλωσε και κατέκτησε τον κόσμο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη δίνει το δικαίωμα να γίνει το ίδιο στην εκπαίδευση», είπε ο κ. Νικολαΐδης

«Η τεχνητή νοημοσύνη μάς δίνει και αμυντικές και επιθετικές ικανότητες. Γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και άρα κερδοφόροι. Είμαστε πολύ κερδοφόροι και θα γίνουμε περισσότερο. Από τεχνική πλευρά δίνει τέτοιες δυνατότητες που είναι τουλάχιστον εκατονταπλάσιου μεγέθους από το σήμερα. Μας ανοίγει τεράστιους δρόμους και σε αυτό δουλεύουμε. Γι’ αυτό φτιάξαμε και ομάδα τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, Peoplecert, όπως αποκάλυψε ο κ. Νικολαϊδης συμμετέχει ως επενδυτής στο επενδυτικό σχήμα «Uni.Fund II» το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει 50 εκατ. ευρώ με στόχο να επενδύσει σε περίπου 20 εταιρείες τεχνολογίας, startups και spin-offs, από την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Ο λόγος που επενδύσαμε είναι να βοηθήσουμε να έχουμε πρωτογενή πρόσβαση στα καλά ελληνικά μυαλά! Η επιτυχία μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό DNA και στα ελληνικά μυαλά!», σημείωσε για τις τοπικές Αρχές.Σημειωτέον πως το σχήμα επενδύει στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων στην τεχνολογία.

Όσον αφορά τα σχέδια εισαγωγής σε Χρηματιστήριο, σημείωσε ότι πάντοτε η εταιρεία θέλει να είναι έτοιμη για μια εισαγωγή στο Χρηματιστήριο επαναλαμβάνοντας: «τη νύφη πρέπει να την έχεις πάντα έτοιμη, λέμε στην Πόλη. Πάντοτε κοιτάμε ένα ΙΡΟ, μπορούμε να το κάνουμε και το εξετάζουμε. Αν είναι να γίνει, πρωτίστως συζητάμε για εισαγωγή στη Ν. Υόρκη και δευτερευόντως για μία παράλληλη εισαγωγή και στο ΧΑ». Παρ’ όλα αυτά οι συνθήκες σήμερα αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Τώρα δεν είναι η εποχή. Ήδη έγιναν τρεις εισαγωγές στο ΧΑ και καμία δεν πήγε καλά», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε δε πως ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων δεν επηρεάζει το κόστος του ομολογιακού δανείου που είχε πάρει η εταιρεία καθώς είναι σταθερού επιτοκίου και είχε ληφθεί πριν τις αναταράξεις. Η δε αποπληρωμή του θα γίνει εντός 3,5 ετών. Σημειώνεται ότι με τις ανακοινώσεις για την πορεία του 9μήνου να είναι ante portas η εταιρεία κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο τζίρο 123 εκατ. στερλινών με κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 77 εκατ. ευρώ.

Κοινωνική προσφορά

Στο μεταξύ παράλληλος με την ανάπτυξη βασικός στόχος του Β. Νικολαϊδη, είναι πέρα από την ανάδειξη της εταιρείας σε πόλο καινοτομίας με έντονη αναφορά στην Ελλάδα και στη νέα γενιά, με παροχή ευκαιριών καριέρας, είναι και η στήριξη της Ρωμιοσύνης Πόλης, με μια σειρά από δράσεις. Ήδη, τρέχει, από πέρυσι, πρόγραμμα υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με καταγωγή από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο, σχεδιάζεται πρόγραμμα για εξ αποστάσεως εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, ενώ ο ιδιοκτήτης της Peoplecert προχώρησε στην αποκατάσταση ενός ιστορικού ναού της Κωνσταντινούπολης, της Παναγίας του Μπαλίνου, που το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Μηνά, είχε τα θυρανοίξιά της, σε ειδική τελετή, όπου η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε, παρουσία ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των τοπικών αρχών της Ελληνικής Κοινότητας, του γενικού προξένου και άλλων προσωπικοτήτων από την Πόλη.

Χαρακτηριστικά της σημασίας των θυρανοιξίων τα όσα είπε στην ομιλία του, μετά την Θ. Λειτουργία, ο Παναγιώτατος. Τόνισε ότι η ανέγερση, η καλή διατήρηση και η παράδοση στις επερχόμενες γενεές των ιερών Ναών της πίστεώς μας και των ευαγών ιδρυμάτων του ευσεβούς Γένους μας αποτελεί “οφειλή εκ των πρωτίστων, η οποία βαρύνει όλους μας”. Στη συνέχεια επαίνεσε τον κ. Νικολαίδη για όλα όσα προσέφερε στο Ναό αυτό, αλλά και γενικότερα προσφέρει στην ομογένεια προσφέροντας ένα μοναδικής συμβολικής αξίας δώρο, τον τρούλο της Αγίας Σοφίας στον κ. Β. Νικολαϊδη.

tsakanikas 49

“Στη σημερινή δραματική συγκυρία, έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την αρμονική συνύπαρξη θρησκειών” τόνισε απ’ την πλευρά του ο κ. Βύρων Νικολαΐδης και πρόσθεσε: “Αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων, για την ευκαιρία να συνεισφέρω στη διατήρηση και αποκατάσταση ενός σημαντικού κομματιού της ιστορίας του Ελληνισμού στην Πόλη. Η επαναλειτουργία του Ιερού Ναού της Παναγίας του Μπαλίνου, συνιστά πράξη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ένα χρέος προσωπικά για εμένα. Είναι ένα έργο που ενώνει το χθες με το σήμερα, δημιουργεί μια πολιτιστική γέφυρα αγάπης, σεβασμού και συνύπαρξης των ανθρώπων. Νιώθω ευλογημένος που αξιώθηκα να επιστρέψω στην Πόλη λίγο από την αγάπη που μου έμαθε και μου έδωσε».

Ο ίδιος μάλιστα με αφορμή τα θυρανοίξια σε συζητήσεις εξέφρασε την ισχυρή του βούληση να εισφέρει στην “ανασυγκρότηση’ του ελληνικού στοιχείου της Πόλης, που έχει συρρικνωθεί μόλις στα 2000 άτομα περίπου… από 20.00 που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, πριν το κύμα φυγής μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button