Παύλος Μαρινάκης: Η στιγμή που διαγνώστηκε με νόσο του Crohn – “Θα πεθάνω απ’ αυτό;”
Στην εκπομπή “The 2night Show” με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, στον ANT1, ήταν καλεσμένος το βράδυ της Τρίτης (23/01) ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος παραχώρησε μια διαφορετική, προσωπική συνέντευξη.
Ο Υφυπουργός μίλησε για το νέο μέλος της οικογένειάς του, το γιο του, που ήρθε πριν λίγους μόλις μήνες στη ζωή και για το πώς αυτό άλλαξε την καθημερινότητά τους, για το μεγαλείο της μητρότητας, αλλά και για τη σύζυγό του, Κατερίνα, με την οποία είναι μαζί από τα φοιτητικά τους χρόνια.
Παύλος Μαρινάκης: “Δεν υπάρχει πιο βαρύς τίτλος από του πατέρα και της μητέρας”
«Δεν υπάρχει πιο βαρύς τίτλος, ουσιαστικά δύσκολος τίτλος, ουσιαστικός, από τον τίτλο του πατέρα και της μητέρας. Και μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες, γιατί όντως έχουμε πολλά να δούμε ακόμα, αλλά ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, καταλαβαίνεις πόσες θυσίες κάνουν οι μαμάδες που μένουν πίσω. Όλο τους το είναι το αφιερώνουν σε ένα παιδί. Και για τον μπαμπά είναι κάτι πρωτόγνωρο. Μέσα σε αυτούς τους μήνες ουσιαστικά βλέπεις το μεγαλείο αυτό, κυρίως της μητέρας. Βλέπεις πόσο σημαντικό είναι, πόσο δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Είναι η ζωή σου μέχρι εκείνη τη μέρα και η ζωή σου από εκείνη τη μέρα και μετά. Δεν λέω ότι όλα τα υπόλοιπα, τι μπορεί να έχει κάνει ο καθένας στη ζωή του είναι εύκολα. Όχι, όλα έχουν τις δυσκολίες τους, γιατί και αυτό έχει μια μεγαλύτερη χαρά και συγκίνηση», είπε ο κ. Μαρινάκης.
Παύλος Μαρινάκης: Η ενασχόλησή του με την πολιτική
Μίλησε επίσης για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, περιέγραψε πως είναι να συνεργάζεσαι καθημερινά με τον Πρωθυπουργό και να αναλαμβάνει κάποιος τόσο σημαντικά καθήκοντα σε τόσο «νεαρή» -για τα δεδομένα της πολιτικής- ηλικία.
Τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει αληθινές ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους: «Σίγουρα χρωστάω πολλά στη θέση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Αλλά χρωστάω πάρα πολλά στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί; Γιατί τι είδε σε έναν Πρόεδρο τότε της Νεολαίας, που εξελέγη το 2019; Είδε έναν άνθρωπο και μια ομάδα νέων ανθρώπων, ικανό και ικανούς να μπορούν να πάρουν σημαντικά αξιώματα στο κόμμα. Πολλοί λένε κατά καιρούς να εμπιστευτούμε τη νέα γενιά, να βάλουμε τους νέους μπροστά. Έχω ακούσει διακηρύξεις ότι ‘έχουμε μαζί τη νεολαία μας’ και ‘χειροκροτείστε τη νεολαία μας’. Και συνήθως η νεολαία, τις περισσότερες φορές, ήταν χειροκροτητές ή ήταν μόνο να κολλάει αφίσες, τα παλιά χρόνια. Αληθινές ευκαιρίες στη ζωή τους δίνουν λίγοι. Ένας από αυτούς, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Μίλησε μάλιστα και για το «νέο» στην πολιτική: «Δεν έχει νόημα να δώσεις ευκαιρία σε κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι νέος. Αυτό είναι το αντίθετο, η άλλη όψη του νομίσματος και αυτή είναι λάθος. Είχα την ευκαιρία να με προτείνει Γραμματέα του κόμματος, μια από τις πιο σημαντικές θέσεις της Ν.Δ., τον νεότερο στην ιστορία. Και εκεί, πραγματικά, μου δόθηκε μια τεράστια ευκαιρία, μαζί με εμπειρότερα στελέχη, πολύ πιο έμπειρα από μένα και άλλα νέα στελέχη, να τρέξουμε δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα, να τρέξουμε τις βουλευτικές εκλογές των προηγούμενων μηνών και πραγματικά να μπορέσω και εγώ να δείξω κάποια πράγματα που δεν θα είχα αλλιώς τη δυνατότητα».
Για τα καθήκοντα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Είναι μια δύσκολη θέση, μια μεγάλη ευθύνη. Πρώτον, γιατί δεν μιλάς μόνο εξ ονόματος του εαυτού σου, το τελευταίο είναι που σε νοιάζει αυτό. Μιλάς εξ ονόματος του Πρωθυπουργού της χώρας και της Κυβέρνησης. Άρα, αυτό κάνει πιο βαριά την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να πω, ‘πω, πω, τι τραβάω’, γιατί έχω την ευκαιρία, την ευτυχία, την ευλογία, λίγο πριν τα 36 μου, να έχω αυτή την πολύ σημαντική θέση. Έχω περάσει και ξέρω πώς είναι να ξυπνάς το πρωί -και οι συνεργάτες μου το κάνουν και θα το κάνω και εγώ, γιατί όλο αυτό είναι εφήμερο, για πολύ λιγότερα πράγματα στη ζωή σου και πολύ μεγαλύτερα ρίσκα – για να πάρεις μια αναβολή σε ένα δικαστήριο, άλλα παιδιά να πάνε να κάνουν πιο δύσκολες δουλειές. Οπότε, όταν μου λένε κάποιοι ‘πω, πω, τι τραβάς’, έχοντας θυμηθεί τι έχω περάσει στις δουλειές που έχω περάσει και άλλα παιδιά πολύ περισσότερα από μένα, με πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, σίγουρα δεν τραβάω. Είναι μεγάλη ευθύνη, μεγάλο το άγχος».
Ερωτώμενος για το πόσο ενημερωμένος πρέπει να είναι ή «αν τα ξέρει όλα», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Πρώτον, δεν είναι ντροπή να μην ξέρεις κάτι. Μου το έχουν πει και προκάτοχοί μου που τους έχω ρωτήσει αυτό. Η απάντηση ‘θα ενημερωθώ και να επανέλθω’ είναι μια πάρα πολύ καλή απάντηση και έτοιμη απάντηση. Κοιτάω να τη δίνω όσο το δυνατόν λιγότερες φορές, αλλά είναι μια απάντηση που θεωρώ ότι εκτιμάται. Βέβαια δεν τα ξέρουμε όλα. Το δεύτερο, ναι, πρέπει να ενημερώνεσαι και να ενημερώνεσαι σφαιρικά. Δεν ξέρεις τις ερωτήσεις, γιατί στο briefing, όπως ξέρετε, η διαδικασία είναι να έρχονται οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από όλα τα Μέσα και να σου κάνουν όσες ερωτήσεις θέλουν. Και επανέρχονται. Μου είχε τύχει κάποιος να μου κάνει και τέσσερις και πέντε φορές και δεν είναι μία και δύο φορές και είναι και διαφορετικοί οι δημοσιογράφοι. Είναι μια ζωντανή διαδικασία που προβάλλεται live, που εκείνη τη στιγμή πρέπει να ξέρεις να απαντήσεις. Τι χρειάζεται; Χρειάζεται να έχεις καλούς συνεργάτες, χρειάζεται να διαβάζεις λίγο έως πολύ από πολλά πράγματα και να παρακολουθείς την επικαιρότητα. Πρέπει να διαβάζεις τα πάντα ή όσο το δυνατόν περισσότερα μπορείς και βέβαια να έχεις μια πολύ καλή σχέση και επικοινωνία με τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία πραγματικά με έχουν βοηθήσει -οι περισσότεροι εξ αυτών είναι και μεγαλύτεροι από μένα- να μου δίνουν σωστή πληροφορία, να μπορώ να απαντήσω, να μπορώ να δώσω στοιχεία».
Τι δηλώνει πως έχει μάθει αυτούς τους μήνες; «Αν κάτι μπορώ να πω αυτούς τους μήνες ότι ξεχωρίζω ως το πιο σημαντικό, είναι να μην απαντάω ξύλινα. Δηλαδή, ναι, είναι briefing, δεν είναι μια κουβέντα με έναν φίλο σου, αλλά πρέπει να μιλάς και να σε καταλαβαίνει ο άλλος. Νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε εμείς οι πολιτικοί. Νομίζουμε ότι όλοι έχουν τον πόνο μας και αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικά και τη λεπτομέρεια, ο άλλος θα την καταλάβει. Πρέπει αυτό που λες να καταλάβει ο άλλος που σε ακούει, γιατί έχει να κάνει με τη ζωή του».
Παύλος Μαρινάκης: Η διάγνωση με νόσο του Crohn
Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για το αυτοάνοσο νόσημα με το οποίο διαγνώστηκε πριν περίπου δύο χρόνια. Πρόκειται για την νόσο Crohn.
Εξηγώντας πώς έμαθε ότι πάσχει από τη νόσο αυτή ο κ. Μαρινάκης εξιστόρησε ότι «η ιστορία της διάγνωσης ξεκινά όταν εξελέγην γραμματέας της ΝΔ πριν από περίπου 2 χρόνια και κάτι. Εκείνη την περίοδο κολλάει κορωνοϊό η γυναίκα μου. Ενώ εγώ βγαίνω αρνητικός, έχω έναν πυρετό κάθε απόγευμα. Είμαι γραμματέας της ΝΔ 2-3 εβδομάδες και κάθε απόγευμα είχα πυρετό 37,5 που το βράδυ έπεφτε. Έκανα εξετάσεις αίματος που μου έδειξαν να κάνω άλλες εξετάσεις, με φόβο να είναι κάτι άλλο, κάποια κακοήθεια».
«Όταν έκανα ενδοσκόπηση και βγήκα έξω, μπήκα στο γραφείο του γιατρού και μου ανακοίνωσε ότι έχω νόσο του Crohn. Του λέω “τέλεια”, σχεδόν χάρηκα. Τα έχασε ο γιατρός, μου είπε “είναι σοβαρό, ζεις με αυτό, αλλά το έχεις πάρει πολύ χαλαρά”. Του είπα “εγώ θέλω να ζήσω” και τον ρώτησα “θα πεθάνω από αυτό;”. Μου είπε όχι και μου εξήγησε ότι πρέπει να προσαρμόσεις τη ζωή σου. “Αφού δεν θα πεθάνω, εγώ είμαι χαρούμενος” είπα στον γιατρό», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως είπε: «Όπου μπορώ να πω δύο-τρία πράγματα, για μένα είναι σημαντικό. Είναι από αυτά που σου αλλάζουν τη ζωή. Είναι από το άγχος 99%. Και πραγματικά το λέω, πρέπει να κάνουμε εξετάσεις. Ο λόγος που το λέω είναι διπλός. Πρώτον, γιατί μέσα σε αυτό το διάστημα, κατάλαβα ότι ποτέ δεν πρέπει να μιλάς για κανέναν, πριν ξέρεις τι έχει στο σπίτι του, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που περνούν πολύ πιο σοβαρά από μένα, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και πιο δύσκολες εκφάνσεις μιας νόσου και άλλες νόσους. Άρα, πριν μιλήσουμε για έναν άνθρωπο, να μην βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά για το τι περνά αυτός ο άνθρωπος στο σπίτι του. Το δεύτερο είναι, δεν σας το κρύβω, ότι υποτιμούσα κατά καιρούς συμπτώματα και φοβόμουν να κάνω εξετάσεις. Και τώρα, μαζί με τους γιατρούς μου, γιατί χρειάστηκε να κάνω και κάποιο χειρουργείο για να ξεκινήσω μετά τη θεραπεία που κάνω -και τους χρωστάω πολλά και στη γυναίκα μου που με στήριξε και στους γιατρούς μου- αν είχα ίσως κάνει εξετάσεις δύο-τρία-πέντε χρόνια νωρίτερα, θα χρειαζόταν πιο ήπια θεραπεία».
Μιλώντας πάλι για τη νόσο του Crohn, o κ. Μαρινάκης έστειλε έτσι τα δικά του μηνύματα: «Το πρώτο μήνυμα είναι να κάνουμε εξετάσεις και να μην έχουμε ταμπού. Το δεύτερο είναι, γιατί αυτό μου άλλαξε πολύ τον τρόπο σκέψης, ότι χαλάρωσα σε πολλά πράγματα. Σταμάτησα να είμαι απόλυτος. Κατάλαβα ότι το άγχος μου το προκάλεσε. Δεν έχω αλλάξει εντελώς. Συνεχίζω να αγχώνομαι. Όμως, μετά από 5-10 λεπτά συνειδητοποιώ ότι αυτό που έχω μέσα μου με επαναφέρει, με προσγειώνει πιο γρήγορα».