Κόσμος

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κίνα θέλει να αλλάξει τους κανόνες προς όφελός της

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο διατύπωσε την Πέμπτη (16/11) μια σειρά επικρίσεων προς την Κίνα, τόσο για τις πολιτικές προσεγγίσεις όσο και για τις οικονομικές ενέργειες του Πεκίνου που πλήττουν την Ε.Ε.

“Η Κίνα καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε εμπορικούς καταναγκασμούς, μποϊκοτάζ ευρωπαϊκών προϊόντων και ελέγχους εξαγωγών κρίσιμων πρώτων υλών. Αρκεί να σκεφτούμε την πρόσφατη προετοιμασία πιθανών περιορισμών στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή αγαθών όπως οι ημιαγωγοί ή ηλιακούς συλλέκτες”, δήλωσε ο Von der Leyen, σύμφωνα με το πρακτορείο EFE.

«Αν και δεν θέλουμε να διακόψουμε τους δεσμούς με την Κίνα, πρέπει να εξαλείψουμε τους κινδύνους από τη σχέση μας και να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας για την αποφυγή κινδύνου σε τρεις πυλώνες: υπεράσπιση των νόμιμων οικονομικών μας συμφερόντων, διάλογος για την αντιμετώπιση των διαφορών μας και διαφοροποίηση των εταίρων μας» για να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα στην προμήθεια ορισμένων προϊόντων και πρώτων υλών, συνόψισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η φον ντερ Λάιεν αποδοκίμασε συγκεκριμένα τις επιδοτήσεις που προσφέρει το κινεζικό κράτος για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, γεγονός που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων κατασκευαστών. «Υπάρχει εμφανής πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα (για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων) και αυτή η πλεονάζουσα δυναμικότητα σίγουρα θα εξαχθεί, ειδικά εάν η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα τονωθεί από άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις», εξήγησε ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico. ΕΕ.

Επέκρινε επίσης «τη διπλωματική και στρατιωτική προσέγγιση της Κίνας», σε αυτή την ομιλία που πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού στο Βερολίνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και οι ομάδες σκέψης (think-tanks) MERICS, η οποία μάλιστα τιμωρήθηκε από το Πεκίνο για «σοβαρή βλάβη των συμφερόντων και της κυριαρχίας της Κίνας, διαδίδοντας κακόβουλα ψέματα και παραπληροφόρηση».

«Η επιθετική στάση της Κίνας στην Ταϊβάν, στις θάλασσες της Νότιας και της Ανατολικής Κίνας, αν την κοιτάξετε, επηρεάζει όχι μόνο τους εταίρους μας, για παράδειγμα τις Φιλιππίνες (…), αλλά επηρεάζει επίσης τη στάση μας και τις παγκόσμιες οικονομίες μας, τις δικές μας αλυσίδες εφοδιασμού», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Η Κίνα «έχει μια ατζέντα με την οποία θέλει να αλλάξει τους κανόνες προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της», κάτι που «είναι αντίθετο με τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα και τις αξίες μας», συνέχισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κριτική της στο Πεκίνο.

“Πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα ρητό στοιχείο ανταγωνισμού στη σχέση μας. Αλλά αυτός ο ανταγωνισμός δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι εχθρικός. Μπορεί να είναι εποικοδομητικός. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ισορροπημένοι και στρατηγικοί στην απάντησή μας”, κατέληξε, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία με την Κίνα.. Δύο τομείς στους οποίους αυτό είναι δυνατό, είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της βιοποικιλότητας.

Η ομιλία της προέδρου της Κομισιόν έρχεται μια ημέρα μετά τη συνάντηση στο Σαν Φρανσίσκο μεταξύ των προέδρων της Αμερικής και της Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, και τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας. “Θα πάμε στην Κίνα με καλή πίστη. Δεν θα αποφύγουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας”, διαβεβαίωσε.

Η τελευταία επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κίνα ήταν τον Απρίλιο, μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με αυτή του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν. Σε αντίθεση με τον Μακρόν, η Φον ντερ Λάιεν είχε τύχη τότε ψυχρής υποδοχής από Κινέζους αξιωματούχους, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα στην Κίνα παρουσιάστηκε ως «μαριονέτα» των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button