υγεία

Οι γεννημένοι το ‘90 έχουν τη χειρότερη ψυχική υγεία

Τα θέματα ψυχικής υγείας σημειώνουν διαδοχικά ρεκόρ σε όλον τον πλανήτη (δεν έχουμε περάσει και λίγα σε κρίσεις), με εύλογη συνέπεια να μελετούν πάρα πολλοί ερευνητές τις πιθανές αιτίες, ώστε να βρουν λύσεις.

Αυτό που ανακάλυψαν στο University of Sydney δεν το περίμενε κανείς: τα ευρήματα της δουλειάς τους δείχνουν πως όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990, έχουν χειρότερη ψυχική υγεία από ό,τι οι προηγούμενες γενιές.

Είναι τα γηραιότερα μέλη της Gen Z και οι νεότεροι Millennials. Όσοι δηλαδή, πλησιάζουν στην κοινώς λεγόμενη μέση ηλικία.

Σχετικό Άρθρο

Τρόπος Ζωής

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις “κρίση μέσης ηλικίας”;

Φάνηκε και ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, δεν παρουσιάζουν βελτιώσεις στη ψυχική τους υγεία όσο μεγαλώνουν.

Οι επιστήμονες από την Αυστραλία παρακολούθησαν την ψυχική υγεία σχεδόν 30.000 ενηλίκων από το 2001 έως το 2020.

Διαπίστωσαν ότι οι μειώσεις της ψυχικής υγείας ήταν ιδιαίτερα εμφανείς σε άτομα που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990.

Το μικρότερο βαθμό παρουσίασαν τα άτομα που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980, ενώ βρέθηκαν λίγα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η ψυχική υγεία επιδεινώνεται μεταξύ των ανθρώπων που γεννήθηκαν πριν από τη δεκαετία του 1980.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Richard Morris εξήγησε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου πως «αυτό υποδηλώνει ότι η πτώση της ψυχικής υγείας στον συνολικό πληθυσμό οφείλεται στους millennials».

Όπως είπε «μεγάλο μέρος της προσοχής μας μέχρι σήμερα είχε δοθεί στη φθίνουσα ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων σχολικής ηλικίας. Ηλικιακές κατηγορίες που αναμένουμε ότι η ψυχική τους υγεία θα βελτιωθεί τελικά, καθώς μπαίνουν στην ενήλικη ζωή.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό το μοτίβο αλλάζει και ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τα παιδιά».

Η έρευνα επικεντρώνεται μεν σε Αυστραλούς, ωστόσο έντονο θέμα με την ψυχική υγεία των πολιτών παρατηρείται και στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν 1 στους 5 ενήλικες ανέφερε ότι είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του.

Η κατάθλιψη ήταν υψηλότερη μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Άλλες έρευνες έχουν επίσης βρει ότι οι νεαροί ενήλικες είναι πιο πιθανό από τους ηλικιωμένους να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Τι κρύβεται όμως, πίσω από την πτώση της ψυχικής υγείας των νεαρών ενηλίκων;

«Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί», σχολίασε ο Nick Glozier, ψυχίατρος και ερευνητής στο University of Sydney, «αυτό που αναζητούμε είναι μια κοινή εμπειρία που είναι πιθανό να έχει επηρεάσει όλες τις γενιές σε μια χρονική περίοδο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που συμβαίνει αυτό, με τους νέους να επηρεάζονται περισσότερο».

Οι ερευνητές επισήμαναν μεταξύ των πιθανών λόγων το κλείσιμο σχολείων στην έξαρση της πανδημίας, την απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος και την εξ αποστάσεως εργασία.

Στη λίστα υπήρχαν και η εκτόξευση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η μείωση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, ο κακός -ποιοτικά- ύπνος και η κλιματική αλλαγή.

«Η κατανόηση του πλαισίου και των αλλαγών στην κοινωνία που έχουν επηρεάσει διαφορετικά τους νέους μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες βελτίωσης αυτής της τάσης», κατέληξαν οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button