πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη δεύτερη διάσπαση

Αντιμέτωπος με μία δεύτερη διάσπαση βρίσκεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγεσία του – αντικειμενικά- να χρεώνεται την εικόνα διάλυσης του κόμματος, που συνοδεύεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με ταυτόχρονη κατρακύλα της πολιτικής επιρροής και συνακόλουθα των εκλογικών ποσοστών του. Η πανελλαδική συνδιάσκεψη των των στελεχών που στις εσωκομματικές εκλογές συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου δρομολογεί πλέον εξελιξεις που αναμένεται να κορυφωθούν τα επόμενα 24ωρα.

Η συνδιάσκεψη

Στην χθεσινή πανελλαδική συνδιάσκεψη των «6+6», όπως είναι το παρωνύμιο του χώρου, διαπιστώθηκε το πολιτικό υπόβαθρο που δεν επιτρέπει την συνέχιση της συνύπαρξης στον ίδιο φορέα με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ως συνακόλουθο της πολιτικής διαφωνίας επισημάνθηκε επίσης και η χαοτική διαφορά σε ζητήματα «ήθους και ύφους» όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε.

Δηλαδή εκτιμήθηκε πως η πολιτική που ασκείται διαθέτει και τον ανάλογο τρόπο έκφρασής της από την προεδρία Κασσελάκη και τα στελέχη που την πλαισιώνουν. Όπως επισημάνθηκε και στην διαρροή που υπήρξε «η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους».

Αυτά τα στοιχεία κυριάρχησαν στις περισσότερες από 150 παρεμβάσεις που έγιναν, σε μία διαδικασία όπου συμμετείχαν 1000 περίπου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σε ένα μεγάλο τμήμα των ομιλιών καταγράφθηκε η απαίτηση για άμεση αποχώρηση. Επίσης ενδεικτικό ήταν το ότι στις περισσότερες τοποθετήσεις έγινε εκτενή αναφορά την περίφημη ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Παρασκευής. Τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για το ύφος που υιοθέτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό απεικονίστηκε και στην προαναφερθείσα ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται πως η ηγεσία του κόμματος «αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις». Γεγονός που δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης» και έτσι «δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα».

Η χρήση του όρου «συμβίωση» προφανώς αποτελεί έμμεση αναφορά στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Εφημερίδα των Συντακτών της Κυριακής ζητώντας «εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης».

Ως επιβεβαιωτική παραπάνω ισχυρισμών στην συνδιάσκεψη θεωρήθηκε και η …πλούσια διαδικτυακή δραστηριότητα των οπαδών της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που εξελίσσονταν κατά την διάρκειά της. Είτε αυτή απορούσε επώνυμα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, είτε (επώνυμους αλλά και ανώνυμους) λογαριασμούς στα social media που έχουν πλέον «καθιερωθεί στην πράξη» ως γνήσιοι εκφραστές των θέσεων της σημερινής ηγεσίας.

Εκεί για πολλοστή φορά καταγράφθηκε – όπως εκτιμάται – πολιτικός λόγος υψηλής τοξικότητας, διαστρεβλώσεις θέσεων, στόχευση προσώπων και λαϊκίστικες αναφορές. Δηλαδή όλα τα στοιχεία που συμπυκνώνουν αυτό που στον χώρο των «6+6» χαρακτηρίζεται ζήτημα «ύφους και ήθους».

iliopoulos

Κεντρική θέση στα παραπάνω είχε και η επίθεση που έγινε προσωπικά στον Νάσο Ηλιόπουλο. Στον βουλευτή Α’ Αθήνας καταλογίστηκε πως αποκάλεσε «βούρκο» τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αν και ο ίδιος αναφέρονταν στο τρόπο που διεξάγεται ο εσωκομματικός διάλογος με ευθύνη της ηγεσίας όπως και η αναζήτηση «εσωτερικών εχθρών».

Σε ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως «βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κανεις πολιτική με ψέματα. Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κομμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος».

Η «επόμενη μέρα»

Με βάση τα παραπάνω κρίσιμα και γεμάτα ένταση αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδίως από την στιγμή που είναι εξαιρετικά πιθανό η πολιτική αποκρυστάλλωση που καταγράφθηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των «6+6» να εκφραστεί και με οργανωτικό τρόπο. Οι όποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να γίνουν με κριτήριο την μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια των θέσεων και προθέσεων του χώρου, όπως και την ευρύτερη επικοινωνία με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τους προοδευτικούς πολίτες.

Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις που θα υπάρξουν θα αφορούν και την κοινοβουλευτική έκφραση. Με δεδομένο ότι 7 βουλευτές έχουν υπογράψει το κείμενο αποχώρησης το χώρου από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι εμφανές ότι συντρέχουν οι δυνατότητες κοινοβουλευτικής αποτύπωσης, πιθανότατα μάλιστα με την μορφή αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Παράλληλα αναμένεται και η αντίδραση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με την μέχρι στιγμής εμπειρία που υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα εστιαστεί στην επικοινωνιακή αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Με κυρίαρχο το στοιχείο του «blame game».

Ως εκ τούτου αναμένεται μια αλληλουχία κινήσεων ανάλογη με αυτή που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ομπρέλας η οποία πιθανότατα θα συμπεριλαμβάνει γενίκευση των επιθέσεων στα ηγετικά πρόσωπα των «6+6» και ιδίως στην Έφη Αχτσιόγλου. Τις πρωτοβουλίες κατά πάσα πιθανότητα θα διεκπεραιώσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Ήδη πάντως έχει καταγραφεί από τις χθεσινο-βραδυνές ώρες μία έντονη δραστηριότητα επικοινωνιακών μηχανισμών στο διαδίκτυο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button