Κόσμος

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν “επέστρεψε”… μέσω του TikTok

Είκοσι δύο χρόνια αφότου οργάνωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και 12 χρόνια αφότου σκοτώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενώ κρυβόταν σε καταφύγιο στο Πακιστάν, ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο.

Οι λόγοι; Όπως γράφει το Politico, TikTok + Gen Z + Guardian + πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς = Η μεγάλη επιστροφή για τον «βασιλιά της τρομοκρατίας».

Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι.

Σχετικό Άρθρο

Αφιερώματα

11+9 πράγματα που άλλαξε στη ζωή μας η 11η Σεπτεμβρίου

Η επιστολή του Μπιν Λάντεν

Η «επιστολή του Μπιν Λάντεν προς την Αμερική» είναι ένα κείμενο 4.000 λέξεων, γραμμένο πριν από δεκαετίες από τον εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο σχεδόν 3.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιστολή ξεκίνησε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001, ιδίως μεταξύ εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στον Guardian το 2002.

Στην επιστολή, που απευθύνεται στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς, ο Μπιν Λάντεν επικρίνει έντονα την αμερικανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων για την υποστήριξή της στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα».

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

11η Σεπτεμβρίου 2001: Οι θεωρίες συνωμοσίας για την επίθεση που σόκαρε τον πλανήτη

Τι σχέση έχουν, όμως, το TikTok και η Gen Z με αυτό;

Μετά την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή -όπου αρχικά η παλαιστινιακή οργάνωση σκότωσε 1.200 ανθρώπους σε μια βίαιη αιφνιδιαστική επίθεση και στη συνέχεια το Ισραήλ προέβη σε αντίποινα έχοντας οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 12.000 ανθρώπους- η επιστολή του Μπιν Λάντεν άρχισε να κυκλοφορεί και πάλι στο διαδίκτυο.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Καταγγελίες για νέα θηριωδία του Ισραήλ, με βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα

Στην κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, δεκάδες χρήστες -μεταξύ των οποίων πολλοί Gen Z, που αποτελούν την πλειονότητα των χρηστών της εφαρμογής- άρχισαν να παραθέτουν αποσπάσματα από την επιστολή.

Πιο συγκεκριμένα, τμήματα της επιστολής που επικρίνουν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ βρήκαν απήχηση σε ορισμένους χρήστες, σε μια περίοδο που σε όλες τις δυτικές χώρες οι περισσότεροι εμφανίζονται όλο και πιο επικριτικοί απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το CNN, τα βίντεο που σχετίζονταν με την επιστολή είχαν συγκεντρώσει 14 εκατομμύρια προβολές μέχρι την Πέμπτη.

Το TikTok κάνει κάτι γι’ αυτό;

Το TikTok δεσμεύτηκε να περιορίσει την εν λόγω τάση, η οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «παραβιάζει τους κανόνες μας σχετικά με την υποστήριξη οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας».

Η εφαρμογή επεσήμανε ότι εργάζεται για την «αφαίρεση αυτού του περιεχομένου και τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα μας». Αφαίρεσε, επίσης, το hashtag #lettertoamerica από τη λειτουργία αναζήτησης.

Ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη, λέγοντας ότι οι αναρτήσεις περιεχομένου με τον Μπιν Λάντεν «δεν αφορούσαν μόνο το TikTok, απεναντίας εμφανίστηκαν σε πολλές πλατφόρμες και μέσα ενημέρωσης».

Η θέση του Guardian

Σε ό,τι αφορά στον Guardian, αφαίρεσε το πλήρες αντίγραφο της επιστολής του Μπιν Λάντεν, το οποίο δημοσίευσε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 2002, αντικαθιστώντας το με μια σύντομη δήλωση στην οποία ισχυριζόταν ότι είχε «κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς το πλήρες περιεχόμενο».

«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να το κατεβάσουμε και να κατευθύνουμε τους αναγνώστες αντ’ αυτού στο ειδησεογραφικό άρθρο που αρχικά περιέγραφε το πλαίσιο» της επιστολής, κατέληγε η ανακοίνωση της βρετανικής εφημερίδας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button