Ο Νετανιάχου δεν δέχεται πρόταση για εκεχειρία “μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς”
Ανυποχώρητος για την έκβαση του πολέμου και τη συντριβή της Χαμάς εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγες ώρες μετά την κατάθεση της πρότασης για εκεχειρία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τις προτάσεις, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία χωρίς να “χτυπηθεί” η Χαμάς.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να φέρει την “απόλυτη νίκη” σε αυτό τον πόλεμο, κάτι που σημαίνει την εξάλειψη της Χαμάς, την πλήρη διάλυση όλων των ταγμάτων της και την καταστροφή ολόκληρου του δικτύου υπόγειων σηράγγων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ζητώντας την αντικατάστασή της καθώς, όπως ισχυρίστηκε, μεσολαβούν ώστε περίπου το 60% της ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα λαμβάνεται από τη Χαμάς.
Ερωτηθείς σχετικά με τα αιτήματα που προβάλλει η Χαμάς για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων σε αντάλλαγμα με Ισραηλινούς ομήρους, ο Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ “δεν έχει δεσμευτεί σε τίποτα”.
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς απάντησε στην παραπάνω συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου, λέγοντας ότι έδειξε τους σκοπούς του να συνεχίσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Τα σχόλια του Νετανιάχου είναι “μια μορφή πολιτικής μαγκιάς, που δείχνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη σύγκρουση στην περιοχή”, δήλωσε ο Sami Abu Zuhri στο Reuters.
Η Χαμάς είναι “έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις επιλογές”, πρόσθεσε, σύμφωνα με τον Guardian.
Τι περιελάμβανε η πρόταση για εκεχειρία
Κατάπαυση του πυρός για τεσσερισήμισι μήνες περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- η πρόταση της Χαμάς προς το Ισραήλ, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Το σχέδιο της Χαμάς περιλαμβάνει και την απελευθέρωση όλων των ισραηλινών ομήρων, την απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τα εδάφη της Γάζας, αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για το τέλος του πολέμου.
Η εν λόγω πρόταση της Χαμάς έρχεται εν μέσω της μεγαλύτερης -μέχρι σήμερα- διπλωματικής ώθησης για μια παρατεταμένη παύση των εχθροπραξιών, ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει ακόμα δημοσίως.
Οι τρεις φάσεις της πρότασης
Το προσχέδιο της αντιπρότασης της Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters, προβλέπει τρεις φάσεις εκεχειρίας διάρκειας 45 ημερών η καθεμία. Οι μαχητές θα ανταλλάξουν τους υπόλοιπους όμηρους που πήραν κατά την έναρξη των εχθροπραξιών στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η ανοικοδόμηση της Γάζας θα ξεκινήσει, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως και θα γίνει ανταλλαγή νεκρών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, στη διάρκεια των 45 ημερών της πρώτης φάσης, όλες οι Ισραηλινές όμηροι, τα αγόρια ηλικίας κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα αφεθούν ελεύθεροι, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ θα αποσύρει επίσης τα στρατεύματά του από κατοικημένες περιοχές στη διάρκεια της πρώτης φάσης.
Η εφαρμογή της δεύτερης φάσης δεν θα ξεκινήσει όταν οι πλευρές να καταλήξουν «σε έμμεσες συνομιλίες σχετικά με τις απαιτήσεις που χρειάζονται προκειμένου να τελειώσουν οι αμοιβαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις και να υπάρξει επιστροφή σε πλήρη ηρεμία». Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των υπόλοιπων αρρένων ομήρων και «την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων εκτός των συνόρων όλων των περιοχών της Λωρίδας της Γάζας».
Η τρίτη φάση θα αφορά στα πτώματα τα οποία θα ανταλλαγούν και την αύξηση της ροής τροφίμων και άλλης βοήθειας στους Παλαιστίνιους αμάχους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό και τεράστιες ελλείψεις βασικών προϊόντων.