πολιτική

Ο Μητσοτάκης ανέβασε την ένταση για Τέμπη και “συμφέροντα”

Οι πληροφορίες που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίζει “σκληρό ροκ” χθες στη Βουλή επιβεβαιώθηκαν, καθώς στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Μητσοτάκης: “Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο”

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και κατά επιχειρηματικών “συμφερόντων”, τα οποία δεν κατονόμασε αλλά φωτογράφησε.

Είχε προηγηθεί, την ώρα που στο βήμα της Βουλής βρισκόταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, η ανακοίνωση της παραίτησης των υπουργών Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, που έπεσε σαν κεραυνός.

Κυβερνητικά στελέχη στη συνέχεια έλεγαν σχετικά πως “η συμμετοχή σε μία κοινωνική συνάντηση έστειλε το λάθος μήνυμα”. Επιβεβαίωναν έτσι εμμέσως πλην σαφώς ότι τα δύο κορυφαία στελέχη του Μαξίμου εξωθήθηκαν σε παραίτηση λόγω της συνάντησης με συγκεκριμένο επιχειρηματία την Κυριακή.

Τι προηγήθηκε των παραιτήσεων- βόμβα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Ανδρουλάκης είχε αναφερθεί προχθές στη Βουλή σε δημοσίευμα που ανέφερε ότι Παπασταύρου- Μπρατάκος συναντήθηκαν με το Βαγγέλη Μαρινάκη σε κοινωνική εκδήλωση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά στο briefing έκανε λόγο για συνάντηση σε κοινωνικό επίπεδο. Και παρόλο που από την κυβέρνηση επέμεναν πως επρόκειτο για κοινωνική συνάντηση, επελέγη για λόγους εντυπώσεων να παραιτηθούν οι δύο υπουργοί Επικρατείας.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Η κυβέρνηση κέρδισε τη μομφή, αλλά έχασε δυο υπουργούς

Μένει να φανεί εάν και από ποιον θα καλυφθεί το “κενό” που δημιουργείται στο Μαξίμου μετά την αποχώρηση τους ή εάν κάποιες αρμοδιότητες θα αναληφθούν από τον εναπομείναντα υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

Οι αναφορές Μητσοτάκη που συζητήθηκαν

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στην παραίτηση των δύο στενών συνεργατών του. Δήλωσε όμως ότι ήθελε να διαλύσει “μύθους” για τα Τέμπη και ανέβασε την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, με αιχμές και για επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορεί να διεκδικούν – όπως είπε – “ακόμη και να πέσει η εκλεγμένη κυβέρνηση.”

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα δήλωσε: «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί, και όχι οι λίγοι ισχυροί.»

Είπε επίσης: «Αν κάποιος εκδότης μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα ο ίδιος. Όχι δια πληρεξουσίων».

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τους όρους “διαπλεκόμενα” και “νταβατζήδες”, που είχαν λανσάρει στο παρελθόν ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αντίστοιχα. Αλλά και το ρητορικό ερώτημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή “ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο”.

Αντεπίθεση για τα Τέμπη

Ο πρωθυπουργός απέρριψε επίσης την κατηγορία περί συγκάλυψης όσον αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, ενώ αντεπιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμβαση 717 και προκάλεσε την αντιπολίτευση να τεκμηριώσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

Σχετικό Άρθρο

Ελλάδα

Αποκλειστικό NEWS 24/7: “Αν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717, δε θα συνέβαινε το δυστύχημα στα Τέμπη”, λέει ο ανακριτής Λάρισας

Κατηγόρησε όμως την αντιπολίτευση ότι θέλει να στείλει πολιτικούς αντιπάλους στη φυλακή χωρίς κατηγορητήριο. Επικαλέστηκε άλλωστε ότι στο παρελθόν αυτό το στόχο είχε εκφράσει (για άλλη υπόθεση) ο Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε επίσης απόλυτα τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Στην ομιλία του άλλωστε ουσιαστικά επανέλαβε και επέκτεινε όσα ο πρώην υπουργός είχε πει χθες στη Βουλή για τα Τέμπη.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016, αλλά ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης έδωσε έξι παρατάσεις. “Δε θα μιλήσετε εσείς για την 717 όταν έπρεπε να είναι έτοιμη από το 2016”, είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Επικαλέστηκε επίσης ότι δεν μπορεί για παράδειγμα να θεωρηθεί ότι ο κ. Σπίρτζης έχει ποινική ευθύνη για τα τροχαία στην Πατρών- Πύργου επειδή με τον κατακερματισμό το έργο καθυστέρησε ή ο Νίκος Παππάς για το Μάτι, επειδή δεν υπήρχε τότε 112.

Επιχείρηση συσπείρωσης της ΝΔ εν όψει ευρωεκλογών

Καθόλου τυχαία, ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με μηνύματα προς τη βάση της ΝΔ εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Το κυβερνών κόμμα άλλωστε κινδυνεύει είτε από διαρροές προς τα δεξιά είτε από το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι του απλώς να μην πάνε στις κάλπες.

Χαρακτήρισε λοιπόν κρίσιμες τις συγκεκριμένες ευρωεκλογές. Επανέλαβε ότι δεν είναι ώρα για χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας. Και δήλωσε βέβαιος ότι “οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα σε όσους χρησιμοποιούν κάθε θετικό και αθέμιτο μέσο για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα”.

Η κυβέρνηση επιχείρησε εξάλλου να αξιοποιήσει την πρόταση δυσπιστίας που συνυπέγραψαν με το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ως ευκαιρία συσπείρωσης, καταρχήν της κοινοβουλευτικής ομάδας και δεύτερον της γαλάζιας βάσης.

Αυτή η επιχείρηση συσπείρωσης αναμένεται να κορυφωθεί κατά το συνέδριο της ΝΔ, που ξεκινά σε μία εβδομάδα στο Ζάππειο στην Αθήνα. Εκτιμάται δε ότι μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μειώνονται οι πιθανότητες για εσωκομματικές γκρίνιες στο συνέδριο με αφορμή και θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά ή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα τη δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button