Ο Ερντογάν δυσκολεύει τον Μητσοτάκη, που θέλει διάλογο
Η κρίση στη Μέση Ανατολή δοκιμάζει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς Αθήνα και Άγκυρα τάσσονται σε διαφορετικά στρατόπεδα.
Από τη μία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ από την πρώτη στιγμή της επίθεσης της Χαμάς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά πάντως ταυτόχρονα από το Ισραήλ σεβασμό στο διεθνές δικαίο, προστασία των αμάχων και επανέναρξη διαλόγου με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χθες υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς “στρατηγική ήττα” της Χαμάς, αλλά και χωρίς να ξεκινήσουν ξανά πολιτικές συζητήσεις για συμφωνία στη βάση των δύο κρατών, Παλαιστίνης και Ισραήλ.
Σχετικό Άρθρο
Ερντογάν στη γιορτή Δημοκρατίας της Τουρκίας: Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στη Γάζα
Από την άλλη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο καταγγέλλει το Ισραήλ για γενοκτονία και υπερασπίζεται τη Χαμάς. Αλλά με αφορμή την Παλαιστίνη ο “σουλτάνος” επιχειρεί και πάλι να προτάξει ένα ηγεμονικό αφήγημα με την Τουρκία σε ρόλο ηγέτη στην ευρύτερη περιοχή και και τον ίδιο ως εκφραστή συνολικά των μουσουλμάνων.
Το γεγονός μάλιστα ότι ο Ερντογάν εξίσωσε πόλεις της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης με τουρκικές πόλεις που ισχυρίστηκε ότι είχαν αφαιρεθεί «βίαια» από την Τουρκία, προκάλεσε ξανά ανησυχία στην Αθήνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ειδικότερα μεταξύ άλλων πως: “Η Γάζα ήταν ό,τι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη”. Και την ίδια στιγμή άρχισε ξανά την αντιδυτική ρητορική, παρότι ταυτόχρονα έφερε στην τουρκική Βουλή την πολυπόθητη για τις ΗΠΑ ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Αθήνα επιμένει στο διάλογο με την Τουρκία
Το κλίμα αυτό δημιουργεί επομένως νέα ερωτηματικά για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Υπενθυμίζεται ότι ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας ξεκίνησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, “πακέτο” με τις συζητήσεις επί θεμάτων της λεγόμενης θετικής ατζέντας.
Και ο επόμενος μεγάλος και κρίσιμος σταθμός θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Δεκεμβρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε ιδανικά στη Θεσσαλονίκη να υπογραφεί κάποια συμφωνία σε επίπεδο “χαμηλής πολιτικής”, πχ για το μεταναστευτικό, ώστε να διατηρηθεί και να επικυρωθεί το καλό κλίμα. Για τα πολιτικά θέματα άλλωστε και οι δύο πλευρές τηρούν σιγή ιχθύος και κανείς δεν αναμένει και άμεσες εξελίξεις.
Σχετικό Άρθρο
Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας με τη Χαμάς
Δεν είναι τυχαίο όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης χθες στο πλαίσιο συζήτησης στον Economist έστειλε σαφή μηνύματα στην Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ειδικότερα ότι στην Τουρκία ανήκει πλέον η ευθύνη να αποδείξει ότι το θετικό momentum στα ελληνοτουρκικά μπορεί να διατηρηθεί.
“Εμείς είμαστε συνεπείς. Η Τουρκία έχει κάνει πολλές στροφές 180 μοιρών στο παρελθόν”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και δήλωσε:
“Δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε χώρο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με όσα γίνονται στη γειτονιά και με τον Ερντογάν να είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όταν δεν καταδικάζει τη Χαμάς, αλλά λέει ότι είναι απελευθερωτικό κίνημα”,
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης με νόημα ότι: “Θα ήταν καλό σε αυτό τον πολύπλοκο κόσμο να μην προσθέσουμε άλλη μία πηγή έντασης. Έχουμε αρκετά προβλήματα στην περιοχή” και εκτίμησε πως ούτε η Τουρκία θέλει να κλιμακωθεί η κρίση στην περιοχή”.