Ο Μπλίνκεν είχε τρεις “αποστολές” στη Μέση Ανατολή – Καμία δεν πήγε καλά
Σε διπλωματικό μαραθώνιο έχει επιδοθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε μία προσπάθεια των ΗΠΑ να μειώσουν τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και την Χαμάς.
«Πρέπει να αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης, την εξάπλωσή της σε άλλες περιοχές» είχε δηλώσει την Παρασκευή από το Τελ Αβίβ. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του ήταν η Ραμάλα, το Αμμάν, η Βαγδάτη, η Λευκωσία και η Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του SkyNews, Dominic Waghorn, ο Μπλίνκεν είχε επικεντρώσει σε τρία ζητήματα, ωστόσο κανένα δεν φαίνεται πως είχε την εξέλιξη που επιθυμούν οι ΗΠΑ.
Σχετικό Άρθρο
Μέση Ανατολή: Η αλήθεια για το “πυρηνικό” υποβρύχιο που έστειλαν οι ΗΠΑ
Οι τρεις «αποστολές» του Μπλίνκεν
Πρώτον, να πείσει το Ισραήλ να προβεί σε μια παύση στο πεδίο των μαχών για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας και η έξοδος των ομήρων – αυτό έχει απορριφθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.
Δεύτερον, να πείσει τις αραβικές χώρες να σκεφτούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστίνης.
«Αστειεύεστε;» φέρεται να αποκρίθηκαν οι Άραβες οικοδεσπότες του. Σύμφωνα με το SkyNews, οι εν λόγω ηγέτες πιστεύουν ότι πραγματικά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα, με την κατάσταση στη Γάζα να είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική.
Ένα ακόμη πρόβλημα στις σχέσεις με τους Άραβες είναι και οι ισραηλινοί εποικισμοί. Όσο αυτοί επεκτείνονται στη Δυτική Όχθη, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι δύο πλευρές.
Τρίτον, να σταματήσει την επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Κανείς από όσους συνάντησε ο Μπλίνκεν δεν θέλει να συμβεί ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο δεν αποτελούν αυτοί τους κύριους «παίκτες» που ενδέχεται να κλιμακώσουν.
Η Χεζμπολάχ και το Ιράν είναι ο άμεσος κίνδυνος και για προφανείς λόγους δεν βρέθηκαν… στον δρόμο του Μπλίνκεν.
Σχετικό Άρθρο
Το “λεξικό” του πολέμου: Η διαφορά μεταξύ κατάπαυσης πυρός και ανθρωπιστικής παύσης
Εν τω μεταξύ, η άνευ προηγουμένου καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ επιδεινώνει τη γεωπολιτική κατάσταση σε όλη την περιοχή, καθιστώντας μια μεγαλύτερη έκρηξη βίας όλο και πιο πιθανή.
Το Ισραήλ δεν έχει κάνει ποτέ στη Γάζα αυτό που κάνει τώρα.
Μέσα σε μία εβδομάδα έριξε τόσες βόμβες στη μικρή, πυκνοκατοικημένη λωρίδα γης όσες έριξε ο συνασπισμός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στη Μοσούλη για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, μέσα σε δύο μήνες.
Χτύπησε κτίρια με πολίτες, σχολεία, ασθενοφόρα και περιοχές όπου, όπως είπε, οι άνθρωποι πρέπει να μετακινηθούν για να είναι ασφαλείς.
Οι εικόνες νεκρών παιδιών στην Παλαιστίνη έξω από τα νοσοκομεία της Γάζας και οι σκηνές καταστροφής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κινητοποιούν την κοινή γνώμη σε όλη την περιοχή, προκαλώντας τη δημόσια οργή των ηγετών.
Το ενδεχόμενο για ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή μπορεί να μη συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ζοφερή για τους αθώους στη Γάζα που εξακολουθούν να πεθαίνουν κατά χιλιάδες, και τους εκατοντάδες ομήρους.